Dżem z jabłek

Dżem z jabłek to wyjątkowo prosty i łatwy przepis na zimowy czas. Dżem z jabłek doskonale nadaje się do kanapek, naleśników, ciast, czy też deserów. Można go przygotować z dodatkiem cukru lub też bez niego np. dla osób chorujących na cukrzycę.

Do wczesnych przetworów możemy użyć jabłek antonówek. Warto pamiętać, że jabłka są bogate w pektynę, która naturalnie zagęszcza mus jabłkowy, tak więc nie potrzeba żadnego cukru żelującego, wystarczy tylko dłużej odparować i mamy gotowy, gesty dżem jabłkowy.

Do dżemu jabłkowego najlepiej wykorzystać odmiany kwaśne lub o lekko kwaśnym smaku. Najlepsze odmiany to: szara reneta, antonówka, szampion lub Cortland. Oczywiście do sporządzenia dżemu z jabłek nadają się także inne odmiany, ale wtedy mus możemy zagęścić cukrem lub dodać soku z cytryny.

Składniki na dżem z jabłek:

  • 2 kg jabłek
  • około 1 szklanki cukru
  • wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • około pół szklanki wody (ok. 130 ml)

Przygotowanie dżemu jabłkowego:

Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka, żeby zaczęły się gotować. Musimy wykonać to na tyle szybko, aby nie zdążyły ściemnieć. Aby szybciej zmiękły, możemy je po kilku minutach gotowania rozgnieść tłuczkiem, który wykorzystujemy do rozdrabniania ziemniaków. Dodatek soku z cytryny lub kwasku cytrynowego spowoduje szybsze uwalnianie się pektyny z jabłek, przez co dżem jabłkowy szybciej zgęstnieje. Poza tym sok z cytryny sprawia, że dżem jabłkowy nie będzie mdły i nijaki. Ponadto kwaśny sok z cytryny pomaga zachować ładny kolor musu jabłkowego. Ważnym aspektem użycia soku lub kwasu jest to, że działa on jak konserwant.

Ważnym aspektem jest to, aby na dżemy wybrać jabłka ładne, nieobite, bez śladów psucia się, ponieważ w uszkodzonych owocach wytwarzają się procesy gnilne, przez co mogłoby dojść do zniszczenia naszego dżemu.

Oczywiście musimy pamiętać, że by z obranych owoców usunąć gniazda nasienne. Cytrynę, z której będziemy wyciskać sok, należy dokładnie wyszorować. Potem wycisnąć sok cytrynowy. Na dno garnka, w którym będziemy gotować dżem jabłkowy, należy wlać wodę. Najlepiej, aby garnek posiadał grube dno. Jak woda w garnku zacznie się gotować, wrzucamy pierwszą partię jabłek. Następnie należy dodać sok z cytryny i powoli podgrzewać. Później należy dodawać do garnka kolejne partie obranych i pokrojonych jabłek.

Gdy jabłka zaczną się rozpadać na miazgę, można użyć tłuczka do ziemniaków lub blendera w celu przyśpieszenia procesu rozgotowywania miąższu. Jeżeli chcemy, by dżem z jabłek był bardziej słodki, to możemy dodać więcej cukru lub jeżeli wolimy bardziej kwaśny – więcej soku z cytryny.

Dżem musimy na tyle długo gotować, aby masa stała się jednolita. Tak przygotowany mus jabłkowy przekładamy do wcześniej umytych i wyparzonych słoików, do wysokości ich zwężenia. Następnie słoiki należy zakręcić, wsadzić do garnka, zalać wodą i zagotować. Słoiki pasteryzujemy około 15 do 20 minut. Ostudzone weki możemy wynieść do spiżarki lub piwnicy, odstawić na półkę, pozostawić na zimę, by w czasie długich mroźnych wieczorów cieszyć się pysznym smakiem i aromatem, jaki niesie za sobą domowy, dżem jabłkowy.

Konfitura ze smażonych jabłek

Konfitura ze smażonych jabłek niesie ze sobą pyszny zapach cynamonu i wanilii. Jest świetnym dodatkiem do ciast, naleśników, gofrów. Ponadto łyżeczka konfitury ze smażonych jabłek będzie świetnym dodatkiem do pysznego, puszystego jogurtu naturalnego. Warto też pamiętać, że własnoręcznie zrobiony słoiczek konfitury ze smażonych jabłek może być doskonałym prezentem dla ukochanej osoby pod choinkę.

Składniki na konfiturę ze smażonych jabłek:

  • 1,4 kg jabłek
  • 500 g cukru żelującego w proporcji 2:1
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka rumu

Przygotowanie konfitury:

Zaczynamy od obrania jabłek, pokrojenia je w kawałki i wydrążenia gniazd nasiennych. Następnie należy odważyć kilogram owoców i pokroić je w kostkę. Trzy łyżki cukru odsypujemy na patelnię i karmelizujemy go na jasnobrązowy kolor. Dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę jabłka. Mieszamy około 10 do 15 minut, na niewielkim ogniu, aż karmel, który stwardniał, znowu się rozpuści. Wszystko, co jest na patelni, przenosimy do dużego garnka, następnie dodajemy cukier żelujący, cukier waniliowy oraz cynamon, a także sok z cytryny.

Mieszamy całość, aż zacznie wrzeć. Sprawdzamy, czy konfitura jest dostatecznie stężała – w tym celu nakładamy na talerz małą ilość konfitury i przechylamy naczynie po ukosie. Jeżeli konfitura nie spada, to znaczy, że jest już odpowiedniej konsystencji.

Dżem z jabłek i świeże jabłko na drewnianej desce, a także przepisy na dżem jabłkowy krok po kroku
Dżem z jabłek na zimę krok po kroku, czyli polecane przepisy, dodatki i wykonanie dżemu na zimę

Garnek, w którym gotowała się konfitura, zdejmujemy z gazu i ściągamy ewentualną pianę, jeżeli powstała. Na samym końcu dodajemy rum. Gotową konfiturę należy przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Mocno je zakręcamy i przechowujemy odwrócone dnem do góry przez około 5 do 10 minut. Tak przygotowaną pyszną i aromatyczną konfiturę na zimę możemy przechowywać w piwnicy lub spiżarni nawet do roku. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na kiszone jabłka?

Dżem z jabłek z cynamonem

Jest to w miarę prosty przepis, z którym powinna sobie poradzić każda, nawet mniej wprawiona gospodyni domowa. Nie wymaga sporo zachodu, a jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów i jogurtów. Choć przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne, to musimy pamiętać, że obrane i pokrojone jabłka powinny odstać od 10 do 14 godzin.  Poza tym jest to dżem do przygotowania na szybko.

Składniki na dżem:

  • 3 kg jabłek, może być antonówka
  • 200 g cukru
  • pół cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 10 sztuk goździków

Przygotowanie dżemu:

Jabłka należy oczywiście obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne i przełożyć do sporego garnka. Zasypać cukrem. Odstawić w chłodne miejsce na okres od 10 do 14 godzin. Po upływie tego czasu jabłka odsączamy, mocno dociskając. Odlewamy do mniejszego garnka sok, który powstał. Nie wylewamy go. Do soku dodajemy cynamon, goździki i sok z odciśniętej połówki cytryny. Sok podgrzewamy przez parę minut, aby trochę wyparował, dodajemy odciśnięte jabłka i gotujemy wszystko razem przez około 6 do 8 minut. Odstawiamy z gazu, ponownie odsączamy i znowu gotujemy sok przez następne 10 minut. Dodajemy jabłka i znowu gotujemy przez około 8 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy przygotowane słoiki. Na sam koniec usuwamy z dżemu cynamon i goździki. Nakładamy łyżką dżem do nagrzanych słoików. Słoiki z dżemem pasteryzujemy przez chwilę w garnku z wodą. Po wyjęciu ich z garnka wystawiamy je na stół wiekiem do góry, aby ostygły.

Właściwości cynamonu znane są w kuchni nie od lat, jest stosowany przede wszystkim w kuchni, w kosmetyce i lecznictwie.

Przetwory jabłkowe na zimę, marmolady, dżemy, powidła cieszą się nieustającym powodzeniem w kuchniach naszych mam, babć.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny