Uprawa szpinaku krok po kroku – odmiany, wysiew, pielęgnacja, zbiór
Szpinak sam w sobie jest niezwykle cennym i bardzo niskokalorycznym warzywem. Uprawa szpinaku nie należy do najtrudniejszych, zatem śmiało możesz posadzić go na balkonie, w ogrodzie lub na działce! Jak odbywa się sadzenie i pielęgnowanie szpinaku? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi poniżej!
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.
Uprawa szpinaku w ogrodzie
Czym wyróżnia się szpinak?
Przede wszystkim to liściaste warzywo zawiera mnóstwo witaminy A – chyba najwięcej ze wszystkich warzyw! Do tego wytwarza witaminę C, B1, B2 oraz E. Szpinak zawiera też sole mineralne: żelazo, magnez, potas czy kwas foliowy. Co ciekawe, roślina jest odporna na mróz.
Uprawa szpinaku na działce, w ogrodzie i na balkonie
W każdym z powyższych przypadków ważne jest sadzenie szpinaku w glebach ciężkich i żyznych, najlepiej piaszczysto-gliniastych – podobnie jak uprawa pietruszki. Podłoże powinno być możliwie wilgotne i posiadać odczyn obojętny. Stanowisko przeznaczone do uprawy szpinaku – niezależnie od jego odmiany – musi być w słońcu i zaciszu. Oczywiście, w lekkim półcieniu roślina również urośnie, jednak będzie wymagała ona o wiele więcej zabiegów pielęgnacyjnych.
Przygotowując stanowisko wzrostu rośliny, trzeba dodać do gleby możliwie dużo kompostu, torfu i kompostowanej kory (podobnie jak wymaga chrzan pospolity), nie zapominając także o solidnej porcji wapna! Jeżeli chcesz uprawiać szpinak w ogrodzie, trzeba dodatkowo odchwaścić ziemię. Sprawdź także te artykuły o zielonych warzywach.
Staraj się mimo wszystko unikać zacienionych miejsc, gdyż szpinak może zbyt szybko zacząć produkować pędy nasienne, a to całkowicie wyeliminuje je z bycia warzywem spożywczym!
Kwitnienie szpinaku a zbiór
Uprawa szpinaku wiąże się rzecz jasna z jego kwitnieniem. W momencie rozpoczęcia kwitnienia rośliny stają się wysokie i przybierają wrzecionowaty pokrój oraz długie łodygi. Dzieje się to zazwyczaj wiosną, gdy dni są dłuższe niż 14 godzin. Gorąco również przyspiesza kwitnienie, jednak szpinak najchętniej kwitnie między 2 a 23 stopnie. Rośliny są odporne na mróz – tolerują na tyle niskie temperatury, że dojrzewający szpinak poradzi sobie nawet w temperaturze -6 st. C! Oczywiście, jeżeli jest przy tym dobrze utrzymywany.
Kiedy zbierać? Otóż zbiór szpinaku można przeprowadzać, kiedy liście zewnętrzne osiągną ok. 15 cm – to znaczy, że są już wystarczająco duże do zjedzenia. Możesz albo wyrwać całą roślinę, albo zrywać tylko jej zewnętrzne liście. Jeżeli chcesz utrzymać produkcję szpinaku, oczywiście lepiej jest skorzystać z drugiego sposobu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie roszponki?
Wysiew a uprawa szpinaku i pielęgnacja
Zastanawiasz się, kiedy siać szpinak? Pamiętaj, że najkorzystniej będzie posadzić szpinak na końcu marca, na początku sierpnia bądź na początku września – w ostatnim terminie sprawdzają się wszelkie odmiany szpinaku odporne na mróz (o tym później). Szpinak należy wysiewać w rzędach co 20 cm na głębokość ok. 2 cm. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu, ponieważ szpinak musi mieć stale wilgotną glebę (ale nie mokrą!). Najlepiej jest podlewać go co 4 dni. W okresie wegetacji należy pamiętać o regularnym odchwaszczaniu i spulchnianiu ziemi wokół rośliny. Warto jest podsypywać ją kompostem bądź nawozami mineralnymi o możliwie obniżonej ilości azotu – to ważne, bo zbyt duża ilość azotu wywoła wypuszczanie pędów nasiennych! Sprawdź także ten artykuł o samodzielnej uprawie rukoli.
Odmiany szpinaku w ogrodzie
Jak dzieli się szpinak?
Głównie dzieli się on na szpinak przydatny do uprawy w różnych porach roku – odpowiednio, jest to szpinak wiosenny, jesienny i zimowy.
- wiosenny – odporny na tworzenie pędów kwiatonośnych,
- jesienny i zimowy – odporny na niską temperaturę.
Dodatkowo odmiany szpinaku różnią się od siebie kształtem, wielkością, zabarwieniem liści, szybkością wzrostu czy długością ogonka. Pamiętaj jednak, że liście gładkie to odmiany z najniższą zawartością azotanów – więc z punktu widzenia „odżywczego” są one najzdrowsze!
Szpinak zwyczajny a szpinak nowozelandzki
Posiadają zbliżony smak, a uprawa szpinaku niemal niczym się nie różni w obu przypadkach. Szpinak nowozelandzki zwany również tetragonia tetragonioides lub trętwian czterorożny ma jednak dość wysokie wymagania cieplne. Najkorzystniej będzie więc uprawiać go w temperaturze powyżej 20 st. C. Podobnie jak szpinak zwyczajny, szpinak nowozelandzki najbardziej lubi gleby piaszczysto-gliniaste, żyzne i dobrze nawodnione. Żeby uzyskać w miarę wczesne plonowanie, warto postawić na uprawę tej odmiany z rozsady. Młode roślinki bardzo pozytywnie reagują na okrywanie ich folią perforowaną bądź włókniną. Najlepiej uprawiać trętwian czterorożny w pierwszym roku po oborniku.
Zbiór odmiany możesz przeprowadzać nawet kilka razy podczas lata – to znaczy od początku czerwca aż do końca września lub… dłużej. Wszystko zależeć będzie od aktualnej pogody. Liście można zużywać na bieżąco lub od razu przeznaczać do bezpośredniej sprzedaży – niestety, ale jest to roślina (zresztą jak każda liściasta) nietrwała w obrocie. Szpinak nowozelandzki wykazuje podobne właściwości odżywcze co zwyczajny. Można jeść go po również po obróbce termicznej czy zamrozić w celu późniejszego wykorzystania. A może zainteresują cię także te artykuły z przepisami na soki warzywne?