Boczek pieczony w ziołach i przyprawach – ciekawe przepisy

Boczek pieczony w ziołach – pieczenie boczku krok po kroku

To najszybszy i zdecydowanie najprostszy sposób na boczek pieczony – wystarczy obtoczyć go w ulubionych ziołach i już – można piec w piekarniku. Oczywiście do wykonania dania potrzebny ci będzie boczek surowy. Pięknie się przyrumieni, a nadmiar tłuszczu się z niego wytopi, dlatego idealnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki. Świeży, dobry boczek będzie pyszny i możesz przechowywać go w lodówce nawet przez kilka dni. Nic nie powinno się z nim zadziać. Wystarczy pokroić go w cienkie plasterki, a do tego świeży chleb, ogórek kiszony oraz odrobina musztardy i masz królewskie śniadanie.

  • 1 kg boczku surowego,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka pietruszki suszonej natki,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki sproszkowanej

Do przepisu potrzebny jest boczek surowy, ale jeśli brakuje ci w nim wędzonego posmaku, zamiast sproszkowanej papryki ostrej dodaj wędzoną. Dzięki niej mięso będzie miało bardzo ciekawy zapach i wyjątkowy smak. Pieczenie boczku w ziołach lepiej robić nieco dłużej na wolnej temperaturze, aby uniknąć przypalenia się wierzchniej części i przypraw. Jak zrobić dobry boczek surowy w piekarniku?

  1. Przygotuj mięso do pieczenia: umyj je i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wymieszaj ze sobą wszystkie zioła poza świeżym tymiankiem.
  3. Dokładnie obsyp boczek ziołami i wmasuj je w mięso ze wszystkich stron.
  4. Odstaw mięso do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na całą noc.
  5. Przełóż boczek do naczynia żaroodpornego i obłóż tymiankiem.
  6. Piecz około 60 minut w 180 stopniach. Pierwsze 40 minut piecz pod przykryciem, następnie zdejmij je. Dzięki temu mięso będzie miało przypieczony wierzch.
  7. Przed podaniem zdejmij przypieczone gałązki tymianku – nadają ciekawego posmaku, ale same nie są dobre w smaku.

Dobry boczek z przyprawami idealny na kanapki

Jak przyrządzić dobry boczek pieczony z przyprawami, pachnący czosnkiem i rozpływający się w ustach? Z naszym przepisem nie będzie to wcale takie trudne! Musisz tylko kupić świeży, surowy boczek – zwróć uwagę na to, jak wygląda mięso i czy tłuszcz ma biały kolor. To znak, że idealnie nadaje się do pieczenia i możesz przygotować z niego idealną wędlinę na kanapki, która posmakuje każdemu, podobnie jak inne ciekawe przepisy: gulasz z dzika czy zawijane szparagi.

  • 1 kg boczku surowego,
  • 1 cebula (raczej mała),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego lub młotkowanego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Polecane produkty do wyrobu domowych wędlin !

Mała podpowiedź: jeśli stosujesz normalny sos sojowy, daj trochę mniej soli – przyprawa jest już naprawdę mocno słona. Jeśli natomiast używasz niskosodowego sosu sojowego, możesz zastosować więcej soli. Pieczenie boczku zaplanuj dzień wcześniej. W takiej marynacie powinien poleżeć dość długo w lodówce, najlepiej prze 8-10 godzin.

  1. Pieczenie boczku zacznij od przygotowania mięsa: umyj je dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Ponacinaj wierzchnią stronę mięsa w 4 miejscach.
  2. Czas przygotować marynatę: wymieszaj majeranek z papryką, solą, pieprzem, wodą i sosem sojowym.
  3. Marynatą dokładnie natrzyj całej mięso ze wszystkim stron.
  4. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w piórka. 2 ząbki czosnku przedziel na pół.
  5. Do każdego nacięcia włóż jeden listek laurowy i pół ząbku czosnku.
  6. Pozostały czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  7. Surowy boczek obłóż cebulą i plasterkami czosnku. Włóż do miski i owiń folią. Odstaw do lodówki na 8-10 godzin.
  8. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku na środkowym ruszcie.
  9. Jak długo piec boczek? Kawałek o wadze 1 kg powinien się piec około 60 minut w 180-200 stopniach (grzanie góra-dół lub termoobieg). A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu boczku krok po kroku.

Boczek pieczony w ciekawej marynacie

Pieczenie boczku w miodowej glazurze

Miodowa glazura zawsze jest strzałem w dziesiątkę, jeśli chcesz przyrządzić w piekarniku dowolne mięso. W ten sposób możesz także zrobić boczek. Pyszny wychodzi zwłaszcza w marynacie miodowo-musztardowej, lekko ostrej i lekko słodkiej, po prostu idealnej. Boczek pieczony w takiej marynacie nie zajmie ci dużo czasu, ale musisz przygotować go trochę wcześniej – zanim wstawisz go do pieczenia, musi poleżeć co najmniej kilka godzin, by wszystkie smaki się przeniknęły. Na samo pieczenie boczku wystarczy 60 minut. Idealnie smakuje i na zimno, i na ciepło.

  • 1 kg boczku surowego,
  • 1 łyżka musztardy (dowolnej, ale polecamy dijon),
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta soli

Pieczony boczek z piekarnika pokrojony do chleba, a także przepisy, wykonanie i składniki krok po kroku

Surowy boczek możesz upiec w marynacie z dowolnej musztardy. Jeśli lubisz ostrzejsze i bardziej wyraziste smaki, sięgnij po ostrzejszą musztardę: rosyjską lub ostrą. Możesz także zastosować taką z ziarenkami gorczycy – wtedy daj dwie łyżeczki, by jej tekstura była dobrze wyczuwalna. Dobry smak potrawy zależy także od rodzaju miodu. Gryczany, który ma wyraźną goryczkę niestety odpada. Najlepiej sprawdzi się lipowy, wielokwiatowy lub akacjowy, dobrze smakuje także nawłociowy. Rzepakowy może być znów zbyt mdły. Jak zrobić boczek w miodowej glazurze?

  1. Przygotuj boczek do pieczenia: umyj go i osusz ręcznikiem.
  2. Przygotuj marynatę: wymieszaj płynne składniki, a następnie dodaj do nich przyprawy.
  3. Nałóż marynatę na całe mięso z obu stron.
  4. Odłóż boczek do miski, zawiń w folię i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku. Możesz je upiec w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 (grzanie góra-dół).

Boczek pieczony w piwie

Kurczak, golonka, ale pieczenie boczku w piwie? Jak najbardziej tak! Surowy boczek możesz upiec w piekarniku w marynacie piwnej! I naprawdę polecamy go spróbować, bo jest po prostu pyszny! Ma ciekawy smak, wyczuwa się w nim nutkę piwnej goryczy. Takie mięso świetnie sprawdzi się na desce wędlin na przyjęciu lub w czasie wspólnego oglądania meczu – gwarantujemy! Jak je przygotować? Nic prostszego!

  • 1 kg boczku surowego lub wędzonego,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 butelka dowolnego jasnego piwa,
  • 1 łyżeczka pieprzu

To jeden z najprostszych przepisów. Aby przygotować mięso musisz mieć dość głębokie naczynie żaroodporne, ponieważ boczek należy zalać piwem. Mięso nie musi być całe zanurzone.

  1. Surowy boczek umyj i osusz, wędzonego nie musisz.
  2. Nasmaruj mięso ze wszystkich stron musztardą i oprósz majerankiem, pieprzem i czosnkiem.
  3. Włóż do naczynia żaroodpornego i zalej piwem.
  4. Zakryj naczynie, wstaw do piekarnika i piecz około 1,5 godziny w 180 stopniach grzanie góra-dół.
  5. Po 60 minutach zdejmij przykrycie i piec jeszcze 30 minut, by mięso się zarumieniło, a piwo wyparowało.

Podawaj na kanapkach, na tacy wędlin i mięs lub na ciepło, na przykład z opiekanymi ziemniaczkami.

Soczysty boczek pieczony w rękawie

Jeśli chcesz, by boczek pieczony, który przygotowujesz na kanapki był maksymalnie soczysty i smaczny, spróbuj upiec go w rękawie. W ten sposób możesz także przygotować boczek na obiad, ponieważ mięso będzie rozpływało się w ustach, a w czasie pieczenia powstanie smaczny sos, do którego wystarczy dodać tylko trochę śmietany lub mąki, by nadawał się do kaszy lub ziemniaków. W rękawie możesz upiec w zasadzie boczek przygotowany według wszystkich wymienionych wyżej przepisów. My przedstawiamy ciekawą mieszaninę ziół i przypraw, które dobrze się tutaj sprawdzą.

  • 1 kg boczku surowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 duża łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Oczywiście do dania możesz dodać także własne ulubione przyprawy. Dobrze sprawdzi się na przykład lubczyk. Dzięki niemu sos, który się wytrąci z mięsa będzie miał ciekawy zapach i smak bulionu, dlatego idealnie sprawdzi się do kaszy. Możesz także dodać dosłownie odrobinę kurkumy lub co nieco pietruszki suszonej zielonej. Oto jak przyrządzić pieczony boczek w rękawie:

  1. Boczek umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Surowy boczek nakrój na górnej części w kilku miejscach.
  3. Wymieszaj wszystkie przyprawy poza listkami laurowymi. Nałóż je na mięso i mocno wetrzyj.
  4. W nacięcia włóż liście laurowe.
  5. Całość przełóż do rękawa do pieczenia i zamknij dołączoną do niego klamerką z obu stron.
  6. Piecz około 60 minut w 180-200 stopniach (grzanie góra-dół).

Jeśli chcesz wykorzystać sos, który wytrąci się z mięsa, delikatnie rozetnij folię i zlej go do miseczki lub garnuszka. Możesz go zagęścić łyżką mąki i ewentualnie doprawić do smaku, chociaż raczej nie będzie to potrzebne.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny