Uprawa imbiru w doniczce – wymagania, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Już tysiące lat temu imbir znany był w medycynie naturalnej jako roślina lecznicza, ale również jako przyprawa do różnych dań. Obecnie nie można go znaleźć w stanie dzikim. Imbir jednak świetnie nadaje się do uprawy w doniczce. Jakie warunki trzeba mu zapewnić, aby wykorzystać jego niezwykłe właściwości? Poznaj, jak wygląda uprawa imbiru w doniczce i jakie roślina ta ma zastosowanie.
Więcej inspiracji na uprawę różnych przypraw w doniczce znajdziesz w tym miejscu.
Uprawa imbiru w doniczce
Jak uprawiać, a potem jak hodować imbir w doniczkach? Imbir lubi dużą ilość światła, ale podczas uprawy nie powinny na niego padać bezpośrednio ostre promienie słoneczne. Z tego względu uprawa imbiru w doniczce powinna przebiegać na parapetach okien, które wychodzą na wschód lub na zachód.
Uprawa imbiru w doniczce powinna przebiegać w szerokim pojemniku. Pamiętajmy, że imbir rośnie bardziej wszerz niż w głąb ziemi. Wydaje też dużo odrostów korzeniowych i szybko się zagęszcza. Aby rozpocząć uprawę imbiru, potrzebujemy świeżego i jędrnego fragmentu kłącza, które ma co najmniej jedno żywe oczko. Jeżeli kłącze jest zbyt duże, można je przyciąć ostrym nożem do wielkości około 10 centymetrów. Doniczkę napełniamy do 2/3 wysokości żyzną i próchniczną ziemią, z odczynem bliskim obojętnemu. Na wierzchu układamy kłącza, które następnie przysypujemy maksymalnie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewanie imbiru w tym czasie nie może być zbyt intensywne. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie mokra. Sprawdź także nasze inspiracje na zioła i rośliny lecznicze.
Imbir najlepiej sadzić wczesną wiosną i trzymać go w temperaturze około 25 stopni. Kiedy na zewnątrz temperatura osiąga stałe wartości około 18 stopni, uprawa imbiru w doniczce może zostać przeniesiona na balkon lub taras.
Uprawa imbiru w doniczce w okresie zimowym powinna być prowadzona w miejscu ciepłym, w temperaturze około 10 stopni. W tym czasie podlewanie imbiru trzeba zaniechać. W okresie lutego przenosimy roślinę w cieplejsze miejsce i wznawiamy podlewanie, aby imbir mógł wypuścić nowe pędy. Nadmiernie rozrośnięte kłącza urywamy, sadząc je do ziemi w oddzielnych pojemnikach.
Właściwości lecznicze, właściwości odchudzające i przeciwwskazania
Korzeń imbiru: właściwości lecznicze
Imbir od wielu lat wykazuje niezwykłe właściwości lecznicze i jest stosowany do zwalczania wielu dolegliwości. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, pobudzając organizm do produkcji śliny i soków żołądkowych. Działa rozkurczowo i żółciopędnie. Wzmaga apetyt i wykazuje właściwości uśmierzające bóle żołądka.
Imbir wykazuje również właściwości rozgrzewające i pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Dzięki temu często stosowany jest na przeziębienie. Można nim leczyć nieżyty górnych dróg oddechowych, katar czy infekcje gardłowe.
Ze względu na to, że imbir posiada właściwości odkażające, stosuje się go w chorobach jamy ustnej. Imbir polecany jest również na obniżenie cholesterolu we krwi. Najnowsze badania wykazują również właściwości antynowotworowe. Przetwory z imbiru warto włączyć do diety będąc w ciąży.
Pozytywne właściwości imbiru dobrze sprawdzają się również w przypadku nudności, które występują w trakcie choroby lokomocyjnej. Korzystne właściwości imbiru niwelują zwykłe bóle głowy, ale również i migrenowe. Imbir poprawia ukrwienie mózgu, zwieszając tym samym koncentrację. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i zmniejszające agregację. A może zainteresuje cię także tymianek w doniczce?
Odchudzające właściwości imbiru
Imbir znalazł również zastosowanie w odchudzaniu. Z tego względu w swoim menu warto używać świeży korzeń imbiru lub imbir w postaci przyprawy. Ze względu na to, że imbir pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, stosuje się go w preparatach modelująco-wyszczuplających. Imbir pomaga nie tylko zredukować tkankę tłuszczową, ale również związany z nim cellulit. Dania z imbirem to także dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży.
Walcząc z dodatkowymi kilogramami, sproszkowany korzeń imbiru dodaje się do szklanki ciepłej wody. Wypicie takiej porcji przekłada się na uczucie sytości i tym samym zmniejszenia łaknienie przez kilka godzin.
Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, stymulując tym samym układ metaboliczny, przez co ułatwia trawienie tłuszczu.
Korzeń imbiru: przeciwwskazania
Warto zauważyć, że imbir to ostra przyprawa, która w swoim składzie zawiera palące i lekko gorzkawe substancje żywicowe jak zinferon i gingerol. Drażniące działanie, jakie wykazuje, sprawia, że nie każdy może spożywać imbir. Skutki uboczne występują jednak sporadycznie i mogą objawiać się zgagą, biegunką lub podrażnieniem jamy ustnej.
Imbiru powinny unikać kobiety w ciąży i te, które karmią piersią. Spożycie imbiru może przełożyć się na problemy z zasypianiem dziecka. Imbir powinien być również unikany przez osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, mające problem z dwunastnicą lub wrzodami na żołądku.
Warto też zwrócić uwagę na to, że imbir bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Dlatego nie jest on zalecany do spożywania przed planowaną operacją lub zabiegiem. Sprawdź także właściwości i zasady uprawy lawendy, które znajdziesz w tym artykule.
Gdzie i jak stosować imbir?
Zastosowanie imbiru w kuchni i w kosmetyce
Imbir znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Przeważnie stosuje się go w postaci zmielonej, jako przyprawę do dań mięsnych, ryb, sosów, a nawet ciast. Imbir można zakupić pod postacią całych, świeżych kłączy, w wersji suszonej i zmielonej, a także marynowanej lub kandyzowanej. Należy jednak pamiętać, że świeży imbir i imbir w proszku, to przyprawy, które różnią się smakiem.
Najcenniejszy jest oczywiście świeży imbir, który możemy uprawiać w doniczce. Surowy korzeń imbiru dodaje świeżości i pikantności potrawom mdłym i tłustym. Idealnie sprawdzi się do przyrządzania lemoniad, soków czy koktajli. Natomiast korzeń imbiru w postaci sproszkowanej to doskonały dodatek do potraw słodkich, sałatek, deserów.
Jak stosować imbir? Zanim spożyjemy surowy korzeń imbiru, należy go wcześniej obrać ze skórki. Pamiętajmy, że jego zastosowanie w kuchni nie powinno być łączone z innymi ziołami, które mogą zakłócić jego aromat. Imbir dobrze natomiast komponuje się z przyprawami korzennymi.
Imbir znalazł zastosowanie również w kosmetyce, ponieważ działa kompleksowo na skórę i włosy. Na jego bazie tworzy się balsamy do ciała, olejki do kąpieli lub odżywiające maski na włosy. Dzięki świeżym i egzotycznym zapachom, jakie z siebie wydaje, znalazł zastosowanie również w produkcji perfum.
Jak stosować imbir – porady
Działanie korzenia imbiru wykazuje szereg wspaniałych właściwości. Jednak aby właściwości imbiru i jego działanie wykazywało pożądane efekty, musimy wiedzieć, jak stosować imbir.
Podczas przeziębienia należy go używać na początku choroby, kiedy infekcja dopiero zaczyna się rozwijać w naszym organizmie. Im wcześniej zastosujemy imbir, tym lepiej. Ze względu na to, że działanie korzenia imbiru ma właściwości rozgrzewające, przyda się on do zwalczania przeziębienia i gorączki.
Pamiętajmy również, że działanie korzenia imbiru zależy również od częstotliwości przyjmowania i odpowiednio dobranych dawek. Substancje zawarte w imbirze przedostają się do krwiobiegu około godziny. Pozostają w nim około pół do maksymalnie jednej godziny, po czym są wydalane. Z tego względu imbir należy stosować przynajmniej raz na dwie godziny. A może zainteresuje cię także lukrecja i jej właściwości?
Warto też wziąć pod uwagę sposób przygotowania naparu. Z imbiru możemy przygotować rozgrzewającą herbatę idealną na przeziębienie. W tym celu łyżkę startego imbiru wrzucamy do litra gotującej się wody. Wystarczy 10 minut, aby mikstura była gotowa. Dodatkowo dla wzmocnienia efektu możemy dodać miód i sok z cytryny. Innym dobrym sposobem na zastosowanie imbiru w czasie przeziębienia, jest wyciśnięcie z niego soku za pomocą praski. Sok wykazuje mocniejsze działanie i można go rozcieńczać.
Imbir dzięki nietuzinkowym właściwościom leczniczym i możliwości uprawy w domu, stał się rośliną dostępną na wyciągniecie ręki. Warto docenić jego szerokie zastosowanie i korzystać z tych dobrodziejstw nie tylko w kulinariach, ale również w problemach zdrowotnych i poprawianiu urody.
Co za odiota to pisał...