Uprawa sałaty lodowej w ogrodzie - wysiew, pielęgnacja, porady

Uprawa sałaty lodowej w Polsce, zwanej także kapustą lodową, jest tak samo popularna, jak uprawa sałaty masłowej i sałaty rzymskiej. Aby prawidłowo prowadzić uprawę w gruncie, w tunelu, w szklarni, pod folią, czy nawet w doniczce, należy wiedzieć, jak przebiega sadzenie sałaty i kiedy sadzić to warzywo, w którym znajdują się cenne witaminy.

W jaki sposób uprawiać sałatę lodową? Zobacz jak to zrobić krok po kroku

Uprawa sałaty lodowej - jakie wymagania ma roślina

Sadzenie sałaty nie jest trudne. Nie ma ona dużych wymagań, a nasiona sałaty lodowej są dostępne w praktycznie każdym sklepie ogrodniczym. Pamiętajmy jednak, nasiona sałaty lodowej i sama rozsada sałaty były w pełni zdrowe i pozbawione chorób. Dzięki temu zyskamy warzywo, z którego przyrządzimy sałatki według różnych przepisów. To jak przyrządzić sałatki jest bardzo proste i tak naprawdę nie są do tego potrzebne przepisy, a wystarczy trochę twórczości.

Bez względu na to czy sadzenie odbywa się w tunelach, w szklarniach, pod foliami, czy też w gruncie lub w doniczce, warto zapewnić przy wysiewie rozsady sałaty lub nasion sałaty lodowej odpowiednie warunki. Zadbać musimy przede wszystkim o odpowiedni rodzaj gleby. Wysiew powinien odbywać się na glebach żyznych, szybko nagrzewających się i gliniasto-piaszczystych. Podobne wymagania ma sałata rzymska i sałata masłowa.

Dodatkowo przy sadzeniu powinniśmy zachować optymalną temperaturę, która wynosi 12-14oC. Kapusta lodowa zniesie temperatury do -5oC, natomiast przy długo trwającym zimnie może się deformować. Ważne jest też, by sadzenie i uprawa nie odbywały się powyżej 20oC, ponieważ główki będą luźniejsze i wydłużone. Prowadząc uprawę w Polsce w szklarni, pod folią, w tunelu, w doniczkach i na gruncie, musimy zapewnić też stanowisko słoneczne.

Jak uprawiać sałatę lodową w ogrodzie?

Jak przebiega uprawa sałaty lodowej

W Polsce sadzenie sałat jest bardzo popularne. Zacznijmy więc od tego, że wysiew nasion odmian wczesnych można wykonać już w lutym. Nasiona sałaty lodowej wysiewa się do skrzynek na głębokość 0,5 cm i przykrywa warstwą ziemi takiej samej grubości. Po schodach następuje czas na pikowanie sałaty. Pikujemy sałatę do doniczek lub do inspektu.

Z kolei sałata na zbiór letni i jesienny powinna być wysiewana na przełomie III/IV. Rozsada sałaty będzie gotowa za około 30-35 dni. Tę rozsadę musimy zasilać nawozami i podlewać, aby cały rozwój przebiegał prawidłowo. Zabieg ten przeprowadza się w szklarni, na rozsadniku lub w inspekcie.

Chcąc wykonać wysiew nasion sałaty lodowej wprost do gruntu, musimy liczyć się z tym, że nie mamy gwarancji jednolitego plonu, a sałata może zaczynać wschodzić nierówno. Dodatkowo te warzywa liściaste mogą być osłabione, a co za tym idzie bardziej podatne na choroby. Przy tej metodzie zużywa się więcej nasion, ponieważ aż 1,5 kg/ha.

Nie zapominajmy, że uprawa salaty lodowej to nie tylko wysiew, ale również pielęgnacja. Na pielęgnację składa się przede wszystkim odchwaszczanie, podlewanie, nawożenie i spulchnianie gleby między roślinami. Kapusta lodowa powinna być podlewana regularnie, ale umiarkowanie. Jeśli chodzi o nawożenie, możemy je wykonywać po wykonaniu analizy gleby, dzięki czemu dowiemy się, jakich składników pokarmowych może brakować sałacie.

Kapusta lodowa - co warto o niej wiedzieć

Jeśli zastanawiamy się, jaką przyrządzić sałatkę w okresie letnio-wiosennym, wiele osób decyduje się na sałatki, w których wykorzystana jest sałata lodowa, sałata rzymska lub sałata masłowa. Przepisy na to, jak przyrządzić te pełne witamin dodatki są różnorodne. Dlatego też warto dowiedzieć się, jakie witaminy możemy znaleźć w tym warzywie.

Sałata lodowa, która jest niskokaloryczna, jest polecana w różnych dietach. Ma ona w sobie mało węglowodanów i tłuszczów, natomiast bardzo dużo błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Poza tym znajdują się w niej także: potas, żelazo, kwas foliowy, magnez, beta-karoten, witamina A, witamina D oraz witamina E.

Uprawa sałaty lodowej nie jest skomplikowana, a ma bardzo dużo zalet. Warto jednak pamiętać o tym, że ważne jest pikowanie sałaty, dobór odpowiedniego stanowiska oraz prawidłowa pielęgnacja. Po zapewnieniu jej wszystkich wymagań będziemy cieszyć się jej orzeźwiającym smakiem.

Ocena: 4,6/5 (głosów 17)
, aktualizacja 21 lutego 2019
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij