Zupa rybna wigilijna - przepisy na zupę z głowy z karpia

Świąteczna zupa z głów z karpi - tradycyjna zupa

Świąteczne potrawy mogą być przygotowywane w oparciu o różne przepisy. Nie ma tu różnicy, czy mówimy o zupie rybnej z głów, zupie krem z pieczarek, boczku gotowanym, czy rybie po grecku. Jeśli jednak chcemy, by nasza zupa rybna z głowy karpia była najlepsza, powinniśmy zapoznać się z tym, jak wygląda przepis na to danie.

Składniki:

  • 2 filety z karpia,
  • 2 głowy z karpia,
  • 0,5 selera,
  • 0,5 pora,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany,
  • przyprawy: 2 liście laurowe, sól, 3 ziela angielskie, pieprz, 1 płaska łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Głowy karpia myjemy i wkładamy do garnka. Do głów wlewamy wodę.
  2. Do garnka wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy głowy.
  3. Marchew, pietruszkę, cebulę, seler i por obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa wrzucamy do wywaru.
  4. Filety z karpia kroimy i dodajemy do garnka. Całość gotujemy do zmięknięcia warzyw.
  5. Zupę przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem.
  6. Mąkę i śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru i pomału dodawać do zupy.
  7. Doprowadzić do wrzenia.

Po tym czasie zupa jest gotowa do podania z ziemniakami lub z makaronem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.

Zupa rybna wigilijna z karpia - doskonały przepis na potrawę podawaną w wigilię

W święta Bożego Narodzenia możemy podawać różne potrawy. Może być przez nas podana ryba po grecku, karp smażony, boczek gotowany, kiełbasa śląska, czy właśnie zupa rybna wigilijna, którą podaje się w towarzystwie ziemniaków lub makaronu. Często z tradycyjnej zupy rybnej przygotowywana jest także zupa krem. Zobaczmy, jak gotuje się zupę z karpia.

Składniki:

  • 1 karp,
  • cebula,
  • koperek,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 150 ml śmietany do zup 30%,
  • marchew,
  • por,
  • seler, pietruszka,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyszczamy z ości i łba. Łeb i ości wrzucamy do garnka, razem z obranymi warzywami. Całość gotujemy około 30 minut.
  2. Po tym czasie wyciągamy ości i głowę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  3. Do cebuli dorzucamy mięso karpia i smażymy około 5 minut.
  4. Do wywaru dodajemy kaszę mannę i cebulę z karpiem. Całość gotujemy 15 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
  6. Na koniec zupę doprawiamy przyprawami.

Przy podaniu posypujemy zupę koperkiem. Z takiej właśnie zupy możemy zrobić również zupę nazywaną kremem.

Tradycyjna zupa rybna - przepisy na zupę z innych ryb

Świąteczna zupa z sandacza - sprawdź przepis

Jeśli nie przepadamy za rybą, jaką jest karp, z powodzeniem możemy wykorzystać również inne rodzaje ryb, np. ryb morskich, które przez wiele osób uważane są za lepsze i bardziej wartościowe. Jedną z takich ryb jest właśnie sandacz i to z niego możemy ugotować zupę rybną wigilijną. Zobaczmy, jak to zrobić.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z sandacza,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 0,25 selera,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 pomidor,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano.

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. W garnku rozpuszczamy masło z olejem. Do garnka dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
  3. Do cebuli dodajemy por i smażymy jeszcze 2 minuty.
  4. Do garnka dodajemy pozostałe warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 3 minuty.
  5. Dodajemy resztę przypraw i mieszamy.
  6. Do garnka dolewamy gorący bulion i gotujemy.
  7. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy i obranego ze skorki, pokrojonego w kostkę pomidora.
  8. Zupę gotować pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu.
  9. Sandacza płuczemy oraz usuwamy jego skórę i ości. Rybę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i wkładamy do mleka, obtaczamy w mące i smażymy na patelni.
  10. Taką rybę wkładamy do garnka i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Zupa z dorsza i łososia - najlepsza zupa na święta

Kolejnym przepisem jest przepis na zupę rybną z dorsza i łososia, choć łososia możemy np. zastąpić pstrągiem lub inną rybą. Ta zupa może być podawana z makaronem lub pieczywem, w zależności od tego, co nam bardziej odpowiada. Zobaczmy, jak przygotować tę zupę rybną wigilijną.

Wigilijna zupa rybna na kuchence, a także przygotowanie krok po kroku, najlepsze przepisy i składniki

Składniki:

  • 200 g łososia,
  • 200 g dorsza,
  • 2 marchwie,
  • 2 cebule,
  • 0,5 selera,
  • natka pietruszki,
  • ocet jabłkowy,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek w proszku.

Przygotowanie:

  1. W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i stratą marchew i seler.
  2. Dodajemy paprykę ostrą i słodką. Mieszamy. Zalewamy 2 l wody.
  3. Solimy i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy 5 minut.
  5. Na koniec doprawiamy resztą przypraw i octem.

Podajemy z poszatkowaną natką pietruszki.

Tradycyjna zupa rosyjska - jak robiona jest ucha

Potrawy śląskie, tak jak i rosyjskie różnią się nieco od tradycyjnej kuchni polskiej, choć z drugiej strony mają z nią wiele wspólnego. Zupa rybna w wykonaniu rosyjskim to połączenie ryb małych i dużych, które łowione są w jeziorach i stawach. Zobaczmy, jak robi się tradycyjna ucha.

Składniki:

  • 0,5 kg płoci,
  • 0,5 kg szczupaka,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 0,5 cytryny,
  • cebula,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
  • przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ryby oczyścić i pokroić w kawałki.
  2. Włoszczyznę i cebulę obrać i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Całość gotować 45 minut pod przykryciem.
  3. Po tym czasie odcedzić wywar.
  4. Kawałki ryby włożyć do gorącego wywaru i gotować 15 minut.
  5. Całość doprawić i zagotować.

Zupę podajemy z plastrem cytryny, koperkiem i pietruszką.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny