TOP 4 właściwości czosnku. Zobacz, jak czosnek działa na organizm
Czosnek pospolity (Allium sativum) ceniony jest za właściwości zdrowotne i smakowe. Zawiera olejki eteryczne, które mają korzystny wpływ ma przemianę materii. Obecne w czosnku allicyna i allistatyna mają silne działanie bakteriobójcze. Czosnek znajdują zastosowanie w medycynie i w przemyśle farmaceutycznym, do produkcji czosnkowych pastylek i innych preparatów. Używając czosnku w kuchni, wzbogacamy doznania smakowe, jednocześnie troszcząc się o własny organizm. Poznaj 4 najważniejsze właściwości czosnku.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach roślin.
Czosnek – wartości odżywcze oraz zdrowotne
Właściwości czosnku - co zawiera cebula czosnku?
Allium sativum wywodzi się prawdopodobnie z Azji. Lecznicze działanie czosnku oraz innych warzyw cebulowych znane było w starożytności. Wierzono w jego działanie zdrowotne i magiczne, przypisując aromatycznej bylinie moc odpędzania złych duchów. W średniowieczu czosnek zawitał do Polski i do XX wieku stosowany był głównie w medycynie ludowej. Badania naukowe potwierdziły leczniczy wpływ czosnku na organizm człowieka.
Częścią jadalną czosnku pospolitego jest cebula-główka, złożona z pojedynczych cebulek – ząbków. W 100 g czosnku znajdziemy około 32 g węglowodanów, 6, 4 g białka oraz 65 g wody. Witaminy to przede wszystkim witamina A, obecna jedynie w liściach, bo w ząbkach jej nie ma. Poza tym witamina B1, śladowe ilości B2 oraz witamina C. Czosnek to warzywo cebulowe, bogate w składniki mineralne, takie jak potas, sód, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor i siarka.
W świeżych cebulach czosnku występują lotne olejki czosnkowe. Bezwonny składnik – alliina, rozpada się po uszkodzeniu ścianek ząbków na allicynę, związek chemiczny o silnym aromacie. Allicyna jest bakteriobójcza w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, pobudza łaknienie, działa również przeciwrobaczo, normując florę jelitową. Preparaty lecznicze, uzyskane z czosnku, wykazują działanie bakteriobójcze i żółciopędne. Zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi.
Czosnek – najlepszy naturalny lek na przeziębienie
1. Wzmacnianie odporności organizmu
Spożywanie świeżych ząbków uodparnia na przeziębienie i gorączkę, a także wspomaga odbudowę flory bakteryjnej - po leczeniu antybiotykami. Osoby chore, cierpiące na kaszel i zapalenie oskrzeli, dzięki spożyciu świeżych ząbków czosnku odzyskają łatwość oddychania, pozbędą się dokuczliwego kaszlu i kataru.
W prosty sposób możemy samodzielnie przygotować leczniczy syrop z czosnku, zalewając zmiażdżone ząbki, z 2 główek czosnku - 1 szklanką przegotowanej wody. Syrop będzie nadawał się do picia po około 24 godzinach. Czosnkowy smak syropu możemy osłabić, dodając do preparatu sok z cytryny, imbir i miód - które dodatkowo wzmocnią zdrowotne działanie leku. Syrop z czosnku można popijać codziennie profilaktycznie, przyjmując 5 ml (1 łyżkę) specyfiku. Drobno posiekane 3 – 4 ząbki warto wymieszać z twarogiem i rozsmarować na kanapkach lub zmiażdżone ząbki zalać ciepłym mlekiem. Dodatek czosnku do sałatek i surówek znacznie poprawi ich walory smakowe. Zaleca się jedzenie potraw, z dodatkiem czosnku, 3 razy dziennie.
W aptekach i sklepach z ziołami dostępny jest gotowy syrop z czosnku, z dodatkiem cytryny. Syrop dawkujemy 3 razy dziennie, po 5 ml – po rozpuszczeniu w ½ szklanki wody lub bez rozpuszczania. Zalety preparatu: obniżenie stanów podgorączkowych, przezwyciężenie wirusowych infekcji i ułatwienie oddychania. Przedłużające się stany przeziębieniowe wymagają konsultacji z lekarzem rodzinnym.
Czosnek dobry na miażdżycę i nadciśnienie
2. Leczenie nadciśnienia i zapobieganie miażdżycy
Codzienne spożywanie świeżego czosnku przyczynia się do usuwania złogów tłuszczowych, których nagromadzenie prowadzi do arteriosklerozy (miażdżycy) i zawału serca. Czosnek jest skutecznym „czyścicielem arterii”. Badania naukowe wykazały, że siarkowodór, obecny w ząbkach czosnku, przyczynia się do właściwego funkcjonowania układu krwionośnego oraz wpływa na obniżenie samoistnego nadciśnienia krwi.
Czosnek zawiera cynk - mikroelement, niezbędny do rozwoju organów płciowych, budowy kości, przyswajania żelaza, budowy oka, zabezpiecza także przed chorobami. Starczą demencję można złagodzić, podając cynk starszym osobom. Prawdopodobnie cynk nie dopuszcza do uszkodzenia włosowatych naczynek krwionośnych w mózgu. Pacjenci leczeni na arteriosklerozę czują się sprawniejsi umysłowo – poprawia się ich pamięć i zdolność kojarzenia. Spożywanie cennego warzywa zapobiega rozwojowi miażdżycy, zakrzepicy, choroby nadciśnieniowej oraz łagodzi starczą demencję.
Smacznym przepisem na potrawę z cynkiem, jest zupa czosnkowa. Do jej przyrządzenia potrzebujemy 1 l mleka, 1 l wody oraz 6 rozgniecionych ząbków czosnku. Do gotującej się zupy dodajemy 2 łyżki masła, roztartego z 2 łyżkami mąki. Całość rozbijamy trzepaczką. Do gotowej potrawy, po zdjęciu z ognia, dodajemy 2 ubite żółtka, skropione octem lub sokiem z cytryny oraz ubite białka. Zupa powinna mieć konsystencje kremu. Podajemy ją z grzankami z razowego chleba, posypanymi posiekanym czosnkiem, z groszkiem ptysiowym lub z grissini – chlebowymi paluszkami. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat właściwości leczniczych aloesu?
Zastosowanie czosnku w kuchni i w ogrodzie
3. Czosnek w kuchni – dodaje smaku potrawom
Od wieków cenione są odżywcze i smakowe walory aromatycznego warzywa. Cebule czosnku powinniśmy używać z umiarem, by nie podrażnić układu pokarmowego. Jest to szczególnie istotne przy dolegliwościach żołądka, woreczka żółciowego i wątroby. Posiekane ząbki czosnku dodadzą smaku sałatkom i wędlinom. Czosnek i rozmaryn lekarski wzbogacają smak i aromat pieczonego i duszonego mięsa. Podobnie jak czosnek, rozmaryn lekarski najczęściej jest używany do przygotowania potraw kuchni włoskiej i francuskiej.
Znane są wartości odżywcze pomidora – warzywa bogatego w witaminy C, A oraz B. Czosnek i przetwory z pomidorów podczas zimy są niezastąpionymi elementami dań zimnych i gorących. Warto spożywać warzywa w stanie surowym. Sałatka z pomidorów, wzbogacona czosnkiem i liśćmi bazylii, to dobry dodatek do dań mięsnych lub samodzielna smaczna i zdrowa przekąska. Zapamiętaj: podczas gotowania wartości odżywcze pomidora ulegają w dużym stopniu zatraceniu.
4. Czosnek w ogrodzie – wpływa na zdrowy rozwój roślin
Właściwości czosnku warto wykorzystać w walce ze szkodnikami i chorobami warzyw, uprawianymi w ogrodzie. Czosnek jest pomocny w zwalczaniu szkodnika marchwi, pasternaku i selera - połyśnicy marchwianki oraz mączniaka – groźnej choroby grzybowej. Uprawa współrzędna czosnku i warzyw umożliwia ekologiczną uprawę roślin, bez stosowania preparatów chemicznych, co jest korzystne dla naszego zdrowia. Czosnek w ogrodzie jest dobrym sąsiadem dla pomidorów, buraków, marchwi oraz ogórków. Nie powinien być uprawiany w sąsiedztwie fasoli, grochu i kapusty.