Przetwory z czereśni – pyszne przepisy na dżem i konfiturę

Dżem z czereśni z cukrem

Dżem z czereśni na chałce i kawa, kakao albo gorąca herbata, albo łyżeczka dżemu z kruchym, maślanym croissantem… czy to nie jest przepis na śniadanie idealne? Czereśnie w dżemie świetnie się sprawdzają. Takie zaprawy mają lekko wiśniowy smak, ale bez ich kwaskowatości. Są znacznie delikatniejsze, dlatego to świetny wybór dla dzieci. Czasami na dżem z czereśni mówi się powidła – wbrew pozorom ta nazwa nie jest zarezerwowana tylko dla zaprawy ze śliwek, czereśnie też do tego służą. Przetwory ze śliwek są nieco bardziej gęste i słodkie.

  • 3 kg czereśni,
  • 600 g cukru,
  • 1 cytryna - sok

Czereśnie na zaprawy powinny być bardzo dojrzałe. W przypadku dżemu raczej nie sprawdzą się białe czereśnie, jakie zatem wybrać? Najlepiej te czerwone, bardzo soczyste i słodkie. Dzięki temu przetwór ma wspaniały kolor i jest po prostu przepyszny. Owoce powinny być duże i soczyste, nie może być na nich żadnych śladów i plamek.

  1. Umyj owoce. Usuń ogonki i wydryluj.
  2. Wydrylowane czereśnie zasyp cukrem i odstaw, aż puszczą sok. Najczęściej następuje to po kilku godzinach.
  3. Owoce gotuj, od czasu do czasu mieszając. Regularnie zdejmuj tworzącą się pianę.
  4. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do dżemu. Sok dodaje kwaśnego posmaku, a dodatkowo przyspiesza gęstnienie dżemu.
  5. Przetwory z czereśni nie zawsze wymagają pasteryzowania. Gorący dżem przełóż do słoików i postaw je do góry dnem. Jeśli zakrętki nie załapią, możesz pasteryzować przetwory w garnku przez 15 minut.

Przepis nie jest trudny, ale warto pamiętać, że nie jest to szybki proces. Czereśnie są ubogie w pektyny, dlatego czas przygotowania może potrwać – owoce wolnej tężeją. O wiele szybciej można przygotować dżem ze śliwek czy jabłek. Aby przyspieszyć czas gotowania możesz dodać cukier żelujący lub proszek przyspieszający tężenie owoców. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na dżem z czereśni.

Przetwory z czereśni: pyszna konfitura – przepis

Jeśli konfitura z wiśni to twoja ulubiona, to ta niekoniecznie musi ci zasmakować. Jeśli jednak przeszkadza ci w niej kwaskowaty posmak, może okazać się, że konfitura z czereśni będzie dla ciebie idealna. To z pewnością wspaniały dodatek dla dzieci. Opinie o tym przetworze są bardzo dobre. Oczywiście nie jest to szybki przepis – dobre konfitury trzeba smażyć przez wiele godzin. Warto rozplanować to sobie na dwa, trzy dni.

  • 4 kg czereśni,
  • 2 kg cukru

Podstawą każdej konfitury jest przygotowanie syropu cukrowego. Zaprawy z czereśni będą bardziej intensywne, jeśli do tego celu wykorzystasz sok z czereśni. Jakie owoce wykorzystać? Najlepiej te czerwone lub bordowe. Jasne także się sprawdzą, jednakże możesz zrobić kilka słoiczków, ponieważ mają przyjemny smak.

  1. Czereśnie umyj, usuń ogonki i wydryluj.
  2. Podgrzewaj w rondelki powoli, aż puszczą trochę soku. Odlej go do szklanki.
  3. Do soku dodaj cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj czereśnie.
  4. Gotuj około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do ostudzenia.
  5. Kolejnego dnia gotuj kolejne 30 minut od zagotowania, regularnie mieszając.
  6. Przełóż do wyparzonych i wytartych słoików. Mocno zakręć.
  7. Odstaw do góry dnem. Jeśli to konieczne, możesz zapasteryzować przez 10 minut.

Akcesoria do przetworów na zimę - zobacz ceny!

Różnica między dżemem a konfiturą polega właśnie na sposobie wykonania. Konfitura z czereśni ma o wiele więcej cukru, przez co jest znacznie słodsza. Oba przepisy jednak wymagają nieco czasu i zaangażowania. Ale naprawdę warto, ponieważ są naprawdę smaczne. I powidła, i konfitura świetnie sprawdzają się do deserów, ciast, naleśników czy po prostu na kanapkę, podobnie jak dżem ze śliwek.

Przetwory z czereśni: przepisy na najlepszy kompot

Przepis na kompot z czereśni

Przepisy na kompot z cukrem są takie same w zasadzie dla wszystkich owoców. Wystarczy je przygotować, dodać wodę i cukier, a następnie zapasteryzować. Jak zrobić takie przetwory z czereśni? Zaprawy z tych owoców mają wspaniały kolor i smak. Nie musisz dodawać do nich za wiele cukru – same w sobie są bardzo smaczne.

  • 3 kg czereśni,
  • 600 ml wody,
  • 300 g cukru

Zaprawy z czereśni można zrobić zarówno z jasnych, jak i czerwonych owoców. Możesz także zrobić pół na pół. W każdym przypadku kompot będzie przepyszny – słodki, delikatny, idealny do obiadu lub do picia zamiast soków zawierających konserwanty. Przygotuj słoiki – umyj dokładnie i wytrzyj.

  1. Owoce umyj, odsącz, usuń ewentualne ogonki.
  2. Przełóż owoce do słoików do 2/3-3/4 wysokości.
  3. Zagotuj wodę z cukrem.
  4. Zalej słoiki gorącym słoikiem cukrowym. Wytrzyj gwint słoików i mocno zakręć.
  5. Pasteryzuj około 20 minut.
Kompot z czereśni w słoikach na stole, a także przepisy na przetwory z czereśni

Nie trzeba go rozcieńczać wodą, ale można, na przykład dodając do kompotu także nieco soku z cytryny – powstały w ten sposób napój będzie idealnie orzeźwiający. Z goździkami i na ciepło sprawdzi się jako rozgrzewający napój na zimę. Przepisy możesz tworzyć samodzielnie.

Przetwory z czereśni bez cukru – przepis na kompot

Kompot z czereśni nie musi być z cukrem. Tak naprawdę owoce są bardzo słodkie, więc można wykorzystać cukry znajdujące się w nich. Przepis jest bardzo prosty, warto dodać do niego trochę przypraw, by urozmaicić smak. Od razu warto zrobić większą porcję, by wystarczyło na zimę. To świetny napój dla dzieci.

  • 5 kg czereśni,
  • 1,5 l wody,
  • pół strąka wanilii

Przetwory z czereśni można zrobić bez cukru, ponieważ zarówno białe czereśnie, jak i czerwone, są bardzo słodkie naturalne. W tym wypadku możesz użyć jasnych owoców – wtedy barwa kompotu będzie o wiele jaśniejsze. Z tych ciemnych powinna być mocno różowa, ale nie będzie rubinowa, jak w przypadku wiśni. Możesz także zastosować mniej słodkie odmiany, wtedy zamiast cukru dodaje się erytrytol.

  1. Zacznij od wybrania czereśni. Jakie sprawdzą się najlepiej? Duże i zdrowe, bez plamek.
  2. Umyj owoce i usuń wszystkie ogonki.
  3. Wsyp czereśnie do słoika na 2/3 wysokości. Lekko potrząśnij, żeby ułożyły się gęściej, ewentualnie trochę dosyp.
  4. Wlej wodę do garnka, dodaj wanilię i zagotuj razem. Wyciągnij wanilię.
  5. Zalej czereśnie w słoikach, zostawiając około 3 cm przestrzeni powyżej.
  6. Szczelnie zamknij słoiki.
  7. Wstaw do wody i zapasteryzuj przez około 25-30 minut.

Pyszne czereśnie karmelizowane – najlepszy przepis

Karmelizowane czereśnie to najlepszy sposób na zrobienie pysznego dodatku do deserów, lodów i ciast. Są po prostu przepyszne, słodkie, smaczne, na dodatek wspaniale wyglądają. Przepis jest bardzo prosty – zaprawy z czereśnie nie są szczególnie wymagające pod względem przygotowania, więc warto spróbować. To proporcja na 2 słoiki 400-mililitrowe.

  • 1,5 kg czereśni,
  • 10 łyżek cukru,
  • 1 cytryna

Jakie owoce najlepiej wykorzystać? Sprawdzą się wszystkie, ale białe czereśnie nie będą tak ładnie wyglądały jak czerwone. Wybierz mocno dojrzałe, bardzo soczyste owoce. Zapas możesz przygotować na zimę – po zapasteryzowaniu bardzo dobrze się przechowują.

  1. Sparz cytrynę, wyszoruj szczoteczką do cytrusów.
  2. Zetrzyj skórkę na niewielkiej tarce, wyciśnij z sok z owoców.
  3. Czereśnie umyj, przełóż je na patelnię. Dodaj cukier, sok z cytryny i skórkę cytrynową.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czereśnie puszczą sok.
  5. Mieszaj, aż cukier się nie rozpuści.
  6. Odstaw do wystudzenia.
  7. Ponownie podgrzej aż do zagotowania i gotuj przez około 5 minut.
  8. Przełóż gorące czereśnie do słoiczka, zakręć i ustaw do góry dnem.

Jeśli zakrętki się zassały, możesz je przechowywać przez wiele miesięcy, ale gwarantujemy, że przetwór błyskawicznie zniknie – jest naprawdę bardzo smaczny. Otwarty słoik możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, podobnie jak dżem czy przetwory ze śliwek i innych owoców.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny