Uprawa mięty pieprzowej w doniczce - wymagania, zastosowanie, właściwości
Miętowe listki znane są ze swoich właściwości odświeżających. Mięta pieprzowa gasi pragnienie, odświeża oddech, dodaje energii. Można dodawać je do napojów na zimno i ciepło, świetnie sprawdza się do nieszablonowych deserów, a na dodatek drobne, zielone, ząbkowane liście są wspaniałą dekoracją. Dlatego warto mieć miętę pieprzową zawsze pod ręką.
A może zainteresuje cię także uprawa melisy w ogrodzie?
Mięta pieprzowa (łac. Mentha peperita) – opis i właściwości
Mięta pieprzowa to zimotrwała bylina, która świetnie sprawdza się zarówno w ogrodzie, jak i w uprawie doniczkowej. Roślina zamiera jesienią, by wiosną odrodzić się z korzeni. Mentha peperita jest niewielką krzewinką, złożoną z licznych odziomkowych pędów, które pokrywają się ząbkowanymi listkami. Jeśli się je rozetrze w palcach lub nawet lekko poruszy, wypuszczają wyjątkowy, orzeźwiający zapach. To przez olejek miętowy, naturalny olejek eteryczny, który jest wykorzystywany w medycynie i zielarstwie. Latem może zakwitnąć, między liśćmi w górnej części rośliny pojawiają się drobne, białe i różowe kwiatuszki. Mają niewielkie właściwości ozdobne.
Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie. Zarówno liście, jak i olejek z mięty pieprzowej wykorzystuje się w kuchni, do napojów i deserów, a także do przyrządzania sosów do mięs. Mięta pieprzowa ma jednak właściwości prozdrowotne. Olejek miętowy ma dobroczynny wpływ na żołądek, poprawia trawienie. Pobudza apetyt, ma silne działanie przeciwskurczowe. Olejek z mięty pieprzowej lub napar z liści podaje się w czasie nudności, przejedzenia, wymiotów i bólach brzucha. Niweluje także ból gardła, ma lekkie działanie przeciwskurczowe. Olejek z mięty pieprzowej jest często wykorzystywany przy tworzeniu cukierków i czekoladek o smaku miętowym. Sprawdź także więcej inspiracji na zioła w ogrodzie.
Uprawa mięty pieprzowej w doniczce
Miętę pieprzową najczęściej kupuje się w postaci rozkrzewionych sadzonek. Jednak roślinę można uprawiać także z nasion – szybko się rozwija i już po kilku tygodniach będziesz mógł cieszyć się orzeźwiającym smakiem listków. Mięta jest rośliną wieloletnią, dlatego po stracie wszystkich liści należy zapewnić jej okres zimowania. Wyrzucanie jej to błąd, ponieważ na wiosnę bardzo szybko odbije i znów zacznie wytwarzać nowe pędy.
Mięta ma małe wymagania. Potrzebuje ziemi ogrodowej o standardowym składzie lub z większą zawartością gliny. Podłoże powinno być zasobne w składniki mineralne i substancje organiczne, dlatego warto wzmocnić je biohummusem. Doniczki można ustawić na parapecie lub balkonie, najlepiej w lekko zacienionym miejscu. Roślina radzi sobie także w słonecznym miejscu, ale może być nieco mniej bujna.
Mięta pieprzowa – pielęgnacja
Roślina w doniczce wymaga bardzo obfitego podlewania. Szybko się przesusza, a gatunek potrzebuje naprawdę dużo wilgotności – dlatego ziemia powinna być lekko gliniasta. Mięta pieprzowa nie wymaga nawożenia, zwłaszcza na początku, ponieważ podłoże do roślin najczęściej jest zasilone mineralnym nawozem wieloskładnikowym.
Po wysianiu nasion roślina szybko się rozwija, po upływie kilku tygodni może wytworzyć się już całkiem spora krzewinka. Aby dobrze się rozkrzewiła i zagęściła, należy uszczykiwać liście wierzchołkowe – na początku właśnie je wykorzystuj do gotowania. Liście utrzymują się na roślinie do późnej jesieni, potem opadają. Możesz je zerwać wcześniej i je wysuszyć –są świetnym surowcem na leczniczy napar. Przed zimą należy bardzo nisko obciąć pędy.
Uprawa mięty pieprzowej – zimowanie w domu
Po przycięciu pędów doniczkę z rośliną wstawia się do domu lub pozostawia na osłoniętym, zacisznym balkonie. Warto chronić roślinę przed śniegiem i silnym wiatrem, dlatego chłodne pomieszczenia są lepszym rozwiązaniem. W czasie zimowania nie można całkowicie zahamować podlewania, ale warto je mocno ograniczyć.
Wczesną wiosną roślina zacznie wypuszczać nowe pędy. Wtedy możesz powrócić do obfitego podlewania. Na przełomie kwietnia i maja możesz wystawić doniczki znów na balkon. Uprawa mięty pieprzowej nie jest trudna, a jest to jedna z tych roślin, którą warto mieć pod ręką w każdej kuchni.