Uprawa ciecierzycy krok po kroku - wysiew, pielęgnacja, właściwości
Ciecierzyca pospolita Cicer arietinum, nazywana także grochem włoskim, pochodzi z Azji. Jest jedną z najważniejszych uprawnych roślin motylkowych, z rodziny bobowatych. W naszym kraju nie jest powszechnie wykorzystywana, chociaż w średniowieczu była popularnym warzywem strączkowym. Obecnie zyskuje popularność, ze względu na zdrowotne i smakowe właściwości. W Polsce możliwa jest uprawa ciecierzycy w ogrodzie. Przeczytaj, jak siać nasiona i pielęgnować uprawy ciecierzycy pospolitej.
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuł o warzywach strączkowych.
Ciecierzyca, cieciorka, cietrzewica – siew i pielęgnacja ciecierzycy pospolitej
Ciepłolubna ciecierzyca pospolita od wieków jest cenionym warzywem strączkowym, zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich i azjatyckich. W Polsce, podobnie jak w całej średniowiecznej Europie, wykorzystywana była do sporządzania sycących potraw. Potoczne nazewnictwo ciecierzycy – cieciorka oraz cietrzewica – powiązać można z powszechnymi wówczas ptakami – cietrzewiami, na które polowano i przyrządzano z nich potrawy, również z dodatkiem ciecierzycy. Ciekawostką jest etymologiczne powiązanie słów: cieciorka – roślina i cieciorka – samica cietrzewia.
Uprawa ciecierzycy nie jest trudna, więc z powodzeniem możemy wysiać nasiona w przydomowych ogródkach. Wymagania uprawowe to przewiewna, żyzna gleba, o odczynie pH 5,7 – 7,2. Należy unikać stanowisk podmokłych. W maju siejemy nasiona w gruncie, umieszczając je w dołkach, o głębokości około 5 cm, po 2-3 nasiona w dołku. Po wykiełkowaniu roślin, przerzedzamy gęsto rosnące siewki, pozostawiając najmocniejsze. Właściwa uprawa ciecierzycy pozwoli uzyskać rozkrzewione rośliny, o sztywnych łodygach, dorastające do wysokości około 50 cm - 100 cm. W czasie kwitnienia pojawiają się pojedyncze kwiaty – białe lub różowe. W czwartym miesiącu po siewie, w sierpniu, roślina tworzy zwisające strąki, w których znajdują się okazałe nasiona. Ziarno ciecierzycy może mieć barwę czerwonawą, brązową lub żółtawą. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie bobu?
Do spożycia nadaje się niedojrzałe ziarno, wyłuskane z zielonych strąków. Zbiór strąków na suche nasiona najlepiej przeprowadzić, gdy zaczną brązowieć, we wrześniu. Suche ziarno ciecierzycy przechowujemy w przewiewnym miejscu. Pielęgnacja krzaczków ciecierzycy polega na podlewaniu roślin w czasie suszy, zwłaszcza podczas kwitnienia i owocowania. Warto pamiętać, by w czasie prac pielęgnacyjnych i porządkowych chronić dłonie, bowiem włoski pokrywające cieciorkę, wydzielające kwas szczawiowy, podrażniają skórę.
Uprawa ciecierzycy – właściwości zdrowotne i kulinarne
Cieciorka jest zdrową i smaczną rośliną. Cenią ją osoby preferujące dietę bezmięsną, ponieważ roślina, bogata w białko i w inne wartościowe składniki odżywcze, doskonale zastępuje mięso. Jest nisko kaloryczna - jej spożycie sprzyja osobom odchudzającym się. 100 g ugotowanych nasion to zaledwie 160 kcal. Ciecierzyca zawiera, między innymi:
- witaminy B – B6 i kwas foliowy, C, A, K oraz E,
- fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk i wapń,
- białko, tłuszcz, węglowodany i błonnik.
Uprawa ciecierzycy pozwoli na wykorzystanie jej właściwości zdrowotnych. Spożywanie potraw z udziałem cieciorki pomoże w walce z nieprawidłowym cholesterolem, a tym samym ulegnie poprawie praca serca. Cieciorka wpłynie na uregulowanie ciśnienia krwi oraz poprawi pracę układu trawiennego. Medycyna ludowa zalecała wykorzystanie naparu z liści ciecierzycy do przyrządzenia płukanek, poprawiających kondycję włosów i skóry. Nasiona łagodziły dolegliwości górnych dróg oddechowych. Sprawdź także ten artykuł o uprawie fasoli w ogrodzie.
Warto sięgnąć po ciecierzycę, by przygotować smaczne potrawy. Do spożycia nadają się niedojrzałe nasionka, które można jeść na surowo. Dojrzałe ziarna wymagają gotowania. Jedne i drugie przed spożyciem moczymy:
- niedojrzałą cieciorkę przez około dobę,
- dojrzałe ziarna zostawiamy na 12 godzin w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej.
Smacznym dodatkiem do potraw są duszone lub smażone liście i pędy cieciorki. Z nasion możemy przyrządzić pastę, którą smarujemy chleb lub wyhodować zdrowe kiełki ciecierzycy:
- Nasiona na wegetariańską pastę, po uprzednim namoczeniu, gotujemy przez około 50 minut. Wystudzone ziarna mielimy, dodajemy dobrej oliwy, sok z cytryny i czosnek- wg własnego uznania. Gotową pastą smarujemy kromki chleba.
- Kiełki ciecierzycy są oryginalnym i zdrowym dodatkiem do sałatek. Nasiona rozmieszczamy na podstawce, wyłożonej wilgotną ligniną. Podstawkę ustawiamy w jasnym i ciepłym miejscu i zraszamy nasiona wodą kilka razy dziennie.
Ciecierzyca może spowodować wzdęcia, dlatego, by uniknąć przykrej dolegliwości, warto dodać do przygotowanych potraw majeranku, kminku, oregano lub tymianku. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie grochu?