Szynka pieczona w piekarniku - bardzo prosty przepis na to, jak powinna być przygotowana szynka wieprzowa

Szynki kulki są często wykorzystywanym mięsem do obiadu. Taka domowa szynka może być przygotowana na różne sposoby i towarzyszyć jej mogą różnorodne dodatki. Jednak zanim przejdziemy do tego, jakie dodatki dobrać, powinniśmy z całości przepisów wyłonić jeden, który będzie tradycyjnym rozwiązaniem odpowiednim dla każdego.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek, oregano, bazylia, tymianek.

Jeśli chodzi o ilość przypraw, powinniśmy dodać po około 2 łyżeczki każdej z nich.

Przygotowanie:

  1. Szynkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę.
  3. Wszystkie przyprawy mieszamy z czosnkiem.
  4. Mięso nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na około 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie wkładamy szynkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i pieczemy około 1,5 godziny.

Pamiętajmy o tym, by już na samym początku pieczenia, podlać naszą szynkę niewielką ilością wody, co sprawi, że nie będzie ona tak sucha.

Jak upiec szynkę z dodatkami - domowa szynka z warzywami idealna na obiad

Szynka z piekarnika w towarzystwie papryki, ziemniaków, cebuli i marchewki - jak pieczemy szynkę tego typu

Oprócz tradycyjnego przepisu na szynkę pieczoną w piekarniku, z pewnością natrafimy na przepisy na zapiekaną szynkę, która przygotowywana jest w towarzystwie różnych składników. Jednym z takich przepisów jest przepis na soczystą szynkę z czerwoną papryką, cebulą, ziemniakami i marchewką. Zobaczmy, jak zrobić takie pyszne danie.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego, 1 łyżka czosnku granulowanego, sól, pieprz.

Jeśli jakieś warzywo lubimy bardziej, wtedy z powodzeniem możemy użyć jego większą ilość.

Przygotowanie:

  1. Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
  2. Umytą i osuszoną szynkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
  3. Pokrojoną szynkę przyprawiamy.
  4. Marchew obieramy i kroimy w półplasterki.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry.
  6. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w piórka.
  7. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
  8. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone ziemniaki, a na nie układamy plastry szynki wieprzowej.
  9. Szynkę pokrywamy resztą pokrojonych warzyw i wkładamy do piekarnika na około 70-80 minut do temperatury 200oC.

Pamiętajmy o tym, że nasze naczynie powinno być zamknięte, by cała woda z warzyw i mięsa nie wyparowała, a mięso się nie wysuszyło. Dopiero pod koniec pieczenia odkrywamy naszą szynkę i pozostawiamy jeszcze na chwilę w piekarniku, by przyrumieniła się. Sprawdź także ten artykuł z najlepszymi przepisami na wędliny z szynkowara.

Polecane do wyrobu mięs domowych!

Zapiekana szynka z pieczarkami, marchewką i cebulą - przepis jak zrobić

Dodatki do szynki pieczonej w piekarniku mogą być naprawdę bardzo różnorodne. Kolejnym rozwiązaniem jest połączenie jej z pieczarkami, marchewką, a także cebulą. Sami zobaczmy, jak w bardzo prosty sposób można przyrządzić to danie, które będzie idealne na obiad.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 marchew,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 pieczarki większych rozmiarów,
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy: 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego.
Szynka pieczona w piekarniku w całości pokrojona w plastry z dodatkami

Przygotowanie:

  1. Szynkę myjemy i osuszamy.
  2. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy i olej. Całość mieszamy.
  3. Do miski z marynatą przekładamy nasze mięso i dokładnie je nią nacieramy.
  4. Zamarynowane mięso przekładamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  6. Ząbki czosnku obieramy.
  7. Marchew obieramy i kroimy w plasterki.
  8. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na połówki.
  9. Po tym czasie przekładamy szynkę do naczynia żaroodpornego, wlewamy do niego szklankę wody, obkładamy czosnkiem, cebulą, pieczarkami i marchewką i przekładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC.

Tak przygotowane mięso powinno się piec około godziny.

Zapiekana szynka - jak może być przygotowana soczysta szynka kulka

Szynka kulka - pieczone mięso szynki wieprzowej w nietypowym wydaniu

Do szynki wieprzowej możemy dodawać nie tylko warzywa, ale również owoce. Takie przepisy są dla niektórych dość nietypowe, jednak połączenie słodyczy owoców z mięsem jest doskonałe. Zobaczmy więc kolejny przepis na to, jak można przygotować zapiekaną szynkę.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki dżemu morelowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 szalotki,
  • 3 jabłka,
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, 2 łyżki goździków.

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy w kratkę.
  2. Nacięte mięso nacieramy solą.
  3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy do niego 2 łyżki masła i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC.
  4. Sok z cytryny, dżem i pieprz mieszamy i nacieramy nim mięso.
  5. W szczeliny po nacięciach wbijamy goździki.
  6. Całość wsadzamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 40 minut.
  7. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
  8. Ugotowane ziemniaki kroimy w większą kostkę.
  9. Jabłka i szalotkę obieramy i kroimy na 8 części.
  10. Warzywa i owoce dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze 20 minut.

Pamiętajmy, że w trakcie pieczenia musimy od czasu do czasu podlewać nasze mięso wodą.

Szynka pieczona w piekarniku z ziołami - jak zrobić mięso pieczone na obiad

Szynka pieczona w piekarniku z ziołami jest dość tradycyjną metodą na to, jak przygotować szynkę wieprzową. Powinniśmy wiedzieć, że dobór ziół zależy przede wszystkim od nas, natomiast tutaj pokażemy najbardziej popularny przepis na to, jak przygotować szynkę w piekarniku.

Składniki:

  • 1 kg szynki,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól morska, tymianek, pieprz, rozmaryn.

Przygotowanie:

  1. Z oliwy, soli morskiej, pieprzu, tymianku i rozmarynu przygotowujemy marynatę.
  2. Szynkę natrzeć marynatą i zostawić na 2 godziny w lodówce.
  3. Natartą szynkę piec w temperaturze 180oC przez 1,5 godziny.

Pamiętajmy, że im większy kawałek mięsa, tym dłużej powinniśmy go piec. Dobrym pomysłem jest także pieczona szynka w rękawie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny