Uprawa kapusty pekińskiej w gruncie - odmiany, sadzenie, hodowla, porady
Kapusta pekińska to warzywo bardzo często uprawiane na działce, ale również pod osłonami. Chcąc, by nasze sałatki z kapusty pekińskiej wykonywane były z warzyw pochodzących z naszego gruntu, musimy wiedzieć, jak przebiega ich hodowla. Warto także znać choroby kapusty pekińskiej, dzięki czemu uprawa na działce w gruncie lub pod osłonami będzie łatwiejsza.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach kapustnych.
Kapusta pekińska - charakterystyka
Kapusta pekińska, a dokładnie kapusta właściwa pekińska to roślina należąca do rodziny kapustowatych - Brassicaceae, będąca podgatunkiem kapusty właściwej. Jej łacińska nazwa to Brassica rapa subsp. pekinensis. Ta roślina jednoroczna pochodzi z terenów północnych Chin i Japonii, a obecnie jej hodowla przebiega w wielu rejonach świata o klimacie umiarkowanym.
Sałatka z kapusty pekińskiej, która cieszy się tak dużą popularnością, robiona jest z charakterystycznych liści tego warzywa. Liście odziomkowe są duże, dość szerokie, a ich kształt jest owalny. Wierzchem są pomarszczone, żyłkowane, a ich brzegi są wykończone w falisty sposób. Kapusta kumuluje w swoich liściach azotany.
Cała główka kapusty jest bardziej lub mniej zwarta, a jej kształt jest beczkowaty albo w większym stopniu wydłużony. Wnętrze główki jest jaśniejsze niż liście, które mogą być w kolorze zielonym, aż do kremowo-żółtych. Główka ułożona jest na bardzo krótkiej łodydze, a cała wysokość sięga od 40 do 50 cm. Kwiaty rośliny są czterokrotne, lecz nie mają one znaczenia w uprawie i zastosowaniu warzywa. Owocem jest bardzo charakterystyczna łuszczyna o krótkim dzióbku. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie kapusty w ogrodzie?
Hodowla kapusty pekińskiej
Hodowla kapusty pekińskiej w gruncie oraz pod osłoną zalecana jest dla osób, które są bardziej doświadczone. Sadzenie kapusty pekińskiej i wszystkie działania dotyczące hodowli, są znacznie trudniejsze niż w przypadku uprawy marchwi, buraków ćwikłowych oraz pietruszki. Trudność hodowli kapusty pekińskiej spowodowana jest słabo rozwiniętym systemem korzeniowym, który można łatwo uszkodzić, a dodatkowo wysokimi wymaganiami.
Kwitnieniu rozsady pomaga długi dzień i niższa temperatura oraz nasłonecznione, ale osłonięte stanowisko. Ważne, by rozsada w pierwszej fazie utrzymywana była w temperaturze około 20oC, a gdy zawiązuje główki powinna spaść do 15oC. W kolejnych fazach może spaść jeszcze o kilka stopni. Uprawa na działce, obojętnie czy z siewu, czy z rozsady, musi być prowadzona na glebach zasobnych, próchniczych, przepuszczalnych, dostatecznie wilgotnych i o odczynie pH 6,5-7,5.
Najlepszy termin na sadzenie kapusty pekińskiej to wczesne lato, najlepiej VII. Do sadzenia kapusty pekińskiej musimy dostosować odpowiednie odmiany, a także to, czy sadzimy z siewu, czy wysadzana jest rozsada. Ze względu na słaby system korzeniowy, uprawa do gruntu nasion musi być w odpowiednim rozstawie. Rozstaw między rzędami musi wynosić około 50 cm, a rozstaw między roślinami od 30 do 40 cm. Głębokość sadzenia kapusty pekińskiej wynosi 1-2 cm. Pamiętajmy, by do siania wykorzystać tylko zdrowe nasiona oraz rozsadę. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kapuście.
Kapusta pekińska - zabiegi pielęgnacyjne, dzięki którym zbiór będzie łatwiejszy
Aby zbiory kapusty pekińskiej przebiegały prawidłowo, a sałatka z kapusty pekińskiej była zrobiona z najlepszych gatunkowo warzyw, musimy wiedzieć, jakie zabiegi pielęgnacyjne trzeba wykonać oraz z jakimi chorobami kapusty pekińskiej możemy się ewentualnie spotkać na naszych uprawach. Dzięki temu właśnie zbiór naszych warzyw będzie przebiegał prawidłowo i nie powinniśmy zobaczyć na nim objawów chorobowych i szkodników.
Zacznijmy więc od podstawowego zabiegu pielęgnacyjnego, którym jest podlewanie. Właśnie ta czynność decyduje o tym, czy nasze zbiory będą dobrej jakości. Kapusta pekińska wymaga bardzo dużej ilości wody, szczególnie w tym momencie, gdy zawiązuje główki. Pamiętajmy, by ilość nawadniania dobrać do warunków atmosferycznych, ponieważ dla kapusty pekińskiej zagrożeniem jest zarówno niedobór, jak i nadmiar wody.
Nie można także zapomnieć o nawożeniu, ponieważ warzywo to ma duże wymagania na ten temat. Stosować powinniśmy nawożenie organiczne, które w odpowiednim stopniu uzupełnione będzie nawozami mineralnymi. Przed zastosowaniem nawozów mineralnych lepiej jest wykonać szczegółową analizę gleby, według której dobierzemy konkretne dawki.
Orientacyjne dawki nawozów wyglądają następująco: obornik w dawce 4 kg/m2 wysiewamy na jesień w roku poprzedzającym uprawę, sól potasowa w dawce 1,5-2 dag/m2 powinna być podawana na jesień w roku poprzedzającym uprawę, również jesienią powinniśmy wysiać superfosfat w dawce 1,5 dag/m2, a saletrzak w dawce 2 dag/m2 podajemy przed siewem lub wysadzeniem rozsady. Pamiętajmy też o saletrze amonowej w dawce 1 dag/m2, którą podajemy pogłównie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o kiszeniu kapusty w domu?
Kapusta pekińska wymaga od nas dużego wysiłku, ale efekty są naprawdę satysfakcjonujące. W trakcie uprawy pamiętajmy o tym, aby nawet w trakcie tak ważnego dla nich odchwaszczania zwracać uwagę na to, czy warzywa nie są porażone przez szkodniki albo choroby.