Właściwości lecznicze pomidorów – skład i oddziaływanie na zdrowie

1. Pomidor - co zawiera smaczne warzywo owocowe?

Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidor (Lycopesicon esculentum) należy do rodziny roślin psiankowatych. Jego owocem jest okazała mięsista jagoda, o skórce wybarwionej na czerwono, żółto, pomarańczowo, zielono, fioletowo lub czarno. Różnobarwne odmiany, wielko i drobnoowocowe, mogą przybierać kształt okrągły, spłaszczony oraz wydłużony. Owoce żebrowane podobne są do owoców papryki. Największe owoce tworzy pomidor malinowy.

Wartości odżywcze pomidora polegają głównie na obecności witamin. W skład pomidorów wchodzą:

  • Cenne dla zdrowia karoteny – czerwone i pomarańczowe barwniki, z których wytwarzana jest w organizmie witamina A. Czerwony pigment, likopen, zaliczany jest do silnych antyutleniaczy, biorących udział w zwalczaniu wolnych rodników. Najlepiej przyswajalny jest w pomidorach przetworzonych.
  • Pomidory zawierają witaminy C, B, K oraz PP.
  • Bogate są w składniki mineralne - zawierają, między innymi, potas, sód, żelazo, magnez, wapno, cynk i fosfor.
  • O wartości odżywczej i smakowej pomidorów decydują cukry, a także kwas cytrynowy i kwas jabłkowy.

Pamiętajmy, że największą wartość odżywczą mają pomidory, które dojrzały na krzaku.

Pomidory mogą czasem mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Spożywanie owoców niedojrzałych może zakończyć się zatruciem pokarmowym. Zielone niedojrzałe pomidory zawierają solaninę, toksyczny związek chemiczny. Obecny w pomidorach kwas szczawiowy (0,005 g/ 100 g) szkodzi osobom, cierpiącym na kamicę nerkową. Jednak jest go bardzo niewiele – więcej szkodliwej substancji zawiera, np. marchew (0,4 g/ 100 g) oraz szpinak (3 g/ 100 g).

2. Zdrowotne działanie likopenu – pomidorem w wolne rodniki

Wolne rodniki są atomami lub cząsteczkami, powstającymi w ziemskiej atmosferze, na skutek działania promieni UV, oraz promieniowania jonizującego. Powstające z tlenu wolne rodniki pomagają nam w walce z wirusami, jednak skumulowane w dużych ilościach, prowadzą do wielu chorób. Są również odpowiedzialne za procesy starzenia się. Wchłaniamy rodniki wraz z dymem papierosowym, podczas intensywnego opalania się i gdy przebywamy w zanieczyszczonym środowisku. Czynnikiem sprzyjającym powstawaniu rodników jest długotrwały stres, a także spożywanie smażonych produktów. W zwalczaniu wolnych rodników pomocne są antyoksydanty, do których zalicza się, między innymi, witaminy, polifenole oraz enzymy.

Likopen jest naturalnym pigmentem, obecnym w tkankach roślinnych oraz w organizmie człowieka. Pomidory zawdzięczają mu swoje czerwone wybarwienie. Dojrzałe owoce pomidora zawierają około 85% likopenu. Zawierają go także arbuzy, dzika róża, czerwone grapefruity oraz kolczasta przepękla indochińska – roślina z rodziny dyniowatych. Likopen jest cenną substancją, ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zdolność wymiatania z organizmu wolnych rodników. Spożywanie owoców i warzyw, zawierających likopen, wstrzymuje rozwój chorób nowotworowych piersi, prostaty oraz przewodu pokarmowego.

Dieta, w której wykorzystuje się lecznicze właściwości pomidorów, korzystnie wpływa na kondycję serca i chroni przed miażdżycą oraz tworzeniem się skrzepów. Największych ilości likopenu dostarczają przetworzone pomidory. Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, a największą wartość ma wówczas, gdy pomidory spożyjemy po ich przetworzeniu, po podgrzaniu z oliwą. Spożywanie ketchupu, past pomidorowych, soków i sosów dostarczy nam 3 razy więcej cennego antyutleniacza, niż świeże owoce. Badania wykazały, że najwięcej likopenu i działanie antyrodnikowe ma ketchup, zawierający wysoką zawartość koncentratu pomidorowego. W zwalczaniu wolnych rodników warto wykorzystać również właściwości czosnku, warzywa bogatego w antyutleniacze.

Osoby cierpiące na alergię, dającą o sobie znać po spożyciu pomidorów oraz ze skazami krwotocznymi powinny wykluczyć pomidory ze swojej diety. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat właściwości leczniczych pigwy?

Wartości odżywcze pomidora – witamina C i jej wpływ na nasze zdrowie oraz właściwości zdrowotne

3. Pomidor - bogaty w witaminę C

Dlaczego warto jeść pomidory? 100 g warzywa to 18 mg cennej witaminy, więc wystarczy spożycie dwóch pomidorów, by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na dzienną dawkę witaminy C. Więcej witaminy C potrzebują palacze papierosów i ludzie spożywający duże ilości alkoholu – kwas askorbinowy wspomaga usunięcie toksyn z organizmu. Również diabetycy powinni przyjmować większe dawki witaminy C, aby skutecznie przeciwdziałać miażdżycy, której sprzyja cukrzyca.

Spożywanie pomidorów, bogatych w witaminę C, pomaga w oczyszczaniu naczyń krwionośnych ze złogów cholesterolowych, co, przy zachowaniu zdrowego stylu życia, chroni przed zawałem serca. Szczególnie ważne jest sięganie po warzywa w okresie jesienno-zimowym, gdy potrzebujemy więcej witamin i składników mineralnych. Badania wykazują, że do dolegliwości sercowych najczęściej dochodzi zimą oraz wczesną wiosną.

Krojenie pomidora na drewnianej desce
Jakie są właściwości odżywcze pomidora, czyli co warto wiedzieć o tym warzywie psiankowatym oraz porady kulinarne

Pomidory, dzięki bogactwu witamin, są dobre na przeziębienie. Witamina C zwalcza wirusy, łagodzi skutki chorób reumatycznych. Witaminy C oraz E, jako silne antyoksydanty, zabezpieczają przed przedwczesnym starzeniem się. Niedostateczna ilość witamin ujawnia się w postaci zmarszczek, pochylonych pleców, oraz ciemnych plam na skórze. Obok pomidorów, bogatymi źródłami witaminy C są owoce róży (550 mg/ 100 g), cebula cukrowa, cytrusy (ok. 50 mg/100 g), czarne porzeczki (ok. 200 mg/ 100 g), a także pietruszka naciowa (128 mg/ 100 g).

Pomidor w codziennej diecie – najciekawsze potrawy z udziałem pomidorów

4. Potrawy z pomidorami

Pomidory dostarczają cennych wartości odżywczych, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej. Zalety warzywa docenią osoby z problemami zdrowotnymi oraz pragnące zachować ładną sylwetkę. Warto w tym miejscu podkreślić, że najmniejszą wartość kaloryczną ma okazały pomidor malinowy: kalorie w 100 g – 19 kcal, natomiast kalorie w porcji 150 g - 28, 50 kcal. Błonnik pokarmowy, zawarty w pomidorach, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Sos pomidorowo-czosnkowy z cebulą sprawdzi się równie dobrze, jak ketchup. Możemy podać go do pieczywa, mięs, ryb, wędlin oraz do sałatek, wykorzystując przy tym zdrowotne właściwości czosnku i cebuli. Estetyczny wygląd potraw z sosem podkreśli pietruszka naciowa.

Składniki:

Pomidory – 1 kg, cebula cukrowa – 25 dag, czosnek – 2 główki, przyprawy: papryka w proszku, sól, pieprz, cukier – do smaku

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek dusimy przez 10 minut w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Potrawę przyprawiamy. Cebula cukrowa i czosnek wzbogacą aromat sosu i podkreślą słodkopikantny smak. Gotowy sos możemy wykorzystać bezpośrednio po przyrządzeniu lub przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 30 minut. Przetwory sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym.

Osoby na diecie odchudzającej unikają słodyczy. Ciasto pomidorowe jest odpowiedzią na chęć sięgnięcia po coś słodkiego.

Składniki:

Zmiksowane pomidory puszkowe – 1 szklanka, banan – 1 sztuka, olej - 0, 5 szklanki, mąka pszenna – 2 szklanki, cukier trzcinowy – 0, 5 szklanki, proszek do pieczenia – 0, 5 łyżeczki do herbaty, soda – 1 łyżeczka, przyprawy: cynamon – 1 łyżeczka, sól – szczypta

Przygotowanie:

Pomidory, banan, olej i cukier – miksujemy. Dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość mieszamy, razem z cynamonem i solą. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy około 50 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

(przepis wg: to-co-lubie-gotuje.pl)

ikona podziel się Przekaż dalej