TOP 3 właściwości cynamonu. Poznaj mało znane zastosowanie niezwykłej przyprawy
Cynamon to oczywiście przyprawa. Jednak mało kto wie, że ma bardzo cenne właściwości lecznicze. To za sprawą licznych substancji aktywnych. Właściwości cynamonu są wykorzystywane w medycynie, kosmetyce oraz kulinariach. W czym pomaga cynamon i jakie ma zastosowanie? Podpowiadamy.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach roślin.
Parę słów o cynamonie
Cynamon pozyskiwany jest z drzewa cynamonowca, a konkretnie z jego kory oraz liści. Znany od starożytności, kiedy to był uznawany za cudowną przyprawę chroniącą przed licznymi kłopotami związanymi ze zdrowiem. Dostępny jest współcześnie w dwóch postaciach: mielony- w proszku lub w formie rulonika- laseczki. Rodzajów cynamonu jest kilka. Rozróżnia się np. chiński, wietnamski, indonezyjski czy cejloński. Cynamon cejloński to tak zwany „prawdziwy cynamon”. Dlaczego? To właśnie tam istnieje najwięcej plantacji, gdzie uprawia się cynamon.
Jest to obecnie popularna przyprawa o dość wysokiej kaloryczności -100 g cynamonu dostarcza ok. 250 kcal. Jednak używamy go w małej ilości, zatem łyżeczka to około 10 kcal. Cynamon to substancje aktywne, białko, węglowodany, tłuszcz, witamina K, żelazo, wapń oraz magnez.
Kora oraz liście cynamonowcazawierają sporo substancji aktywnych mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pośród nich np. aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy oraz benzoesowy. Ponadto eugenol, terpeny, kuminol. Cynamon ma brązową barwę i słodkawo-korzenny, mocny aromat i smak.
Właściwości lecznicze cynamonu – naturalny antybiotyk
Ta popularna przyprawa ma dość silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne. Wszystko za sprawą olejku cynamonowego, który w większości składa się z aldehydu cynamonowego. Warto zatem skorzystać z niego jako naturalne wspomaganie przy przeziębieniu- zwłaszcza przy schorzeniach dróg oddechowych.
Istnieje wiele naturalnych środków, które pomogą w walce z kaszlem. Wśród nich jest właśnie cynamon. Pokrywa błony śluzowe warstwą ochronną. Pijemy go najczęściej w duecie z mlekiem i miodem. Poprawi on funkcjonowanie układu oddechowego, jak również zwiększy ogólną odporność. Co więcej, pokryje on błony śluzowe ochronną warstwą, przez co zmniejszy ból gardła.
Cynamon przyniesie również nam zbawienne działanie w dolegliwościach układu pokarmowego, np. związanych z zatruciem pokarmowym. Cynamon wykazuje działanie bakteriobójcze na bakterie, np. Salmonella typhimurium i Escherichia coli.
Ma właściwości przeciwzapalne. Z powodzeniem można go stosować jako składnik preparatów rozgrzewających wykorzystywanych w bólach reumatycznych.
Cynamon - działanie odchudzające
Przyprawa jest doskonałym sprzymierzeńcem podczas odchudzania. Popularny jest w tym temacie napój na bazie cynamonu i miodu. Cynamon rozgrzewa, a zatem przyspiesza przemianę materii - usprawniatrawienie. Ponadto reguluje pracę nerek. Substancje aktywne w cynamonie powodują, że tkanki organizmu stają się wrażliwe na insulinę, a to ma przełożenie na poprawę procesu regulacji gospodarki węglowodanowej. Wszystko to powoduje, że przyspiesza usuwanie nadmiaru tłuszczu z organizmu. Cynamon to także źródło błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, ma bardzo dobry wpływ na pracę nerek i oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn.
Dieta odchudzająca z wykorzystaniem cynamonu zakłada utratę nawet 2 kilogramów tygodniowo. Podstawą jest woda z cynamonem lub z dodatkiem miodu. Laski cynamonu moczy się we wrzącej wodzie i po dobie można ją pić. Taka mikstura przyczynia się do obniżenia cukru we krwi, ma wpływ na zahamowanie apetytu, przyspieszy przemianę materii. Do tego jest pełna przeciwutleniaczy, magnezu, wapnia, żelaza. Regularne spożywanie cynamonu przyczyni się do zmniejszenia poziom złego cholesterolu oraz obniżenia ciśnienia krwi.
Oczywiście sam cynamon nie wystarczy w walce z utratą zbędnych kilogramów. To tylko jeden z elementów diety. Do tego oczywiście regularna aktywność fizyczna. Cynamon można dodać także do innych produktów m.in. przetworów mlecznych - jogurtu, kefiru, wypieków, sosów. W tej formie jest również pyszny. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat właściwości leczniczych pigwy?
Cynamon działa korzystnie na pracę mózgu
Ta charakterystyczna przyprawa ma bardzo korzystne działanie na pracę mózgu. Cynamon w diecie poprawi naszą koncentrację i wpłynie na efektywność myślenia. Mówi się, że jest to nawet alternatywa dla kawy. Pobudza umysł i usprawnia myślenie. Jest to cenna wiadomość dla uczniów, studentów i wszystkich tych, którzy potrzebują na co dzień większej koncentracji.
Udowodniono nawet, iż cynamon zawiera związki spowalniające choroby związane z demencją m.in. choroba Alzheimera czy Parkinsona. Im wcześniej do naszej diety wprowadzimy ten cenny składnik, tym profilaktyka chorób tego rodzaju będzie skuteczniejsza. To benzoesan sodu zawarty w cynamonie powoduje, że ma właściwości odwracające procesy biochemiczne i komórkowe w mózgu.
Działa tak, że działa wspomagająco na blokowanie w mózgu nadbudowywania białka odpowiedzialnego za rozwój np. Alzheimera.
Naukowcy przeprowadzali badania na gryzoniach. Podawali im cynamon i oceniali wyniki testów. Były to testy na zdolność odnajdywania właściwych wyjść z labiryntu. Okazało się, że już po 3 dniach karmienia tą przyprawą efekty były lepsze.