Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) - uprawa, sadzenie, pielęgnacja, zastosowanie

Uprawa w domu trawy cytrynowej jest dobrym sposobem na zapewnienie sobie i najbliższym zdrowej atmosfery i oryginalnych doznań kulinarnych. W pomieszczeniach wypełnionych delikatnym cytrynowym aromatem lepiej się pracuje, bowiem orzeźwiający zapach wpływa pozytywnie na naszą koncentrację. Przyprawy kuchenne, wzbogacone o przyjemną cytrynową woń i charakterystyczny smak, pobudzają kubki smakowe i doznania zapachowe. Trawa cytrynowa, znana od stuleci w krajach azjatyckich, zdobywa popularność także na polskim rynku.

Jeśli interesują cię także inne rośliny uprawiane na przyprawy, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.

Ocena: 4,6/5 (głosów 8)

Trawa cytrynowa na desce do krojenia

Sadzenie trawy cytrynowej

Palczatka cytrynowa – wymagania

Trawa cytrynowa Cymbopogon citratus, nosząca również nazwy palczatka cytrynowa i palczatka cytronelowa, jest byliną, tworzącą duże oryginalne i aromatyczne kępy. Roślina, o wysokości od 1,5 m do 1,8 m, zwraca uwagę bardzo długimi lancetowatymi liśćmi, które wyrastają z grubego kłącza. Liście sprawiają wrażenie zaostrzonych, posiadają wystający środkowy nerw, a po roztarciu w palcach, wydzielają intensywny cytrynowy zapach.

Roślina wytwarza latem zielone czerwono nabiegłe kwiaty, w postaci przewieszonych gron. W polskich warunkach klimatycznych sprawdza się uprawa w domu. Sadzenie trawy cytrynowej najlepiej przebiega w dużych pojemnikach, ustawianych w nasłonecznionych miejscach. Latem trawa cytrynowa zdobi ogród, tarasy i balkony, ale na czas zimy wymaga przeniesienia do chłodnego wnętrza, w którym panuje dodatnia temperatura powietrza. W warunkach szklarniowych temperatura otoczenia nie powinna spadać poniżej 8 stopni Celsjusza. Sprawdź także inne interesujące rośliny na balkon.

Trawa cytrynowa – uprawa w domu

Jak uprawiać trawę cytrynową? Cena sadzonki trawy cytrynowej w centrach ogrodniczych, to około 8 zł/szt. Niestety, ich dostępność nie jest powszechna, stąd najlepiej zastosować nasiona.

Sadzenie trawy cytrynowej wygląda następująco:

  • w marcu należy wysiać nasiona do doniczki, wypełnionej specjalnym gotowym podłożem do wysiewu nasion, dzięki czemu rośliny pomyślnie wykiełkują. Cena za 20 litrów podłoża wynosi około 15 zł,
  • nasiona układamy na ziemi w doniczce i lekko je dociskamy,
  • obficie zraszamy ziemię z nasionami,
  • zapewniamy odpowiednie stanowisko – słoneczne i osłonięte od wiatru,
  • regularnie podlewamy, by zapewnić wilgotne podłoże,
  • sadzonki trawy pojawią się po kilku dniach.

Cena za 0,1 g nasion w opakowaniu wyniesie około 7 zł.

Pielęgnacja trawy cytrynowej

  • W okresie letnim palczatka cytrynowa potrzebuje obfitego podlewania.
  • Zasilanie nawozami wieloskładnikowymi dostarczy roślinie wszystkich potrzebnych substancji pokarmowych.
  • Zimą palczatka cytrynowa przechodzi czas spoczynku, więc podlewamy roślinę jedynie raz w tygodniu.
  • Na wiosnę przycinamy trawę na wysokość około 5 cm i przesadzamy do większych donic.
  • Duże kępy rozdzielamy, tworząc nowe sadzonki. A może zainteresuje cię także uprawa lawendy?

Cymbopogon citratus – właściwości

Trawa cytrynowa i jej właściwości lecznicze

Medycyna ludowa w Azji oraz w Ameryce Południowej od dawna doceniała właściwości trawy cytrynowej, aplikując ją pod różnymi postaciami na wiele dolegliwości zdrowotnych. Współczesne badania naukowe potwierdzają jej właściwości lecznicze. Obecność witaminy C w 100 gramach surowej rośliny wynosi 2,6 g. Ponadto palczatka cytrynowa zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witaminy B6 oraz A. Trawa cytrynowa bogata jest w minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Taki skład prozdrowotnych substancji umożliwia szerokie zastosowanie.

Właściwości lecznicze naparu

Docenią go osoby uskarżające się na problemy układu pokarmowego. Trawa cytrynowa w postaci naparu pomoże pozbyć się zgagi i niekomfortowych wzdęć – efektu nagromadzenia w jelitach gazów, a także załagodzi stan zapalny jelit i ulży w bólu żołądka. Obecność witaminy C, wspierającej walkę z przeziębieniami, zwiększy odporność organizmu na infekcje i pozwoli obniżyć podwyższoną temperaturę ciała. Picie herbaty ma działanie detoksacyjne. Wraz z moczem zostaną wydalone z organizmu toksyczne produkty przemiany materii.

Przygotowanie naparu:

Porcję pociętej suszonej trawy cytrynowej, około 1 łyżeczki, należy zalać 200 ml wrzącej wody, po czym nakryć pokrywką i odczekać 10 minut. Herbatę pijemy w ciągu dnia, nie przekraczając czterech kubków.

Cena za suszone liście Cymbopogon citratus to około 4 zł za 50 g suszu do około 30 zł za 500 g. Sprawdź także jak uprawiać bazylię w doniczce.

Właściwości lecznicze olejku

Palczatka cytrynowa dostarcza olejku lemongrasowego, posiadającego szczególne właściwości. Duża zawartość cytralu, nienasyconego aldehydu terpenowego, przekracza 85% zawartości wszystkich komponentów substancji. Olejek posiada intensywny cytrynowy zapach, przyjemnie odbierany przez ludzi, a działający odstraszająco na owady.

  • Olejek działa oczyszczająco na tłustą cerę, łagodzi podrażnienia skórne, a nawet leczy owrzodzenia. Doskonale sprawdza się przy masażu obolałych mięśni. Olejek należy zmieszać z innymi olejami, zanim zostanie nałożony na skórę. Trzy krople olejku mieszamy z łyżką oleju i możemy przystąpić do zabiegu.
  • Cytrynowy aromat również wykazuje właściwości lecznicze. Kilka kropel olejku możemy dodać do nawilżacza lub zastosować w kominku do aromaterapii, by otoczył nas miły zapach, łagodzący ból głowy i sprzyjający koncentracji w czasie pracy.
  • Olejek lemongrasowy zastosowany do kąpieli, pozwoli odprężyć się po wyczerpującym dniu i jednocześnie zregenerować skórę.
  • Trawa cytrynowa w postaci olejku może być zmieszana z olejkami z bazylii, jaśminu, pelargonii oraz lawendy, co wzbogaci jej aromat i spotęguje działanie. Olejek wspaniale odmładza i regeneruje zwiotczałą skórę po odchudzaniu. Za buteleczkę olejku zapłacimy od około 6 zł /10 ml do około 90 zł/100ml.
  • Naukowcy potwierdzili antynowotworowe działania cytralu, dzięki któremu z organizmu zostają usuwane uszkodzone komórki. Proces ten nosi nazwę apoptozy. A może zainteresuje cię także uprawa melisy?

Trawa cytrynowa – zastosowanie w kuchni

Właściwości lecznicze palczatki cytrynowej ściśle łączą się z jej wartościami odżywczymi. Dieta zawierająca trawę cytrynową, oprócz oryginalnego smaku, pomaga walczyć ze złym cholesterolem. Polecana jest również osobom z cukrzycą typu 2. Zastosowanie w kuchni znajduje dolny zgrubiały pęd oraz świeże liście. Zbieramy je w porze letniej, do jesieni. Liście mogą być zbierane przez cały okres wegetacji. Możemy kupić świeżą roślinę, a na rynku dostępna jest trawa cytrynowa również w postaci sproszkowanej, marynowanej i suszonej. Zebrane liście i bulwy przechowujemy w warunkach chłodniczych nawet przez 3 tygodnie. Zamrożone, nadają się jedynie do ugotowania.

▪ Aromatyczne i smaczne dania

Cytrynowy i lekko gorzkawy posmak trawy cytrynowej wykorzystywany jest do przyrządzenia potraw orientalnych lub tradycyjnych polskich dań, przyprawianych w niecodzienny sposób. Warto połączyć smak trawy z kurczakiem, owocami morza, warzywami oraz wykorzystać do przyprawienia sosów i past. Kawałek łodygi dodany do gotującego się kompotu, nada oryginalnego i orzeźwiającego smaku. Palczatka dobrze sprawdza się jako dodatek do herbaty – wystarczy wzbogacić jej smak, dodając łyżeczkę suszu do zaparzanej herbaty. Latem doskonale chłodzi, podawana na zimno, z lodem i listkami mięty.

▪ Tajska zupa z trawą cytrynową

Zastosowanie w kuchni aromatycznej rośliny umożliwi przygotowanie orientalnych potraw, którymi możemy zaimponować znajomym, jednocześnie poszerzając domowe menu. Tom Yum Goong jest nazwą tajskiej zupy. Można przygotować ją z kurczakiem lub z krewetkami.

Oto przepis na ostro-kwaśną pożywną zupę:

Składniki: łodyga trawy cytrynowej, puszka mleka kokosowego, limonka, kilka ząbków czosnku, kawałek imbiru, 2 łyżki brązowego cukru, papryczka chilli, pasta Tom-Yum - około 3 łyżki, sól (zamiast soli azjatyckie przepisy przewidują dodatek sosu rybnego), 2 szalotki, 2 pomidory oraz 5 grzybów Shiitake (daleki krewniak pieczarki), podwójna pierś kurczaka, olej kokosowy i około 300 ml wody. Produkty kuchni azjatyckiej dostępne są w polskich sklepach.

Wykonanie:

  • drobno siekamy czosnek, imbir, chilli, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i mięso kurczaka,
  • podsmażamy pokrojone produkty na oleju kokosowym, po zeszkleniu cebuli – zalewamy wszystko wodą,
  • kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy łodygę trawy cytrynowej. Zanim to uczynimy, rozgniatamy łodygę nożem, by wycisnąć sok i dodatkowo wzbogacić smak potrawy.
  • dodajemy brązowy cukier, pokrojone grzyby, sos rybny (lub sól), pastę Tom-Yum i wyciskamy sok z ½ limonki,
  • całość należy gotować na małym ogniu, do miękkości kurczaka,
  • do gotowej potrawy dolewamy mleko kokosowe i ozdabiamy, np. posiekaną świeżą kolendrą.

Trawa cytrynowa zasługuje na nasze zainteresowanie. Możemy z powodzeniem uprawiać ją w naszym kraju, uzyskując za jej przyczyną zdrowe i smaczne potrawy oraz lecznicze napary i olejki.

, aktualizacja 3 kwietnia 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij