Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny

Tarnina to trochę zapomniana już śliwa. Występuje pospolicie na terenie całego kraju – to niewielkie krzewy, które wczesną wiosną obsypują się białym kwieciem, często rosnące przy drogach i na łąkach. Powoli wraca do łask, ponieważ z owoców robi się przetwory o wyjątkowych właściwościach. Nie bez znaczenia jest oczywiście ich wspaniały, szlachetny smak. Dowiedz się, jak przetwarzać owoc tarniny.

Jeśli zastanawiasz się, które drzewa ozdobne i owocowe wybrać do ogródka, porady znajdziesz w tym artykule.

Owoce tarniny na drzewie

Śliwa tarnina – opis i uprawa

Tarnina – kilka słów o gatunku

Tarnina jest w prostej linii spowinowacona ze śliwą, którą możemy spotkać w ogrodzie. Prawdopodobnie powstała w wyniku krzyżowania się śliwy ałyczy – rośliny, którą trudno spotkać w stanie naturalnym. Nazywana też tarką i ciarką, była bardzo powszechna na wsiach. Tarnina do tej pory porasta miedze, nieużytki, skraje pól i przydrożne łąki.

Tarnina nie wytarza jednego grubego pnia, jak to ma miejsce w przypadku śliwek. Tworzy gęsty gąszcz pędów i odrostów korzeniowych, które wspaniale prezentują się wiosną – są wtedy obsypane delikatnymi, białymi kwiatkami, charakterystycznymi dla śliw. Ma około 3 metrów wysokości, najczęściej jednak jest znacznie niższa. Owoc tarniny pojawia się późno – w październiku, czasami w listopadzie. Jest bardzo drobny, to fioletowy lub niebieski drobny pestkowiec, którego kulisty kształt nie przypomina śliwek. Cierpki owoc nie nadaje się do spożycia na surowo – ma zbyt gorzki smak. Oczywiście jednak nie jest toksyczny, po prostu dopiero po przetworzeniu zaprezentuje ogrom swoich walorów smakowych.

Śliwa tarnina lata swojej świetności ma już za sobą. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu bardzo ceniono ją za wyjątkowe właściwości lecznicze. Wino z tarniny, różnego rodzaju nalewki i soki bardzo często pojawiały się na polskich stołach. Teraz, kiedy dary natury wykorzystuje się, doceniając ich prozdrowotne właściwości, powoli zaczyna się zainteresowanie jej zastosowaniem i uprawą. W sklepach pojawiły się sadzonki tarniny, które można uprawiać w ogrodzie. Porady i inspiracje na temat drzew zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Sadzonki tarniny w ogrodzie

Uprawa tarniny nie jest trudna, jest to bardzo mało wymagająca roślina. Warto zatem zakupić sadzonki tarniny i znaleźć dla nich miejsce w ogrodzie lub sadzie. Nie wymagają zbyt wiele przestrzeni, nie mają także zastrzeżeń co do rodzaju gleby. Można uprawiać je wszędzie, chociaż najlepsze plony uzyskuje się na żyznym i bogatym w składniki mineralne podłożu. Warto także zadbać o odpowiednie, neutralne lub lekko zasadowe pH.

Tarnina nie wymaga od ciebie żadnej uwagi ani nakładów czasu. Nie potrzebuje żadnych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie wymaga podlewania i nawożenia. Bardzo dobrze się rozwija nawet bez przycinania, chociaż warto wycinać odrosty korzeniowe, by w ogrodzie nie powstał nieuporządkowany gąszcz.

Owoc tarniny – zbiór

Tarninę uprawia się nie ze względu na jej nikłe wartości dekoracyjne, ale przede wszystkim ze względu na właściwości lecznicze. Poleca się maksymalnie długie przetrzymanie owoców na krzewie i zbieranie dopiero po pierwszych przymrozkach. Może to być trudne, ponieważ owoce tarniny kuszą ptaki, zwłaszcza, że jest to już okres jesienny, kiedy pożywienia dla zwierząt jest mało.

Jeśli zauważysz, że w twoim ogrodzie, na krzewach tarniny trwa nieustająca uczta, zbierz owoce. Możesz włożyć je na dobę do zamrażalnika. Wtedy będą idealnie nadawały się do zjedzenia lub przetworzenia. Jeśli uda ci się zebrać przemrożone owoce, warto część z nich zasuszyć. Będą nadawały się do jedzenia, a także można zrobić z nich odwar, który ma właściwości lecznicze. A może zainteresuje cię także aronia i jej uprawa?

Owoc tarniny – właściwości lecznicze

Owoc tarniny – dobroczynne składniki

Chociaż przed wiekami szeptuchy i „babki” robiły napary także z kwiatów i kory tarniny, najważniejsze były jej owoce. Nic dziwnego, nowoczesna medycyna potwierdza, że mają wyjątkowe właściwości lecznicze. Zawierają wyjątkowo dużo flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, które są środkiem chroniącym przed chorobami nowotworowymi i zaburzeniami pracy serca.

Owoc tarniny to także wyjątkowo bogate źródło witaminy C – zawiera jej około 20 g w 100 gramach owocu. Dodatkowo w tarninie możesz znaleźć także witaminy z grupy B, beta-karoten i składniki mineralne. Wśród nich najwięcej jest potasu, wapnia i magnezu. Co więcej, jest to także skarbnica garbników, fitosterolu i pektyn. To wszystko sprawia, że owoc tarniny może zasłużyć na miano naturalnego lekarstwa.

Przetwory z tarniny – zastosowanie w chorobie

Przetwory z tarniny sprawdzają się w leczeniu bardzo wielu chorób. Zwłaszcza sok z jej owoców jest polecany na wiele różnych schorzeń. Najczęściej przygotowuje się go dla dzieci, ponieważ szybko, naturalnie i delikatnie reguluje pracę małych brzuszków, zapobiegając biegunce. Często przygotowuje się także odwar z suszonych owoców, który skutecznie zapobiega anginie – wystarczy kilka razy przepłukać nim bolące gardło.

Tarnina ma także dobroczynny wpływ na serce. Sok z owoców obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Tym samym zapobiega powstawaniu zakrzepów i zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby miażdżycowej. Sok z tarniny może być także podawany w czasie przeziębienia lub grypy. Duża zawartość witaminy C sprawia, że od razu staniesz na nogi i nabierzesz odporności. Z tego samego względu przetwory z tarki mają właściwości moczopędne i pomagają wyleczyć przeziębienia pęcherza i nerek. A może zainteresuje cię także syrop z cebuli?

Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny 2

Najlepsze przetwory z tarniny

Sok z tarniny nie tylko na przeziębienie

Sok z tarniny jest jednym z najczęściej wykonywanych przetworów z tego owocu. Nie jest trudno go zrobić, jednak na średnią porcję, która wystarczy ci na całą zimę potrzebujesz aż 3 kg przemrożonych owoców, które należy dobrze umyć i przebrać.

Owoce zalewa się wrzątkiem i zostawia się w garnku na kilka godzin. Dobrze odmiękną i trochę się zaparzą, dopiero wtedy musisz zlać wodę i zagotować ją. Następnie znów zalewa się owoce – cały proces należy powtórzyć trzy razy. Za każdym razem woda będzie coraz bardziej bordowa, ponieważ owoce stopniowo będą oddawały sok. W czasie ostatniego gotowania dodaj do wody około 3 szklanek cukru – może być brązowy.

Sok nadaje się do zapasteryzowania w słoiczkach i butelkach. Można pić go samego, jako środek na biegunkę lub dodawać do herbaty. Jego wyjątkowy, głęboki a zarazem słodki smak sprawia, że świetnie nadaje się dla dzieci. Sok z owoców tarniny sprawdza się także w stanach zapalnych.

Przydatne narzędzia ogrodowe w super cenach - sprawdź je!

Nalewka z tarniny – tarninówka dla smakoszy

Kolejnym sposobem na to, jak dobrze wykorzystać te dary natury, jest nalewka z tarniny. Ona także ma właściwości lecznicze – niewielka ilość dodana do herbaty lub wypijana przed snem pomoże przegnać grypę i przeziębienie, wpływa dobrze także na serce. Tarninówkę często wzbogaca się śliwkami węgierkami, które oddają jej niezwykłą słodycz i wyjątkowy posmak.

Do zrobienia nalewki potrzebujesz mniej więcej 1 kg owoców, oczywiście dobrze przemrożonych. Należy je starannie ułożyć w dużym szklanym naczyniu, na przykład słoju, warstwami przesypując cukrem (około 70 dag). Między warstwy można włożyć 10-15 dag suszonych śliwek. Przez 2-3 tygodnie słój powinien stać w niezbyt ciepłym miejscu. Należy jednak obserwować, czy nie zachodzi fermentacja, jeśli tak, można włożyć go do lodówki.

Po tym czasie z nastawu odlewa się sok, który następnie miesza się z połową porcji alkoholu (mniej więcej 1 litr spirytusu lub mieszaniny spirytusu z wódką w dowolnej proporcji). Drugą częścią alkoholu zalewa się pozostałe owoce. Oba komponenty nalewki należy odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie płyny trzeba połączyć. Nalewka ma wyjątkowy smak i charakterystyczny, ciekawy aromat.

Wino z tarniny

Tarnina to idealny owoc do przygotowania wina. Zawiera dużo garbników, dzięki czemu alkohol jest wyjątkowo klarowny. Do przygotowania 10 litrów wina świetnej jakości potrzeba tylko 3 kg owoców, które jednak należy pozbawić pestek – to dość czasochłonne zajęcie. Wydrylowane tarki należy zagotować w 9 litrach wody, a płyn dobrze odcedzić.

Na taką ilość owoców będzie potrzebować mniej więcej 1,9 kg cukru i 3 g drożdży winiarskich dobrej jakości. Tak uzyskane wino powinno mieć mniej więcej 11-13% alkoholu. Jest lekko cierpkie i idealnie nadaje się do obiadów i różnych innych potraw. To trunek dla prawdziwych smakoszy, który jednocześnie pomoże ci zadbać o serce i układ pokarmowy. Warto więc od czasu do czasu wypić lampkę na zdrowie. Sprawdź także przepis na nalewkę z dzikiej róży, który znajdziesz w tym artykule.

Ocena: 4,7/5 (głosów 13)
, aktualizacja 25 kwietnia 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Sok z imbiru - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie
Śliwka mirabelka - odmiany, wymagania, uprawa, przetwory, właściwości i zastosowanie
Śliwka mirabelka - odmiany, wymagania, uprawa, przetwory, właściwości i zastosowanie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Śliwa renkloda ulena – odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, cięcie
Śliwa renkloda ulena – odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, cięcie
Śliwa prezydent (president) – opis odmiany, opinie, uprawa, pielęgnacja, zapylacze
Śliwa prezydent (president) – opis odmiany, opinie, uprawa, pielęgnacja, zapylacze
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Wino śliwkowe - sprawdzone przepisy jak zrobić wino ze śliwek krok po kroku
Wino śliwkowe - sprawdzone przepisy jak zrobić wino ze śliwek krok po kroku
Śliwa w ogrodzie - odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, cięcie
Śliwa w ogrodzie - odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, cięcie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok jabłkowy – właściwości, najlepsze sposoby na wyciskanie i tłoczenie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Sok z karczocha – właściwości odchudzające, zdrowotne, działanie, przygotowanie
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Szczepienie drzew krok po kroku - jak, kiedy i dlaczego?
Szczepienie drzew krok po kroku - jak, kiedy i dlaczego?
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z pokrzywy - właściwości, stosowanie, działanie, dawkowanie, przygotowanie
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z czarnego bzu - przepis, właściwości, zastosowanie, działanie, porady
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Sok z brzozy - właściwości, zastosowanie, działanie, samodzielne przygotowanie
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Przetwory z dzikiej róży - najlepsze przepisy i pomysły
Ozdobna śliwa ałycza - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania, cięcie
Ozdobna śliwa ałycza - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania, cięcie
Grusza Faworytka - odmiany, sadzenie, uprawa, choroby
Grusza Faworytka - odmiany, sadzenie, uprawa, choroby
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja
Świdośliwa - odmiany, uprawa, przetwory, pielęgnacja
Dereń jadalny - uprawa, odmiany, ciekawostki
Dereń jadalny - uprawa, odmiany, ciekawostki

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij