Szynka peklowana gotowana krok po kroku - 5 najlepszych przepisów
Szynka peklowana gotowana to jedna z najlepszych alternatyw dla sklepowej wędliny. Na pewno jest zdrowsza i z pewnością o wiele smaczniejsza. Bez obaw możesz podać ją dzieciom i sam ze smakiem zajadać na kanapce. Przedstawiamy najlepsze przepisy, jak ją zrobić.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędlinach domowych.
Szynka peklowana – przygotowanie
Peklowanie to najłatwiejszy sposób na zrobienie domowej wędliny. Jest wiele możliwości, ale właśnie leżakowanie w soli peklującej sprawia, że mięso jest smaczne i soczyste. Peklowanie szynki przygotowuje ją do przygotowania w dowolny sposób. Można ją ugotować, zaparzyć, zamarynować lub upiec albo uwędzić. Peklowana szynka pieczona w rękawie także jest bardzo smaczna, a gotowana nie ustępuje jej smakiem i jest także bardzo, bardzo smaczna.
Punktem wyjścia do przygotowania każdej szynki gotowanej jest właśnie peklowanie. Przygotowanie nie jest takie trudne.
- 2 kg szynki wieprzowej (z tłuszczykiem),
- 3-4 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 6 ziarenek czarnego pieprzu,
- 80 g soli peklującej na 1 l wody (objętość w zależności od wielkości mięsa i objętości naczynia),
- 2-3 ząbki czosnku,
- majeranek lub inne ulubione zioła
Peklowana wędlina jest niezwykle smaczna i bardzo soczysta. Ma wspaniały aromat, a sól peklowana (peklująca) sprawia, że mięso się nie psuje. Dlatego możesz przygotować od razu większą porcję mięsa. Do peklowania powinno się stosować kamionkowy lub ceramiczny garnek, plastik bowiem może wchodzić w reakcje z zalewą. Aby przygotować mięso konieczna jest sól peklowana, zwykła kuchenna raczej się nie sprawdzi.
- Umyj szynkę, wytrzyj i nakłuj widelcem lub cienkim szpikulcem w wielu miejscach.
- Zagotuj wodę z czosnkiem i ziołami. Wystudź.
- Dodaj sól peklującą i włóż mięso. Powinno być przykryte w całości płynem. Zakryj garnek talerzykiem.
- Garnek trzymaj na najniższej półce w lodówce na 5-7 dni. Po takim czasie leżakowania w soli szynka będzie soczysta i nasiąknie przyprawami.
Szynka peklowana gotowana – standardowy przepis
Peklowana wędlina nie powinna być jedzona od razu. Trzeba ją zagotować lub zaparzyć. Szynka powinna znaleźć się w gotowaniu przez około 1,5 godziny, dopiero wtedy będzie naprawdę smaczna. Oczywiście w ten sposób może powstać także szynka marynowana, aromatyczna i mocno ziołowa, ale podstawowy przepis jest znacznie prostszy.
- 1 szynka peklowana,
- 2 litry wody
Do gotowania szynki po peklowaniu przyda się termometr. Sprawdzanie temperatury wody sprawi, że mięso będzie o wiele delikatniejsze i znacznie smaczniejsze, a do tego na pewno będzie ugotowana cała, także w środku. Peklowanie szynki ma za zadanie zwiększyć jej trwałość, gotowanie – sprawić, że będzie nadawała się do spożycia.
- Wypłucz mięso pod zimną wodą z solanki.
- Przełóż do naczynia z wrzącą wodą i gotuj na dużym ogniu około 15 minut.
- Zmniejsz ogień i gotuj szynkę w temperaturze 80-82 stopni Celsjusza przez mniej więcej 60-80 minut.
Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.
Szynka peklowana w marynacie z majonezem
Marynowanie szynki w majonezie przed upieczeniem jest świetnym pomysłem. Sprawia, że mięso jest delikatne i ma bardzo oryginalny smak. W majonezie możesz jednak także ugotować szynkę peklowaną. W ten sposób może powstać także peklowana wędlina wołowa, ale to szynka wieprzowa sprawdza się najlepiej.
- 2 kg szynki wieprzowej,
- 2 litry wody,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka białej gorczycy,
- majeranek, liście laurowe i ziarna kolorowego pieprzu
- Umyj szynkę peklowaną z soli.
- Rozprowadź majonez w wodzie. Dodaj przyprawy i zagotuj.
- Obierz czosnek i dodaj do wody.
- Włóż do wrzątku mięso. Gotuj około 80-90 minut początkowo na dużym ogniu, później na delikatniejszym według wskazówek z przepisu powyżej.
Szynka peklowana gotowana w soku jabłkowym
Peklowanie szynki to możliwość, żeby poeksperymentować z różnymi smakami. Dlatego warto zdecydować się na ugotowanie jej w soku jabłkowym. Dzięki temu szynka jest słodkawa, ale ma delikatny, ciekawy smak i jest naprawdę smaczna.
- 2 kg szynki,
- 1 cebula,
- 2 litry soku jabłkowego,
- 15 goździków,
- opcjonalnie: kilka ziarenek jałowca
Szynka peklowana ugotowana w soku jabłkowym to idealny pomysł na święta. Sprawdza się i na kanapki, i do jedzenia z chrzanem lub sosem z żurawiny – to zasługa lekko słodkawego smaku.
- Umyj szynkę z solanki.
- Pokrój cebulę.
- Umieść szynkę w garnku i zalej sokiem jabłkowym. W razie potrzeby dopełnij garnek wodą – mięso musi być w całości przykryte.
- Dodaj goździki, cebulę i jałowiec.
- Gotuj około 80-90 minut.
Szynka peklowana gotowana w musztardzie
Szynka marynowana w przyprawach i musztardzie to klasyka. W takich przepisach najczęściej pojawia się szynka pieczona w rękawie, także wołowa, można jednakże w podobny sposób przygotować peklowaną szynkę wieprzową. Będzie podobna w smaku.
- 2 kg szynki peklowanej,
- 2 l wody,
- 1 mała cebulka,
- 1 czubata łyżka musztardy,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 ziarenek jałowca, ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
Dodawanie jałowca nie jest konieczne, ale dzięki niemu mięso będzie pachniało jakby było wędzone. Nabierze też typowego dla wędzonek smaku.
- Umyj szynkę z solanki.
- Obierz cebulę, pokrój ją na piórka. Obierz czosnek.
- Zagotuj wodę z musztardą, czosnkiem i przyprawami. Włóż do niej mięso i gotuj przez 80-90 minut początkowo na dużym ogniu, później na mniejszym.