Szynka gotowana – przepis tradycyjny

Soczysta, pełna smaku i aromatów szynka gotowana wspaniale się sprawdza do chleba. Idealna na kanapki, jest bardzo zdrowa i z powodzeniem może zastąpić sklepowe wędliny. Nie trzeba nawet kupować szynkowaru, gotowana szynka wieprzowa nie musi być także peklowana w soli. W tradycyjnym przepisie jest ona przygotowywana z dużą ilością ziół. Dobrze sprawdzi się i na co dzień i od święta.

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • siatka do szynki,

Zalewa:

  • 2 l wody,
  • 100 g soli,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe.

Przygotowanie szynki może trochę potrwać, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo jest naprawdę przepyszna. Do gotowania mięsa należy wybrać garnek, w którym zmieści się cały kawałek i zostanie całkowicie przykryty wodą. Ilość zalewy zależy do wielkości garnka, podane są orientacyjne proporcje.

  1. Zagotuj wodę z solą i wszystkimi przyprawami. Zdejmij z ognia.
  2. Umyj mięso, przełóż je do siatki wędliniarskiej.
  3. Do gorącej zalewy włóż szynkę, by była cała przykryta. Gotuj przez 5 minut, następnie wyłącz. Zostaw do przestygnięcia.
  4. Nie wyciągaj mięsa z zalewy, przestygnięty garnek włóż do lodówki.
  5. Kolejnego dnia znów zagotuj szynkę, tym razem gotuj do miękkości mięsa – około 15 minut.
  6. Wyciągnij szynkę z zalewy i odsącz.

Szynkę możesz pokroić na plasterki i położyć na chleb. Z majonezem, pomidorem, listkiem sałaty i ogórkiem kiszonym wyjdzie ci pyszna i zdrowa sałatka. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.

Szynka gotowana – przepisy na ciekawe zalewy

Szynka gotowana w soku jabłkowym na Wielkanoc

Soczysta szynka gotowana w jabłkach to w wielu domach tradycyjny przepis Wielkanocny. Dzięki dodatkowi soku mięso jest delikatniejsze w smaku, można wręcz powiedzieć, że jest nieco słodkawe, a przy tym bardzo, bardzo aromatyczne. Przepisy na szynkę wieprzową w soku są bardzo liczne, my przedstawiamy prosty, dość szybki w przygotowaniu przepis.

  • 2 kg szynki,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 małe cebule,
  • 2 l soku jabłkowego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka goździków,
  • przyprawy: pieprz, słodka papryka do smaku

Niektórzy do tego przepisu dodają jeszcze owoce jałowca, które gwarantują niezwykły aromat wędliny. Mięso do szynki należy dobrze oczyścić. Można wykorzystać zarówno całą szynkę, jak i podzielić ją na pół lub ćwiartki, w zależności od wielkości i potrzeb. Oczywiście najpiękniej prezentuje się cała duża, 3,5-4 kg połeć mięsa. Jak ugotować szynkę w soku jabłkowym?

  1. Przygotuj solankę: wodę wymieszaj z solą i podgrzej. Solanki musi być tyle, żeby przykrywała szynkę w garnku.
  2. Zanurz mięso w solance i odstaw do lodówki na 1 dzień.
  3. Wylej solankę lub przełóż szynkę do nowego garnka. Zalej ją sokiem z jabłek, dodaj liście laurowe i goździki oraz ząbki czosnku.
  4. Obierz cebule, pokrój w grube plastry i obłóż mięso.
  5. Zagotuj szynkę w soku. Gotuj na małym ogniu około 1 godziny.

Pyszna szynka gotowana w mleku

O tym, że schab marynuje się w mleku przed zrobieniem kotletów słyszał chyba każdy. Ale nie każdy zna przepis na szynkę gotowaną w mleku. Warto go wypróbować, ponieważ w takiej wersji mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne i ma naprawdę przyjemny posmak, świetnie wyczuwalny. Jak zrobić szynkę w mleku? Potrzebujesz tylko kilka składników.

  • 1 kg szynki,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 l wody,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • przyprawy: trochę ziela angielskiego, majeranek, papryka słodka, papryka ostra.
Szynka gotowana na drewnianej desce oraz przepis, jak zrobić szynkę gotowaną krok po kroku
Szynka gotowana oraz przepis, jak zrobić szynkę gotowaną na różne sposoby

Szynkę możesz zamarynować w dowolnych przyprawach. Najlepiej jednak sprawdzi się w majeranku i paprykach. Idealnie sprawdzi się marynowanie na sucho, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że z tego powodu czas przygotowania szynki może być dość długi.

  1. Mięso umyj i osusz, zamarynuj je w przyprawach.
  2. Przełóż mięso do pojemnika i włóż do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  3. Przygotuj zalewę: mleko z wodą, listkami laurowymi, czosnkiem i solą. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego i podgrzej.
  4. Przełóż szynkę do ciepłej zalewy i gotuj około 60 minut.

Szynka gotowana z dodatkami - przepisy

Przepis na szynkę w musztardzie

Pieczona w rękawie szynka w glazurze musztardowej lub musztardowo miodowej to klasyk. Możesz zrobić zdrowszą wersję – szynkę w musztardzie. Soczysta szynka gotowana jest naprawdę smaczna i wspaniale pasuje do kanapek i sałatek. Musztarda dodaje jej nieco ostrości i wyraźnego smaczku. Mięso do szynki można dać dowolne, oczywiście najlepiej sprawdzi się szynka, ale może być także karkówka.

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie tego przepisu nie jest pracochłonne, ale trzeba zarezerwować sporo czasu, ponieważ najpierw mięso musi przejść smakiem zaprawy. Szynka duszona w musztardzie może być bardziej lub mniej ostra, wszystko zależy od tego, jakiej musztardy do tego użyjesz.

  1. Umyj i osusz szynkę wieprzową.
  2. Wysmaruj mięso z obu stron musztardą i posyp obficie majerankiem z każdej soli. Przełóż do lodówki i zostaw chociaż na całą noc.
  3. Pokrój cebulę w piórka.
  4. Przełóż szynkę do garnka, wlej tyle wody, by przykryła mięso. Dodaj nieco soli, listka laurowego, cebulę i przyprawy.
  5. Gotuj około godzinę, zostaw w zalewie do wystygnięcia.

Szynka gotowana w majonezie

Delikatny majonez i mięso wieprzowe? To się naprawdę świetnie ze sobą łączy. Szynkę można przygotować w majonezie, wtedy mięso nabierze przyjemnego, wyjątkowego smaku. Majonez dodaje się w tym przepisie do zalewy. Jak zrobić zaprawę majonezową do szynki?

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 2 l zimnej wody,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • majeranek i zioła prowansalskie do natarcia mięsa

I w tym przypadku możesz zamarynować mięso tak, jak lubisz. Warto jednak użyć do tego majeranku i ziół prowansalskich, ponieważ te składniki nadają mięsu najlepszego smaku i aromatu. Jak ugotować szynkę w majonezie? Tajemnica leży w zalewie.

  1. Umyj i osusz szynkę wieprzową.
  2. Natrzyj mięso ze wszystkich stron przyprawami.
  3. Wymieszaj wodę z majonezem, solą, pieprzem i cukrem.
  4. Przełóż szynkę do garnka i zalej zalewą.
  5. Gotuj około 60 minut do miękkości mięsa. Zostaw w zalewie do wystygnięcia.
ikona podziel się Przekaż dalej