Tradycyjny, oryginalny przepis na kwaśnicę

Tradycyjny przepis na kwaśnicę na żeberkach

Kwaśnica to zupa z kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty na żeberkach. Jest bardziej kwaśna niż typowy kapuśniak, ponieważ kapusty nie płucze się intensywnie, ponadto do gotowania może zostać użyta woda z kiszonej kapusty. Bardzo ważne jest to, by do garnka dodać dużo ziół, ponieważ kwaśnica musi być naprawdę aromatyczna.

  • 2 litry wody,
  • 500 g ziemniaków,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 400 g surowych żeberek,
  • 200 g wędzonych żeberek,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • sól, pieprz, majeranek, kminek,
  • 2 ząbki czosnku

Chociaż z kwaśnicą najczęściej kojarzy nam się wędzonka, to zupę gotuje się na surowych żeberkach. Wędzone dodaje się tylko dla smaku. Możesz dodać także odrobinkę wędzonej papryki, poprawi smak tej zupy.

  1. Surowe żeberka umyj i osusz. Pokrój na kawałki z 1 żeberkiem na raz. Przełóż do garnka i zalej wodą, dodaj sól i zagotuj – około 40 minut na małym ogniu.
  2. Wędzone żeberka pokrój na kawałki z jednym żeberkiem.
  3. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę.
  4. Kapustę kiszoną odciśnij z soku (odlej go do osobnego naczynia) i posiekaj.
  5. Żeberka dodaj do wywaru z żeberkami.
  6. Dodaj przyprawy i czosnek. Gotuj około 35 minut.
  7. W osobnym garnku zagotuj ziemniaki.
  8. Dodaj kapustę kiszoną i odciśnięty sok. Gotuj aż kapusta będzie miękka.
  9. Gotowane ziemniaki połącz z zupą.

Przepis na kwaśnicę na boczku

Kwaśnicę można jednak przygotować nie tylko na wędzonych lub surowych żeberkach. Świetnie sprawdza się także kwaśnica na boczku. Ma wyraźny wędzony smak i aromat, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest jednak mniej tłusta, co także może być dla wielu osób ogromnym plusem. Oto składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 l wywaru warzywnego,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 200 g ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • majeranek, kminek, sól, pieprz,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe

Kwaśnicę można ugotować z grzybami suszonymi. Ten przepis jest bardzo prosty, to także prawdziwa kwaśnica – w niektórych miejscach kraju robiono ją nieco inaczej. Jeśli ci posmakuje, spróbuj zrobić także chłopski garnek, pyszne danie z kapustą, ziemniakami i boczkiem lub kiełbasą.

  1. Boczek pokrój w kostkę.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  3. W dużym rondlu zacznij przesmażać boczek aż się zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez chwilę.
  4.  W międzyczasie odciśnij kapustę kiszoną i pokrój ją na kawałki. Dodaj do przesmażonego boczku.
  5. Dodaj około 750 ml wody oraz przyprawy poza solą i pieprzem. Gotuj około 25 minut.
  6. Obierz marchew i ziemniaki. Pokrój je w kostkę i ugotuj w osobnym naczyniu.
  7. Marchew i ziemniaki przełóż do gotującej się kapusty i połącz ze sobą.
  8. Dodaj masło, sól i pieprz.

Najciekawsze pomoce kuchenne - sprawdź ceny!

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty.

Przepis na kwaśnicę – inne przepisy

Przepis na kwaśnicę z grzybami

Oto przepis na kwaśnicę na surowych żeberkach z dodatkiem grzybów. To rozgrzewająca i pyszna zupa, bardzo jesienna, jak krem z papryki lub dyni albo wigilijna zupa grzybowa. W chłodne dni smakuje najlepiej, a aromat suszonych grzybów będzie po prostu wspaniały. Jak ją ugotować?

  • 500 g surowych żeberek,
  • 3 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 suszonych prawdziwków (lub podgrzybków),
  • 5 ziemniaków,
  • 700 g kiszonej kapusty,
  • sól, pierz, majeranek, kminek, ziele angielskie,
  • 2 liście laurowe

Zupa powinna być podawana z grubą pajdą świeżego chleba i wędzonym żeberkiem. Jeśli brakuje ci w niej wędzonego smaku, połowę żeberek możesz dodać surowych, połowę wędzonych lub dosmaczać zupę podsmażonym na chrupiąco wędzonym boczkiem.

  1. Przygotuj żeberka. Pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i gotuj około 30 minut. Następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj do miękkości mięsa.
  2. Dopraw pieprzem i kminkiem. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Dodaj do zupy.
  3. Namoczone we wrzątku grzyby posiekaj dużym nożem na paseczki i dodaj do zupy.
  4. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i gotuj w zupie przez około 10 minut.
  5. Sok z kiszonej kapusty wlej do zupy, a kapustę poszatkuj na mniejsze kawałki. Przełóż ją do zupy.
  6. Dodaj przyprawy, zwłaszcza sporo suszonego majeranku. Gotuj około 20-30 minut.

Prosta kwaśnica z szybkowaru – przepis

Jak widać w powyższych przepisach, przygotowanie kwaśnicy to nie jest szybki obiad. Dlatego jeśli zależy ci na czasie, możesz wypróbować szybkowar. W takim garnku zupa ugotuje się naprawdę błyskawicznie. Tu podpowiadamy, jak zrobić w szybkowarze kwaśnicę z dodatkiem wołowiny.

  • 500 g wędzonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 litry wody,
  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • kminek, majeranek, sól i pieprz

Kwaśnica na mięsie w niedużym garnku, a także przepisy, składniki i przygotowanie krok po kroku
Przepisy na kwaśnicę krok po kroku, czyli składniki, receptura, przyprawy, na żeberkach

Danie przygotowuje się naprawdę bardzo prosto. Jest tak szybkie, jak krem z papryki czy chłopski garnek z szybkowaru.

  1. Kapustę zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek (pokrojony w plasterki).
  2. Cebulę obierz, posiekaj na kawałeczki i podsmaż na łyżeczce oleju do zarumienienia. Przełóż do kapusty.
  3. Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do kapusty.
  4. Całość przykryj przykrywką i gotuj w szybkowarze około 20 minut.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę, przełóż do osobnego garnka i gotuj aż będą miękkie.
  6. Wędzoną wołowinę pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Dodaj też ziemniaki.
  7. Podawaj na gorąco.

Przepis na kwaśnicę słowiańską, czyli kapuśniak z fasolą

Kwaśnica słowiańska i tradycyjna oryginalna kwaśnica góralska nie mają ze sobą wiele wspólnego.Składniki mogą wydawać się dość zaskakujące – znajduje się wśród nich fasola. W niektórych częściach kraju taka kwaśnica, ale bez boczku, pojawia się na Wigilii. Tradycja ta jednak zanika, a kwaśnicę wypiera wigilijna zupa grzybowa. Może jednak warto w tym roku wrócić do korzeni i przygotować kwaśnicę słowiańską? A jeśli nie, to wypróbuj ją chociaż na obiad. Jest naprawdę przepyszna!

  • 300 g kapusty kwaszonej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 5 szklanek bulionu,
  • 1/3 szklanki fasoli małej,
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie),
  • 1 cebula,
  • łyżka mąki,
  • pół szklanki śmietany,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz i sól

Oczywiście zanim zabierzesz się za robienie kwaśnicy słowiańskiej, musisz namoczyć fasolę. Może to dość długo trwać, jeśli jednak wybierzesz drobną fasolę perłową, czas moczenia to tylko 2-4 godziny. Niektórzy robią ten przepis w wersji z grzybami suszonymi. Je także należy zalać wrzącą wodą i namoczyć zanim je dodasz do zupy.

  1. Opłucz fasolę, wlej do niej wodę i odstaw do namoczenia.
  2. W osobnych garnkach ugotuj ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, kapustę kiszoną (lekko przepłukaną) oraz fasolę.
  3. Do miękkiej fasoli wlej bulion, dodaj ziemniaki i kapustę kiszoną. Gotuj około 10 minut na małym ogniu.
  4. Obierz cebulę. Pokrój ją na drobną kostkę.
  5. Boczek pokrój na drobną kostkę.
  6. Podsmażaj na patelni boczek. Jak się zarumieni, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  7. Dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
  8. Tak przygotowaną zasmażkę przełóż do garnka i zamieszaj.
  9. Danie podawaj z kawałkami świeżego pieczywa.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny