TOP 4 najlepsze przetwory z czereśni. Poznaj domowe receptury
Okres owocowania czereśni jest dość krótki, dlatego z niecierpliwością czekamy na nie przez cały rok. Zjadamy je na bieżąco, w deserach lub po prostu zrywając z drzewa. Czereśnie są bardzo plenne, więc często wiele owoców zostaje. Ich przechowywanie jest trudne, nie zachowują swojego smaku w mrożeniu… Jak je wykorzystać? Dowiedz się, co zrobić z czereśni!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o czereśniach.
Przetwory z czereśni – pyszne przepisy na dżem i konfiturę
Dżem z czereśni z cukrem
Dżem z czereśni na chałce i kawa, kakao albo gorąca herbata, albo łyżeczka dżemu z kruchym, maślanym croissantem… czy to nie jest przepis na śniadanie idealne? Czereśnie w dżemie świetnie się sprawdzają. Takie zaprawy mają lekko wiśniowy smak, ale bez ich kwaskowatości. Są znacznie delikatniejsze, dlatego to świetny wybór dla dzieci. Czasami na dżem z czereśni mówi się powidła – wbrew pozorom ta nazwa nie jest zarezerwowana tylko dla zaprawy ze śliwek, czereśnie też do tego służą. Przetwory ze śliwek są nieco bardziej gęste i słodkie.
- 3 kg czereśni,
- 600 g cukru,
- 1 cytryna - sok
Czereśnie na zaprawy powinny być bardzo dojrzałe. W przypadku dżemu raczej nie sprawdzą się białe czereśnie, jakie zatem wybrać? Najlepiej te czerwone, bardzo soczyste i słodkie. Dzięki temu przetwór ma wspaniały kolor i jest po prostu przepyszny. Owoce powinny być duże i soczyste, nie może być na nich żadnych śladów i plamek.
- Umyj owoce. Usuń ogonki i wydryluj.
- Wydrylowane czereśnie zasyp cukrem i odstaw, aż puszczą sok. Najczęściej następuje to po kilku godzinach.
- Owoce gotuj, od czasu do czasu mieszając. Regularnie zdejmuj tworzącą się pianę.
- Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do dżemu. Sok dodaje kwaśnego posmaku, a dodatkowo przyspiesza gęstnienie dżemu.
- Przetwory z czereśni nie zawsze wymagają pasteryzowania. Gorący dżem przełóż do słoików i postaw je do góry dnem. Jeśli zakrętki nie załapią, możesz pasteryzować przetwory w garnku przez 15 minut.
Przepis nie jest trudny, ale warto pamiętać, że nie jest to szybki proces. Czereśnie są ubogie w pektyny, dlatego czas przygotowania może potrwać – owoce wolnej tężeją. O wiele szybciej można przygotować dżem ze śliwek czy jabłek. Aby przyspieszyć czas gotowania możesz dodać cukier żelujący lub proszek przyspieszający tężenie owoców. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z czereśni.
Przetwory z czereśni: pyszna konfitura – przepis
Jeśli konfitura z wiśni to twoja ulubiona, to ta niekoniecznie musi ci zasmakować. Jeśli jednak przeszkadza ci w niej kwaskowaty posmak, może okazać się, że konfitura z czereśni będzie dla ciebie idealna. To z pewnością wspaniały dodatek dla dzieci. Opinie o tym przetworze są bardzo dobre. Oczywiście nie jest to szybki przepis – dobre konfitury trzeba smażyć przez wiele godzin. Warto rozplanować to sobie na dwa, trzy dni.
- 4 kg czereśni,
- 2 kg cukru
Podstawą każdej konfitury jest przygotowanie syropu cukrowego. Zaprawy z czereśni będą bardziej intensywne, jeśli do tego celu wykorzystasz sok z czereśni. Jakie owoce wykorzystać? Najlepiej te czerwone lub bordowe. Jasne także się sprawdzą, jednakże możesz zrobić kilka słoiczków, ponieważ mają przyjemny smak.
- Czereśnie umyj, usuń ogonki i wydryluj.
- Podgrzewaj w rondelki powoli, aż puszczą trochę soku. Odlej go do szklanki.
- Do soku dodaj cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj czereśnie.
- Gotuj około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do ostudzenia.
- Kolejnego dnia gotuj kolejne 30 minut od zagotowania, regularnie mieszając.
- Przełóż do wyparzonych i wytartych słoików. Mocno zakręć.
- Odstaw do góry dnem. Jeśli to konieczne, możesz zapasteryzować przez 10 minut.
Różnica między dżemem a konfiturą polega właśnie na sposobie wykonania. Konfitura z czereśni ma o wiele więcej cukru, przez co jest znacznie słodsza. Oba przepisy jednak wymagają nieco czasu i zaangażowania. Ale naprawdę warto, ponieważ są naprawdę smaczne. I powidła, i konfitura świetnie sprawdzają się do deserów, ciast, naleśników czy po prostu na kanapkę, podobnie jak dżem ze śliwek.
Przetwory z czereśni: przepisy na najlepszy kompot
Przepis na kompot z czereśni
Przepisy na kompot z cukrem są takie same w zasadzie dla wszystkich owoców. Wystarczy je przygotować, dodać wodę i cukier, a następnie zapasteryzować. Jak zrobić takie przetwory z czereśni? Zaprawy z tych owoców mają wspaniały kolor i smak. Nie musisz dodawać do nich za wiele cukru – same w sobie są bardzo smaczne.
- 3 kg czereśni,
- 600 ml wody,
- 300 g cukru
Zaprawy z czereśni można zrobić zarówno z jasnych, jak i czerwonych owoców. Możesz także zrobić pół na pół. W każdym przypadku kompot będzie przepyszny – słodki, delikatny, idealny do obiadu lub do picia zamiast soków zawierających konserwanty. Przygotuj słoiki – umyj dokładnie i wytrzyj.
- Owoce umyj, odsącz, usuń ewentualne ogonki.
- Przełóż owoce do słoików do 2/3-3/4 wysokości.
- Zagotuj wodę z cukrem.
- Zalej słoiki gorącym słoikiem cukrowym. Wytrzyj gwint słoików i mocno zakręć.
- Pasteryzuj około 20 minut.
Nie trzeba go rozcieńczać wodą, ale można, na przykład dodając do kompotu także nieco soku z cytryny – powstały w ten sposób napój będzie idealnie orzeźwiający. Z goździkami i na ciepło sprawdzi się jako rozgrzewający napój na zimę. Przepisy możesz tworzyć samodzielnie.
Przetwory z czereśni bez cukru – przepis na kompot
Kompot z czereśni nie musi być z cukrem. Tak naprawdę owoce są bardzo słodkie, więc można wykorzystać cukry znajdujące się w nich. Przepis jest bardzo prosty, warto dodać do niego trochę przypraw, by urozmaicić smak. Od razu warto zrobić większą porcję, by wystarczyło na zimę. To świetny napój dla dzieci.
- 5 kg czereśni,
- 1,5 l wody,
- pół strąka wanilii
Przetwory z czereśni można zrobić bez cukru, ponieważ zarówno białe czereśnie, jak i czerwone, są bardzo słodkie naturalne. W tym wypadku możesz użyć jasnych owoców – wtedy barwa kompotu będzie o wiele jaśniejsze. Z tych ciemnych powinna być mocno różowa, ale nie będzie rubinowa, jak w przypadku wiśni. Możesz także zastosować mniej słodkie odmiany, wtedy zamiast cukru dodaje się erytrytol.
- Zacznij od wybrania czereśni. Jakie sprawdzą się najlepiej? Duże i zdrowe, bez plamek.
- Umyj owoce i usuń wszystkie ogonki.
- Wsyp czereśnie do słoika na 2/3 wysokości. Lekko potrząśnij, żeby ułożyły się gęściej, ewentualnie trochę dosyp.
- Wlej wodę do garnka, dodaj wanilię i zagotuj razem. Wyciągnij wanilię.
- Zalej czereśnie w słoikach, zostawiając około 3 cm przestrzeni powyżej.
- Szczelnie zamknij słoiki.
- Wstaw do wody i zapasteryzuj przez około 25-30 minut.
Pyszne czereśnie karmelizowane – najlepszy przepis
Karmelizowane czereśnie to najlepszy sposób na zrobienie pysznego dodatku do deserów, lodów i ciast. Są po prostu przepyszne, słodkie, smaczne, na dodatek wspaniale wyglądają. Przepis jest bardzo prosty – zaprawy z czereśnie nie są szczególnie wymagające pod względem przygotowania, więc warto spróbować. To proporcja na 2 słoiki 400-mililitrowe.
- 1,5 kg czereśni,
- 10 łyżek cukru,
- 1 cytryna
Jakie owoce najlepiej wykorzystać? Sprawdzą się wszystkie, ale białe czereśnie nie będą tak ładnie wyglądały jak czerwone. Wybierz mocno dojrzałe, bardzo soczyste owoce. Zapas możesz przygotować na zimę – po zapasteryzowaniu bardzo dobrze się przechowują.
- Sparz cytrynę, wyszoruj szczoteczką do cytrusów.
- Zetrzyj skórkę na niewielkiej tarce, wyciśnij z sok z owoców.
- Czereśnie umyj, przełóż je na patelnię. Dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż czereśnie puszczą sok.
- Mieszaj, aż cukier się nie rozpuści.
- Odstaw do wystudzenia.
- Ponownie podgrzej aż do zagotowania i gotuj przez około 5 minut.
- Przełóż gorące czereśnie do słoiczka, zakręć i ustaw do góry dnem.
Jeśli zakrętki się zassały, możesz je przechowywać przez wiele miesięcy, ale gwarantujemy, że przetwór błyskawicznie zniknie – jest naprawdę bardzo smaczny. Otwarty słoik możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, podobnie jak dżem czy przetwory ze śliwek i innych owoców.