Szynka peklowana – przygotowanie

Peklowanie to najłatwiejszy sposób na zrobienie domowej wędliny. Jest wiele możliwości, ale właśnie leżakowanie w soli peklującej sprawia, że mięso jest smaczne i soczyste. Peklowanie szynki przygotowuje ją do przygotowania w dowolny sposób. Można ją ugotować, zaparzyć, zamarynować lub upiec albo uwędzić. Peklowana szynka pieczona w rękawie także jest bardzo smaczna, a gotowana nie ustępuje jej smakiem i jest także bardzo, bardzo smaczna.

Punktem wyjścia do przygotowania każdej szynki gotowanej jest właśnie peklowanie. Przygotowanie nie jest takie trudne.

  • 2 kg szynki wieprzowej (z tłuszczykiem),
  • 3-4 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 80 g soli peklującej na 1 l wody (objętość w zależności od wielkości mięsa i objętości naczynia),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • majeranek lub inne ulubione zioła

Peklowana wędlina jest niezwykle smaczna i bardzo soczysta. Ma wspaniały aromat, a sól peklowana (peklująca) sprawia, że mięso się nie psuje. Dlatego możesz przygotować od razu większą porcję mięsa. Do peklowania powinno się stosować kamionkowy lub ceramiczny garnek, plastik bowiem może wchodzić w reakcje z zalewą. Aby przygotować mięso konieczna jest sól peklowana, zwykła kuchenna raczej się nie sprawdzi.

  1. Umyj szynkę, wytrzyj i nakłuj widelcem lub cienkim szpikulcem w wielu miejscach.
  2. Zagotuj wodę z czosnkiem i ziołami. Wystudź.
  3. Dodaj sól peklującą i włóż mięso. Powinno być przykryte w całości płynem. Zakryj garnek talerzykiem.
  4. Garnek trzymaj na najniższej półce w lodówce na 5-7 dni. Po takim czasie leżakowania w soli szynka będzie soczysta i nasiąknie przyprawami.

Szynka peklowana gotowana – standardowy przepis

Peklowana wędlina nie powinna być jedzona od razu. Trzeba ją zagotować lub zaparzyć. Szynka powinna znaleźć się w gotowaniu przez około 1,5 godziny, dopiero wtedy będzie naprawdę smaczna. Oczywiście w ten sposób może powstać także szynka marynowana, aromatyczna i mocno ziołowa, ale podstawowy przepis jest znacznie prostszy.

  • 1 szynka peklowana,
  • 2 litry wody

Do gotowania szynki po peklowaniu przyda się termometr. Sprawdzanie temperatury wody sprawi, że mięso będzie o wiele delikatniejsze i znacznie smaczniejsze, a do tego na pewno będzie ugotowana cała, także w środku. Peklowanie szynki ma za zadanie zwiększyć jej trwałość, gotowanie – sprawić, że będzie nadawała się do spożycia.

  1. Wypłucz mięso pod zimną wodą z solanki.
  2. Przełóż do naczynia z wrzącą wodą i gotuj na dużym ogniu około 15 minut.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj szynkę w temperaturze 80-82 stopni Celsjusza przez mniej więcej 60-80 minut.

Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynkę pieczoną w piekarniku.

Szynka peklowana w marynacie z majonezem

Marynowanie szynki w majonezie przed upieczeniem jest świetnym pomysłem. Sprawia, że mięso jest delikatne i ma bardzo oryginalny smak. W majonezie możesz jednak także ugotować szynkę peklowaną. W ten sposób może powstać także peklowana wędlina wołowa, ale to szynka wieprzowa sprawdza się najlepiej.

Pokrojona w plastry szynka peklowana gotowana oraz przepisy na gotowaną szynkę
  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • majeranek, liście laurowe i ziarna kolorowego pieprzu
  1. Umyj szynkę peklowaną z soli.
  2. Rozprowadź majonez w wodzie. Dodaj przyprawy i zagotuj.
  3. Obierz czosnek i dodaj do wody.
  4. Włóż do wrzątku mięso. Gotuj około 80-90 minut początkowo na dużym ogniu, później na delikatniejszym według wskazówek z przepisu powyżej.

Polecane do wyrobu mięs domowych!

Szynka peklowana gotowana w soku jabłkowym

Peklowanie szynki to możliwość, żeby poeksperymentować z różnymi smakami. Dlatego warto zdecydować się na ugotowanie jej w soku jabłkowym. Dzięki temu szynka jest słodkawa, ale ma delikatny, ciekawy smak i jest naprawdę smaczna.

  • 2 kg szynki,
  • 1 cebula,
  • 2 litry soku jabłkowego,
  • 15 goździków,
  • opcjonalnie: kilka ziarenek jałowca

Szynka peklowana ugotowana w soku jabłkowym to idealny pomysł na święta. Sprawdza się i na kanapki, i do jedzenia z chrzanem lub sosem z żurawiny – to zasługa lekko słodkawego smaku.

  1. Umyj szynkę z solanki.
  2. Pokrój cebulę.
  3. Umieść szynkę w garnku i zalej sokiem jabłkowym. W razie potrzeby dopełnij garnek wodą – mięso musi być w całości przykryte.
  4. Dodaj goździki, cebulę i jałowiec.
  5. Gotuj około 80-90 minut.

Szynka peklowana gotowana w musztardzie

Szynka marynowana w przyprawach i musztardzie to klasyka. W takich przepisach najczęściej pojawia się szynka pieczona w rękawie, także wołowa, można jednakże w podobny sposób przygotować peklowaną szynkę wieprzową. Będzie podobna w smaku.

  • 2 kg szynki peklowanej,
  • 2 l wody,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 czubata łyżka musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 ziarenek jałowca, ziela angielskiego i kolorowego pieprzu

Dodawanie jałowca nie jest konieczne, ale dzięki niemu mięso będzie pachniało jakby było wędzone. Nabierze też typowego dla wędzonek smaku.

  1. Umyj szynkę z solanki.
  2. Obierz cebulę, pokrój ją na piórka. Obierz czosnek.
  3. Zagotuj wodę z musztardą, czosnkiem i przyprawami. Włóż do niej mięso i gotuj przez 80-90 minut początkowo na dużym ogniu, później na mniejszym.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny