Szynka pieczona w rękawie - 3 najlepsze przepisy krok po kroku
Przepisy na pieczeń z szynki wieprzowej jest wiele. Możemy zrobić szynkę kulkę lub tradycyjną szynkę pieczoną w piekarniku. Jeśli szykujemy się na świąteczną kolację, powinniśmy zadbać o to, by marynata była odpowiednio przygotowana, a także by czas był odpowiedni, tak, by powstała soczysta szynka pełna smaku.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o szynce domowej.
Szynka pieczona w rękawie - tradycyjny przepis na pieczeń w rękawie foliowym
Szynka pieczona w rękawie - jak powinna wyglądać marynata
Szynka z rękawa foliowego jest bardzo soczysta i właśnie dlatego tak przygotowane mięso cieszy się ogromną popularnością. Natomiast szynka pieczona w piekarniku bez rękawa lub jakiegokolwiek przykrycia, może być już po upieczeniu dość sucha, szczególnie gdy przesadzimy z czasem jej pieczenia. Zobaczmy, jak powinna być przygotowana soczysta szynka wieprzowa.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- rękaw do pieczenia,
- przyprawy: 3 łyżeczki majeranku, 1,5 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz, 6 liści laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie:
- Szynkę wkładamy do szklanego naczynia.
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Ziele angielskie i liście laurowe miażdżymy w moździerzu.
- W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy, czosnek i olej.
- Marynatą nacieramy nasze mięso i wkładamy do lodówki na noc.
- Na następny dzień przekładamy szynkę do rękawa, zawiązujemy jego końce i przebijamy go w kilku miejscach.
- Szynkę w rękawie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180oC przez około godzinę.
Jeśli chcemy, by szynka była przyrumieniona, wtedy 15 minut przed zakończeniem pieczenia, rozcinamy rękaw wzdłuż. Pamiętajmy też, że większe kawałki mięsa będą piekły się dłużej, dlatego na 1 kg musimy poświęcić około godziny.
Tak przygotowaną soczystą szynkę możemy podać w towarzystwie warzyw i surówek.
Szynka kulka - czym różni się od tradycyjnej szynki z rękawa
Świąteczna szynka z rękawa cieszy się ogromną popularnością. Doskonale nadaje się ona na różnego rodzaju święta i uroczystości, ale również na niedzielne obiady rodzinne. Jej smak, o ile marynata jest dobrze przygotowana, będzie idealnie komponował się z warzywami i innymi dodatkami.
Poza tradycyjną szynką, która pieczona jest w rękawie, istnieje także szynka kulka, która jest równie dobra. Różnica polega jedynie na tym, że szynka kulka, która obwiązana jest specjalnym sznurkiem, ma inny kształt od tej szynki, którą wsadzimy po prostu w nasz rękaw foliowy.
Poza tym szynki można przygotowywać w ten sam sposób. Zwróćmy jednak uwagę na to, by odpowiednio do każdego kawałka mięsa dobrać czas pieczenia, by szynka nie okazała się suchym, ale soczystym mięsem, które z przyjemnością zobaczymy na świątecznym lub też nie świątecznym stole. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na szynki z szynkowara.
Szynka pieczona w piekarniku na obiad - świąteczna wersja na mięso z jabłkami
Szynka pieczona w piekarniku jest bardzo popularna, ponieważ można ją przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Dodatkowo możliwości przygotowania jej jest wiele i wszystko zależy od tego, jaki smak mięsa lubimy i czy wolimy mięso z dodatkami, czy też bez nich. Zobaczmy kolejny prosty sposób na przygotowanie tego mięsa.
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 2 średniej wielkości jabłka,
- 6 sztuk śliwek kalifornijskich,
- musztarda sarepska,
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
- Umyte mięso przebijamy na wylot nożem.
- Śliwki myjemy, przecinamy na połówki i usuwamy pestki.
- Śliwki wkładamy w dziurę w mięsie.
- Mięso posypujemy solą i pieprzem, a później nacieramy je musztardą.
- Natarte mięso obsypujemy majerankiem i wkładamy je do rękawa.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 8 części.
- Pokrojone jabłka wkładamy do rękawa i zamykamy go.
- Rękaw z mięsem wkładamy na blachę i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170oC.
Pamiętajmy o tym, by w połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę, by sok z jabłek wchłonął się w całe mięso.
Soczysta szynka w rękawie foliowym z warzywami - jak wygląda przepis na pieczeń na obiad
Szynka pieczona w rękawie z warzywami - jak wygląda przepis na marynatę i jaki jest jej czas przygotowania
Oprócz tego, że szynka pieczona w rękawie może być przygotowana samotna, czy też z owocami, możemy także przygotować ją z warzywami, które będą doskonałym dopełnieniem całego dania. Dodatkowo możemy do niej dodać ziemniaki gotowane z koperkiem.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz ziołowy.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy.
- Szynkę kroimy na plastry, przyprawiamy z obu stron i skrapiamy sosem sojowym.
- Przyprawioną szynkę wkładamy na noc do lodówki.
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra lub plastry.
- Mięso wkładamy do rękawa razem z warzywami i zamykamy rękaw.
- Potrząsamy rękawem, wkładamy go na blachę i pieczemy około godziny w temperaturze 180oC.
Warto pamiętać, by przy pieczeniu włączyć termoobieg.
Szynka wieprzowa - co jeszcze możemy zrobić z mięsa
Szynka wieprzowa to bardzo uniwersalne mięso, które używane jest do przygotowania różnych dań. Jednym z nich jest właśnie szynka pieczona w rękawie, która jest bardzo soczystą opcją na przygotowanie tego mięsa. Nie zapominajmy jednak o tym, że to nie koniec zastosowania szynki w naszej kuchni.
Bardzo popularnym rozwiązaniem są bitki z szynki wieprzowej, które są idealnym rozwiązaniem na obiad, tak samo, jak i bardzo smaczne i soczyste roladki z szynki wieprzowej, do których możemy użyć różnych składników, np. ogórka kiszonego, boczku i chleba.
Poza takimi rozwiązaniami możemy także przygotować szynkę wieprzową w postaci gulaszu, który może być przygotowany tradycyjnie, na ostro, na słodko kwaśno, czy też na słodko. Co więcej, jeśli w okresie letnim mamy ochotę na grilla, możemy zrobić z niej szaszłyki i papryką, cukinią i cebulką, które świetnie będą komponowały się z letnimi surówkami.