Uprawa kolendry, jej właściwości i zastosowanie - odpowiadamy na najważniejsze pytania

Kolendra siewna – uprawa kolendry w ogródku i na balkonie

Kolendra – opis gatunku

Kolendra siewna Coriandrum sativum, należy do rodzaju kolendra, z rodziny roślin selerowatych. Wywodzi się z terenów śródziemnomorskich, ale dobrze rośnie również w krajach o surowszym klimacie. Jednoroczna roślina dorasta do 60 cm wysokości. Jej wyróżnikami są ostro pachnące jasnozielone liście – szerokie dolne oraz nitkowe – górne, wyrastające na jasnozielonej okrągłej łodydze.

Na początku lata kwitną miododajne białe i bladoróżowe drobne kwiaty, ujęte w baldachy. Brązowe nasiona kolendry są drobne, osiągają około 1,5-5 mm średnicy. Intensywnie pachną. Cienki korzeń palowy umożliwia roślinie czerpanie składników odżywczych i wody z głębszych warstw podłoża. Cała roślina jest jadalna, więc znajduje zastosowanie w kuchni jako aromatyczna przyprawa i składnik zup, sałatek jarzynowych oraz potraw z drobiu.

Nasiona i liście kolendry mają właściwości lecznicze. Dla lepszego trawienia zaleca się dodanie nasion do herbaty lub innego napoju. Napar z liści kolendry podaje się przy rozstroju żołądka. Słodki zapach kolendrowego olejku bywa stosowany przy wyczerpaniu nerwowym, pomaga na dolegliwości reumatyczne i trawienne, sprzyja podniesieniu nastroju. Z kolendry sporządzane są lecznicze maści. Świeże liście kolendry stosuje się jako dodatek do wielu dań. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie ziół w doniczce?

Jak sadzić kolendrę? Uprawa i pielęgnacja

Kolendra dobrze rośnie w pełnym słońcu, w żyznej lekkiej glebie. Siew nasion do gruntu przeprowadzamy jesienią oraz na wiosnę. Zbyt gęsto rosnące rośliny należy przerywać, co 20 cm. Młode roślinki musimy obficie podlewać i systematycznie odchwaszczać grządki. Ograniczamy podlewanie, gdy kolendra zaczyna owocować. Możemy przeprowadzić siew nasion do skrzynek, na balkonie lub do doniczek, by zioła były dostępne przez cały rok. Zanim jednak zdecydujemy się na siew ziół w domu, weźmy pod uwagę, że hodowanie kolendry może być dość uciążliwe, ze względu na nieprzyjemny zapach, wydzielany przez młodą roślinę. Dojrzała kolendra wydziela woń lekko cytrynową. Zioła w doniczkach ustawiamy na ciepłym i słonecznym parapecie.

W ogródku ziołowym Coriandrum sativum sadzimy w pobliżu anyżu, co korzystnie wpływa na jego wzrost. Nie jest zalecany siew w sąsiedztwie fenkułu, który w pobliżu kolendry zaczyna marnieć. Liście kolendry zbieramy przez cały sezon. Zachowają dłużej świeżość umieszczone wraz z łodygą w wodzie. Dobrym sposobem na przechowywanie jest ich zamrażanie.

Uprawa kolendry, jej właściwości i zastosowanie - odpowiadamy na najważniejsze pytania

Nasiona zbiera się, zanim zaczną opadać, natomiast korzeń kolendry wykopujemy jesienią. Nasiona suszymy i przechowujemy w papierowych torebkach. Nadają się również do zaparzenia, w celu przygotowania kolendrowego octu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przyprawach.

Hodowanie kolendry – właściwości lecznicze

Kolendra to cenne zioło lecznicze. Stosowanie preparatów, zawierających kolendrę, korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu. Olejek eteryczny, obecny w owocach, zawiera związki fitoncydów, hamujących rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Kolendra jest silnym antyoksydantem, skutecznie eliminującym nadmiar wolnych rodników. Dodatkowo ma zdolność wiązania metali ciężkich, dzięki czemu, w czasie naturalnego procesu oczyszczania, toksyczne metale wydalane są z organizmu. Liście Coriandrum sativum zawierają witaminy – A, C, B2, B3, K, beta karoten oraz minerały – magnez, żelazo, potas i wapń. Kolendrze przypisuje się działanie antynowotworowe.

Zastosowanie lecznicze kolendry:

  • obniżenie podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi,
  • obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • utrzymanie dobrego poziomu cholesterolu – obniżenie frakcji LDL i podwyższenie dobrego cholesterolu HDL, co korzystnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy
  • podniesienie nastroju, dzięki właściwościom antydepresyjnym,
  • pobudzanie trawienia oraz przeciwdziałanie dolegliwościom przewodu pokarmowego,
  • wzmocnienie libido,
  • utrzymanie w dobrej kondycji skóry oraz włosów.

Te produkty mogą cię zainteresować

Przepis na napar z kolendry:

1 łyżeczkę kolendry należy zalać 1 szklanką gorącej wody i zaparzać przez 5 minut. Otrzymamy łagodny specyfik, łagodzący dolegliwości trawienne, który możemy podawać 3 razy dziennie, przed posiłkiem. Napar odpowiedni jest dla dorosłych i dzieci. A może zainteresuje cię także ten artykuł z kalendarzem ogrodnika?

Zastosowanie kolendry w kuchni

Liście i dojrzałe nasiona kolendry mają odmienne smaki, więc dodawane są do różnych potraw. Aromatyczne nasiona wzbogacają smak smażonych jarzyn, a także sosów, ciastek i wzmacniają siłę mieszanek przyprawowych curry. Zielone liście dodaje się do sałatek, potraw z jarzynami oraz dań z drobiu.

Przepis na śródziemnomorskie danie warzywne

Do dużego rondla, na rozgrzaną oliwę, wrzucamy 1 łyżkę posiekanych liści kolendry i warzywa, pokrojone w kostkę, po 25 dag - ziemniaki, cukinię, zieloną fasolkę oraz plasterki cebuli i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i całość dusimy około 30 minut. Potrawę można podawać przybraną świeżą pietruszką, z dodatkiem pieczywa.

Ostra sałatka z kolendrą

W salaterce układamy starte 2 marchewki, 2 cebule - pokrojone w piórka, 1 duży pomidor - drobno pokrojony, porwane listki sałaty – 1 szt., 1szt. posiekanej papryczki chili oraz posiekany pęczek świeżej kolendry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki powoli mieszamy, uzyskując kolorową sałatkę. Na koniec kropimy sokiem z cytryny.

Zupa z soczewicy z nasionami kolendry

W głębokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę – 1 szt. Po około 5 minutach dodajemy 10 dag łuskanej czerwonej soczewicy. Całość podsmażamy przez chwilę, po czym dolewamy 2 szklanki soku pomidorowego, 1 szklankę wody, dodajemy 1 łyżkę stołową zmielonych nasion kolendry i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. Potrawę spożywamy bardzo gorącą. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie majeranku w doniczce?

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny