Triki w kuchni - zbiór łatwych trików, które ułatwiają gotowanie

Choć dostęp do gotowych posiłków jest powszechny, zdecydowanie warto samodzielnie gotować. Przygotowywanie obiadów czy kolacji daje sporo satysfakcji i przyjemności. Co równie ważne, pozwala na stałe zwiększanie swojej wiedzy kulinarnej. Jednym z jej elementów są triki w kuchni, które nie są tylko ciekawostką. To bardzo przydatne czynności, dlatego też przedstawiamy ich zbiór. Znajduje się w tym i innych artykułach na naszej stronie.

Cenne sztuczki kuchenne

Choć najbardziej się z tym kojarzą, triki w kuchni nie są stosowane tylko i wyłącznie w restauracjach. Ze sztuczek może z powodzeniem korzystać każda osoba przygotowująca posiłki w domu. Dlatego, że przeważnie to proste czynności. Ich podstawowym zadaniem jest ułatwianie gotowania. Wiele z nich znacznie przyspiesza ten proces. Ma to szczególne znaczenie dla zapracowanych osób, które nie mają zbyt wiele czasu na szykowanie obiadów czy kolacji. Ponadto wykorzystywanie trików sprawia, że potrawy praktycznie zawsze są smaczne. Dzięki nim można także uratować dania, które zostały przesolone lub przypalone.

Przechodzimy do kilku prostych wskazówek sprawdzających się w kuchni. Warto wiedzieć, że:

  • zanurzenie cebuli w zimnej lub lodowatej wodzie zapobiegnie łzawieniu podczas krojenia,
  • łzawieniu podczas krojenia skutecznie zapobiega także wyparzenie cebuli wrzącą wodą,
  • rozbijanie jajek na płaskiej powierzchni sprawia, że ich fragmenty nie dostają się do naczynia,
  • smażenie bekonu posypanego szczyptą mąki zapobiega rozpryskiwaniu się tłuszczu,
  • dodanie szczypty soli do surowych jajek znacznie przyspiesza późniejsze ubijanie piany.

Dzięki tym prostym trikom gotowanie staje się znacznie przyjemniejsze.

Niektóre porady kulinarne odnoszą się do estetyki potrawy. To ważna kwestia, bowiem wygląd dania także wpływa na apetyt. Jeden z takich trików dotyczy makaronu podawanego z sosem. Często skleja się na talerzu, można jednak temu zapobiec. Jak to zrobić? Przede wszystkim należy gotować go o minutę krócej niż producent zaleca na opakowaniu. Następnie trzeba przenieść go do naczynia z sosem i tam dogotować do końca. W kwestii makaronu jest jeszcze jedna wskazówka. Można go ugotować szybciej, jeśli wcześniej będzie namaczany kilka godzin. Po rozwinięcie wspomnianych i inne porady zapraszamy na naszą stronę.

Różne triki ułatwiające gotowanie

Mrożone mięso jest dostępne w każdym większym sklepie spożywczym i markecie. Stanowi często wybierany składnik potraw. Trzeba tylko rozmrozić produkt przed użyciem. Jak skutecznie przyspieszyć ten proces? Można użyć kuchenki mikrofalowej wyposażonej w funkcję defrost. Da się to zrobić także w piekarniku po ustawieniu temperatury wynoszącej 55 stopni. To oczywiście jeszcze nie wszystko. Nie od dziś wiadomo, że najprostsze sztuczki są najskuteczniejsze. Dlatego rozmrażanie przeprowadza się w zimnej wodzie. Najpierw mięso musi trafić do szczelnego woreczka a następnie do naczynia z wodą.

Czas na kolejne, przydatne i zarazem ciekawe triki w kuchni. Trzeba, zatem wiedzieć, że:

  • zimne dodatki trzeba doprawiać mocniej niż gorące dania, wtedy ich smak się uzupełni,
  • pieczarki należy szybko opłukiwać pod bieżącą wodą, wtedy nie stracą aromatu,
  • wrzucenie liścia laurowego do sypkich produktów jak mąka uchroni je przed molami,
  • przyprawianie warzyw trzeba zacząć od dodania oleju lub oliwy, dopiero potem soli i pieprzu.

Ostatnią z porad trzeba nieco rozwinąć. Dzięki podanej kolejności sypkie przyprawy lepiej przykleją się do warzyw.

Różne triki ułatwiające działania kulinarne tworzą rozległą grupę. W tym artykule opisujemy jeszcze dwie sztuczki. Pierwsza pozwala na uratowanie przypalonej potrawy. Można to zrobić wrzucając do niej kilka kawałków jabłka. Owoc po prostu wchłonie nieprzyjemny zapach. W ten sam sposób zadziała skórka z cebuli lub surowy ziemniak. Co ciekawe wspomniane warzywo przyda się w jeszcze jeden sytuacji. Wyciągnie nadmiar przyprawy z przesolonej zupy lub innego dania. Co pokazują powyższe przykłady, triki kuchenne nie należą do szczególnie skomplikowanych. W związku z tym warto z nich korzystać.