Trawa cytrynowa – uprawa, zastosowanie, właściwości
Jedną z cenionych przypraw świata jest trawa cytrynowa. Potrawy z trawą cytrynową charakteryzują się przyjemnym cytrynowym aromatem i smakiem, a także nutą imbirową. Okazuje się, że przyprawa nie jest tylko dostępna do kupienia, ale również jej uprawa w ogrodzie jest jak najbardziej możliwa. Dlatego warto dowiedzieć się nieco więcej na temat jej właściwości, a także wymagań uprawowych.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także ten artykuł o trawie cytrynowej.
Trawa cytrynowa – charakterystyka
Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus) nazywana jest potocznie trawą cytrynową, a także palczatką cytronelową. Jest to gatunek trawy zaliczający się do rodziny wiechlinowatych. W naturalnych warunkach można ją spotkać przede wszystkim w Indiach, Afryce oraz Malezji. Jeżeli chodzi o kraje europejskie, to najczęściej palczatkę cytrynową spotkamy w Basenie Morza Śródziemnego. Jednak nie ma żadnych przeszkód ku temu, by uprawiać roślinę we własnym ogrodzie.
Trawa cytrynowa osiąga wysokość do 1 metra, jednocześnie zachowując podobną rozpiętość kępy, w której mocno się rozrasta. Liście, wąskie i długie, wyróżniają się jasnozielonym odcieniem. W porze kwitnienia pojawiają się zielonoczerwone kwiaty w formie kłosów. Jej cechą charakterystyczną jest cytrynowy aromat, który możemy uzyskać już przy delikatnym poruszeniu liści. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przyprawach.
Ziele palczatki cytrynowej - zastosowanie i potrawy z trawą cytrynową
Zastosowanie trawy cytrynowej w kuchni jest bardzo szerokie. Suszona trawa znajduje szerokie zastosowanie szczególnie w kulinarnym świecie. Ceniona jest jako śródziemnomorska, a także tajska przyprawa. Nadaje się nie tylko do sałatek, ale również do zup, marynat mięsnych, rybnych oraz przygotowywania różnego rodzaju napojów. Bardzo popularne są herbaty z nutą trawy cytrynowej, które przybierają orzeźwiający i lekko korzenny posmak. Potrawy z trawą cytrynową najczęściej mają pikatno-korzenny smak. Jak już wspomniano, jest to przyprawa, która idealnie odnajduje się w kuchni azjatyckiej. Dlatego świetnie komponuje się z kaczką, krewetkami, a także wołowiną. Warto poznać zastosowanie trawy cytrynowej w kuchni.
Trawa cytrynowa posiada również szerokie zastosowanie w łagodzeniu oraz leczeniu niektórych dolegliwości zdrowotnych. Wśród nich wymienić możemy między innymi brak apetytu, a także wszelkie problemy żołądkowe. Jest to przyprawa, która korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego zaleca się regularne stosowanie przyprawy przez chorych na cukrzycę typu 2. Ziele palczatki cytrynowej polecane jest także w przypadku profilaktyki antynowotworowej. Ponieważ w swoim składzie zawiera olejek destylowany. Przypuszcza się, że jest on odpowiedzialny za apoptozę komórek nowotworowych określonego typu. A może zainteresują cię także te artykuły o właściwościach leczniczych roślin?
Palczatka cytrynowa – uprawa w ogrodzie
Jak widać, istnieje wiele przesłanek ku temu, by uprawa w ogrodzie palczatki cytrynowej doszła do skutku. Palczatka cytrynowa doskonale będzie rosła na słonecznym oraz osłoniętym stanowisku. Można posadzić ją bezpośrednio do gruntu, chociaż ze względu na niską odporność przed niskimi temperaturami, lepiej zdecydować się na uprawę pojemnikową. W czasie sezonu wiosenno-letniego nie należy zapominać o regularnym podlewaniu. Ziele palczatki cytrynowej doskonale reaguje również na nawożenie wieloskładnikowymi nawozami.
Zabiegi pielęgnacyjne wokół trawy cytrynowej, w żaden sposób nie zaliczają się do skomplikowanych. W sezonie zimowym należy jedynie ograniczyć podlewanie, a także zaprzestać nawożenia. Natomiast wczesną wiosną dobrym rozwiązaniem będzie przycięcie trawy na wysokość do 5 cm. Jeżeli kępa się dość mocno rozrosła, możemy przesadzić ją do większego pojemnika lub też rozsadzić na mniejsze kępy. Sprawdź także ten artykuł o właściwościach kozieradki.
Jako jadalną część trawy cytrynowej wykorzystuje się podstawy liści, a także bulwy. Suszona trawa może być wykorzystywana jako przyprawa do różnych potraw, ale również do przygotowywania gorących herbat. Jeżeli chcemy wykorzystać palczatkę cytrynową zaraz po zerwaniu, wcześniej zaleca się jej wymoczenie w wodzie, przez przynajmniej godzinę. Proces suszenia wymaga przewiewnego miejsca bez obecności promieni słonecznych. Suszona trawa powinna być przechowywana w ciemnych, szklanych pojemnikach, dzięki czemu na długo zachowa swoje cenne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne.