Gołąbki bez zawijania z ryżem i kapustą – prosty przepis

Gołąbki bez zawijania – przepis na prosty i szybki obiad

Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł na prosty obiad na szybko. Dobrze sprawdzi się dla dzieci – maluchy chętnie zjedzą nową potrawę. A na dodatek w środku możesz przemycić im wartościowe warzywa w diecie. Składniki są w zasadzie takie same, jak w gołąbkach do zawijania – mięso mielone lub siekane, świeża kapusta, a także ryż i cebula. Potrzebujesz dokładnie:

  • 800 g kapusty (mniej więcej pół główki),
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki lub łopatki),
  • 2 średnie cebule,
  • 1 jajko,
  • 100 g suchego ryżu,
  • 3 łyżki oleju,
  • trochę koperku, soli i pieprzu

Jak robi się gołąbki do zawijania

Gołąbki do zawijania zazwyczaj robi się w sosie pomidorowym. My proponujemy nieco inną wersję, ale równie smaczną. Pyszne gołąbki można także zamrozić – to świetny pomysł na szybki obiad, kiedy nie będziesz mieć czasu na gotowanie.

  1. Kapustę bardzo drobno i dokładnie poszatkuj. Najlepiej użyć do tego specjalnej szatkownicy lub maszynki z końcówką do szatkowania warzyw.
  2. Do startej kapusty wsyp łyżeczkę soli. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  3. Dokładnie odciśnij kapustę z wody, by była maksymalnie sucha.
  4. Odciśniętą kapustę przełóż do miski z mięsem mielonym.
  5. Dodaj przyprawy. Wymieszaj mięso mielone z ryżem i kapustą.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. W międzyczasie obierz i poszatkuj na drobną kostkę cebule. Podsmażaj je na patelni aż do zeszklenia.
  8. Dodaj cebulę do mięsa z ryżem i kapustą. Dodaj jajko. Wymieszaj.
  9. Uformuj kotlety – podziel masę na równe kulki, a następnie lekko spłaszcz dłońmi w podłużny kształt.
  10. Podsmaż kotlety na patelni z obu stron (około 1 minutę na stronę).

Najciekawsze pomoce kuchenne - sprawdź ceny!

Możesz dalej podsmażać kotlety aż będą upieczone w środku jak mielone i podać je gołe, ale możesz także przygotować sos pomidorowy, w którym je ugotujesz. To dobry pomysł, ponieważ sos sprawi, że danie błyskawicznie zniknie z talerza. A może zainteresuje cię także ten artykuł z najlepszymi przepisami na bigos?

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym – jak zrobić

Przepis na gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym jest może trochę bardziej czasochłonny, ale naprawdę warto spróbować zrobić przepis. Dla dzieci takie danie będzie najsmaczniejsze, a i dorośli z chęcią je zjedzą. Sos robi się bardzo podobnie, jak w gołąbkach do zawijania.

  • 1,5 l esencjonalnego bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • płaska łyżka mąki pszennej

Przepis jest bardzo prosty. Sos możesz zagęścić śmietanką, ale danie będzie pyszne także w formie z mniejszą ilością tłuszczu – bez zabielaczy. Zwłaszcza że śmietana nie zawsze dobrze komponuje się z kapustą. Jak robi się taki sos? To naprawdę bardzo łatwe!

  1. Do gołąbków wlej bulion. Włącz delikatne grzanie na małym ogniu.
  2. Do buliony dodaj koncentrat pomidorowy i pół szklanki przecieru pomidorowego. Rozprowadź i zostaw do podgrzewania.
  3. Ewentualnie możesz zagęścić sos łyżką mąki pszennej. Jeśli wyjdzie za rzadki, możesz dodać trochę więcej mąki.

Gołąbki inaczej – bez zawijania, bez ryżu, bez kapusty

Gołąbki bez zawijania bez ryżu

Gołąbki bez zawijania bez ryżu? A dlaczego nie? Oczywiście gołąbki z ryżem są najbardziej popularne, ale często robi się takie do zawijania na przykład z kaszą. Tutaj jednak mamy dla ciebie propozycję, w której w ogóle nie musisz stosować żadnych węglowodanów, ani kaszy, ani ryżu. Gołąbki bez zawijania w tej formie bardzo łatwo można przygotować. To kolejne leniwe danie na obiad. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki i już!

  • 1 kapusta biała (nieduża główka),
  • 800 g mięsa mielonego (polecamy indyka lub kurczaka, by było bardziej fit),
  • 1 mała cebula,
  • 3 jajka,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju,
  • po 1 łyżeczce: sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek i pietruszka (natka świeża lub suszona)

Gołąbki bez zawijania i bez ryżu w sosie pomidorowym, a także przepisy, wykonanie i składniki

Pyszne gołąbki bez ryżu i bez zawijania to raczej kotlety z kapustą, ale jeśli odpowiednio je uformujesz, będą wyglądać właśnie jak gołąbki . Możesz upiec je w piekarniku, wtedy obędzie się bez większej ilości tłuszczu, więc warto. Możesz także przygotować je na patelni. My przedstawiamy wersję pieczoną – można ją zrobić na szybko.

  1. Kapustę drobno poszatkuj, posyp solą i odstaw na 20 minut.
  2. Odciśnij nadmiar wody z kapusty.
  3. Mięso przełóż do miski i dodaj do kapusty.
  4. Cebulę obierz z łupiny, posiekaj na drobne kawałeczki i podsmaż na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia.
  5. Dodaj cebulę do mięsa. Dodaj też jajka i wymieszaj.
  6. Wyrób masę jak na kotlety mielone.
  7. Uformuj gołąbki – najpierw kulki, potem lekko spłaszczone, podłużne kotleciki.
  8. Ułóż gołąbki w dużym naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

Do gołąbków przygotuj sos pomidorowy – możesz wykorzystać przepis z poprzedniej propozycji. Danie podawaj z ziemniakami, ryżem albo kaszą, by było bardziej treściwe i smakowite.

Szybkie gołąbki bez zawijania bez kapusty

A gdyby tak zrobić gołąbki bez zawijania… bez kapusty? Oczywiście miłośnicy gołąbków do zawijania mogą uznać, że taki przepis jest co najmniej zaskakujący. Nie bój się, nie będziesz rozczarowany. Te szybkie gołąbki z piekarnika robi się bardzo szybko. Oczywiście są to gołąbki z ryżem, ale możesz go zastąpić kaszą gryczaną albo orkiszową.

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego lub w kawałku do siekania,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1 torebka suchego ryżu (100 g),
  • trochę bułki tartej (z bułki pszennej lub pełnoziarnistej),
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, pieprzu, soli, majeranku i pietruszki

Gołąbki z kapustą są bardziej soczyste, ponieważ warzywo dodaje im smaku i tekstury. Przepis bez kapusty zdecydowanie wymaga zastosowania sosu. W kapuście jest dużo więcej wody, dlatego w tym wypadku kotleciki z ryżem mogą wydawać się zbyt suche i bez smaku. Możesz wykorzystać łatwe metody na sos – na przykład podgrzać i doprawić passatę lub wykorzystać przepis na sos pomidorowy do gołąbków do zawijania. A może zainteresuje cię wigilijna zupa grzybowa albo sos grzybowy do gołąbków bez kapusty?

  1. Siekane lub mielone mięso przełóż do miski.
  2. Posiekaj cebulę na drobną kosteczkę i dodaj do mięsa wieprzowego. Możesz także ją zeszklić na niewielkiej łyżeczce oleju.
  3. Ugotuj ryż. Powinien być miękki, ale nie kleisty.
  4. Wymieszaj mięso z ryżem, cebulą i przyprawami.
  5. Uformuj podłużne kotleciki w kształcie gołąbków w kapuście.
  6. Gołąbki obtocz w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmażaj gołąbki ze wszystkich stron na rumiano albo wstaw do piekarnika na 25-30 minut.

Danie podawaj z sosem i gotowanymi ziemniakami – to świetny pomysł na codzienny obiad. Możesz także spróbować je zrobić na spotkanie ze znajomymi, z pewnością to docenią i będą zachwyceni.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,6% czytelników artykuł okazał się być pomocny