Uprawa fasolki szparagowej krok po kroku - wysiew, pielęgnacja, nawożenie, zbiór

Fasola Phaseolus vulgaris wywodzi się z Ameryki Południowej. Uprawiana na świeże strąki nosi nazwę fasolki szparagowej. Bardzo chętnie sadzona jest w naszych ogrodach warzywnych. Pożywne warzywo strączkowe zawiera białko roślinne, tłuszcze, skrobię, witaminy i mikroelementy, przy tym jest lekkostrawna i zawiera niewiele kalorii. Najczęściej wybierana jest odmiana karłowa, dorastająca do 60 cm wysokości. Uprawa fasolki szparagowej tycznej jest mniej popularna. Kiedy siać fasolkę, w jaki sposób ja pielęgnować i jakie wybrać odmiany?

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat warzyw strączkowych.

Uprawa fasolki szparagowej krok po kroku - wysiew, pielęgnacja, nawożenie, zbiór

Fasolka szparagowa - sadzenie fasoli szparagowej

Kiedy siać fasolkę? Nawożenie fasoli szparagowej oraz wymagania uprawowe

Na rynku dostępne są nasiona fasoli na strąki różnej wielkości, zróżnicowane kolorystycznie – żółte, zielone i fioletowe. Zaleca się uprawę warzywa w 3. roku po zastosowaniu kompostu lub obornika, a nawet w 2. roku, kiedy uprawa fasolki szparagowej ma miejsce na gorszych glebach. Możemy uprawiać ją po innych roślinach motylkowych, również po uprawie fasoli. Stosuje się również sadzenie fasoli szparagowej jako poplonu, po wczesnych warzywach.

Jak wysiewa się fasolkę szparagową? Nasiona fasolki siejemy wówczas, kiedy gleba jest dostatecznie ogrzana. Najlepiej zachować termin siewu po 10 maja, gdy nie będą roślinom zagrażać przymrozki. Siew nasion na początku czerwca, umożliwi zbiór strąków w sierpniu, a termin siewu do 15 lipca – zbiór jesienny. Fasola najlepiej rośnie w temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza. W ciągu całej uprawy fasolka szparagowa preferuje dość wysokie temperatury powietrza, około 20-25 stopni Celsjusza. Deszcz i chłód są przyczyną chorób grzybowych, a w czasie upałów opadają kwiaty i znacznie zmniejsza się uzyskiwany plon strąków.

Fasola ma duże wymagania glebowe. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, w próchnicznej żyznej i przepuszczalnej glebie, o lekko kwaśnym odczynie pH. Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna. Przez cały okres wzrostu fasolę nawadniamy, szczególnie obficie podczas kwitnienia i zawiązywania strąków. Nie jest konieczne dodatkowe nawożenie fasoli szparagowej. Ziemię wokół młodych roślin odchwaszczamy. Zaprzestajemy usuwania chwastów, gdy roślina się rozrośnie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nowalijkach wiosennych w ogrodzie?

Zbiór strąków powinien przebiegać na bieżąco, co pobudza fasolę do wytwarzania kolejnych. Najlepsze i najwartościowsze są strąki młode, o niewykształconych w pełni nasionach. Zrywamy je, zwracając uwagę, by przy pozyskiwaniu strąków nie wyrwać krzaczka, dlatego podczas zrywania strąków z szypułek, przytrzymujemy drugą ręką pędy. Pełny zbiór trwa około 3 tygodnie.

Sadzenie fasoli szparagowej w gruncie

Po ogrzaniu się gleby, wysiewamy nasiona w gruncie, na głębokości około 2 cm. Można siać nasiona rzędowo lub gniazdowo. Przy siewie rzędowym, zachowujemy odległość w rzędzie około 5 cm. Przy siewie gniazdowym, umieszczamy w dołku 5 nasion, a odległość między gniazdami powinna wynosić około 50 cm. Jeśli wysiewamy fasolkę w chłodniejszych rejonach kraju, warto zabezpieczyć obsiane grządki, okrywając je, np. folią perforowaną. Fasola szparagowa to roślina, którą warto uprawiać w ogrodzie.

Choroby i szkodniki fasoli szparagowej

Na jakie choroby narażona jest fasola?

Choroby fasoli szparagowej pojawiają się najczęściej przy niesprzyjającej aurze oraz jako skutek błędów pielęgnacyjnych. Najlepiej do uprawy stosować odmiany odporne na choroby, co pozwoli uniknąć wielu problemów uprawowych. Poniżej przedstawiamy najczęstsze choroby fasoli szparagowej.

  • Bakterioza obwódkowa fasoli – objawem schorzenia, wywołanego przez bakterie, są brązowe plamy, otoczone żółtą obwódką. Choroba atakuje fasolę w czasie zwiększonej wilgotności powietrza. Jej źródłem są najczęściej złej jakości nasiona, porażone chorobą, dlatego tak ważne jest zaopatrzenie się w zdrowy materiał sienny. Chorobę zwalcza się poprzez opryskiwanie roślin odpowiednimi preparatami. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z fasolki szparagowej.
  • Fuzaryjne więdnięcie – to groźna choroba grzybowa, prowadząca do więdnięcia rośliny. Przyczyną dolegliwości bywa wysoka temperatura otoczenia, około 25 - 28 stopni Celsjusza oraz kwaśny odczyn podłoża. W chłodniejszych warunkach liście fasoli podnoszą się. Zwalczanie choroby polega na opryskiwaniu rośliny odpowiednimi środkami grzybobójczymi.
  • Szara pleśń – dokuczliwa choroba grzybowa pojawia się w czasie kwitnienia i zawiązywania strąków. Objawem są widoczne szare ślady grzybni. Choroba atakuje w czasie zwiększonej wilgotności otoczenia. Chore rośliny oryskuje się odpowiednimi preparatami grzybobójczymi.
  • Zgnilizna twardzikowa – choroba grzybowa prowadzi do zamierania fasoli. Choroba uwidocznia się pod postacią gnijących mokrych plam na łodygach, strąkach i liściach, które wkrótce pokryje biała grzybnia, z twardniejącymi czarnymi przetrwalnikami, tzw. sklerocjum. Zgnilizna pojawia się w warunkach dużej wilgotności. Po wystąpieniu pierwszych chorobowych zmian, rośliny opryskuje się odpowiednimi środkami ochronnymi.

Polecane do ogrodu warzywnego - nawozy i akcesoria

Uprawa fasolki szparagowej krok po kroku - wysiew, pielęgnacja, nawożenie, zbiór

Zwalczanie szkodników fasolki szparagowej

W celu odstraszenia szkodników fasoli, warto sięgnąć po metody ekologiczne:

  • Mszyce skutecznie odstraszy cząber, sadzony między fasolą.
  • Młode roślinki, przykryte siatką przeciwko owadom, unikną szkód, wyrządzonych przez śmietkę kiełkówkę. Siatkę zdejmujemy, gdy na fasoli pojawią się cztery listki.

- Slimaków żerujących na młodych roślinach pozbywamy się, stosując zapory na ślimaki, posypując zagony plewami jęczmiennymi lub piaskiem i trocinami. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat warzyw w ogrodzie.

Uprawa fasolki szparagowej - smaczne odmiany

Fasola ‘Sonesta’ – to żółta, dość wczesna odmiana karłowa, bardzo plenna. Mięsiste strąki dorastają do 13 cm długości. Uprawa najlepiej sprawdzi się przy siewie nasion w gruncie o pH powyżej 5,5. Fasola ‘Sonesta’ jest odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne oraz choroby, atakujące fasolę. Wyróżnia się bardzo smacznymi bezwłóknistymi strąkami.

Fasola ‘Polka’ – odmiana karłowa, żółta, średnio wczesna. Smaczne i bezwłókniste strąki, o długości 14 cm, pojawiają się na krzaczkach, o wysokości około 50 cm. fasolka szparagowa nadaje się do bezpośredniego spożycia, na mrożonki i przetwory. ‘Polka’ odporna jest na choroby grzybowe.

Fasola ‘Esterka’ – jest odmianą wczesną. Bezwłókniste strąki, koloru zielonego, są bardzo smaczne. Osiągają do 15 cm długości. ‘Esterka’ odporna jest na choroby grzybowe. Uprawa wymaga siewu nasion w gruncie, na stanowisku słonecznym, o żyznej i próchnicznej glebie.

Fasola ‘Nomad’ – należy do odmiany karłowej, późnej. Ciemnozielone strąki osiągają około 13 cm długości. fasolka szparagowa odporna jest na choroby grzybowe. Smaczne strąki nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do przetworzenia i mrożenia.

Fasola ‘Złota Saxa’ – należy do karłowej, wczesnej odmiany. Roślina dorasta do 60 cm wysokości. Żółte strąki, o długości 12 cm, są bezwłókniste i bardzo smaczne. Fasolka nadaje się do bezpośredniego spożycia, na przetwory i mrożonki. Sprawdź także ten artykuł o uprawie ogórków krok po kroku.

Ocena: 4,8/5 (głosów 12)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
fasola ogródek warzywny warzywa strączkowe
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij