Użyźnianie gleby krok po kroku - jak użyźnić ziemię w ogrodzie?
Gleba ciągle podlega zmianom. Z roku na rok jej poziom żyzności maleje, głównie dlatego, że większość roślin pobiera mnóstwo składników odżywczych. Nawożenie zmniejsza prędkość procesu wyjaławiania, jednak nie oznacza to, że będzie zawsze żyzna i zasobna. Od czasu do czasu należy przeprowadzić w ogrodzie użyźnianie gleby. Dowiedz się, jak to zrobić.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nawożeniu roślin.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zasobność i struktura gleby
Zanim zaczniesz zastanowić się nad tym, jak użyźnić glebę, musisz sprawdzić, czego tak naprawdę jej brakuje. Pierwszym krokiem jest ustalenie jej struktury. Najprostszym sposobem jest wzięcie garści ziemi i uniesienie jej na niewielką wysokość. Jeśli szybko się rozpadnie i przeleci przez palce – jest zbyt piaszczysta, jeśli zbija się w grudkę – zbyt gliniasta. Najlepiej, jeśli by miała drobne grudki, ale nie rozsypywała się za bardzo.
Jeśli w twoim ogrodzie rośliny nie chcą się rozwijać, kiepsko kwitną a owocowanie jest słabe, warto zbadać jej skład. Struktura gleby także ma znaczenie, jednak zasobność w składniki odżywcze także jest bardzo ważne. Na słabej ziemi rośliny nie rozwijają się zbyt dobrze, jednak warto wiedzieć, których składników brakuje najbardziej. Próbki gleby z ogrodu możesz wysłać do laboratorium. Dostaniesz informacje o jej składzie i poziomie pH. Kwasowość gleby to także bardzo ważny czynnik, który może zmniejszać jej żyzność. Jeśli nie chcesz się ograniczać tylko do wybranej grupy roślin, które dobrze tolerują skrajne warunki, koniecznie musisz zacząć użyźniać glebę. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nawozach sztucznych do ogrodu?
Jak zmienić glebę piaszczystą lub zbyt ciężką?
Pierwszy krok to zmiana struktury gleby. Wydaje się, że glebę piaszczystą rośliny powinny tolerować bardziej, ponieważ szybko przechodzi w niej woda i powietrze, jednakże jest to minus. Woda, nawóz i składniki pokarmowe są wypłukiwane do głębszych warstw, więc korzenie roślin nie mają do nich dostępu. Gleba gliniasta natomiast jest bardzo ciężka. Woda długo się w nią wchłania, a potem pozostaje w niej na długo, przez co korzenie podgniwają. Na dodatek bardzo wolno się nagrzewa, przez co wiosenna wegetacja jest wolniejsza, a przyrosty znacznie mniejsze. W obu przypadkach trzeba zacząć jak najszybciej działać.
Rodzaj gleby | Charakterystyka | Nawożenie | Dodatki |
---|---|---|---|
Piaszczysta | Szybko przesycha, po wyschnięciu zamienia się w pył. | Kompost lub obornik albo preparat zwiększający poziom próchnicy. | Mielona glina lub odkwaszony torf (10 l/m2) by ułatwić wchłanianie wody. |
Gliniasta | Grudkowata, podczas deszczu robi się błotnista, wyschnięta zbija się w skorupę i pęka. | Nieco kompostu dla zwiększenia zasobności. | Piasek lub drobny żwir dla rozluźnienia struktury. |
Naturalne sposoby użyźniania
Jeśli chodzi o zapewnienie glebie większej ilości składników odżywczych, naturalne sposoby są bardzo skuteczne. Najprostszym, a także najbardziej skutecznym sposobem jest rozłożenie kompostu lub obornika. Warto zwrócić uwagę, by były dobrze przefermentowane, by nie znajdowały się w nich nasiona chwastów. Wiosną rozkłada się kompost, obornik – jesienią. W obu przypadkach wystarczy 4-5 l/m2. Jeśli ziemia jest mocno wyjałowiona, możesz zastosować kompost częściej, w skrajnych przypadkach nawet co miesiąc. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nawozach.
Jak użyźnić glebę poza tym? Zanim rozpoczniesz uprawy, posiej jednoroczne rośliny zielone o dużym przyroście, na przykład facelię. Urośnie nawet na słabej ziemi, a to bardzo ekologiczne rozwiązanie. Rośliny użyźniające glebę to także łubin żółty lub niebieski. W zasadzie wszystkie rośliny motylkowe użyźniają glebę. Przed zimą wystarczy ściąć łodygi, poszatkować je i wmieszać w glebę. To najlepszy sposób na zwiększenie zasobności składników odżywczych, chociaż wymaga nieco czasu i zawieszenia uprawy. Bardzo często rośliny motylkowe stosuje się po plonach lub między uprawami. W większości przypadków bardzo dobrze się sprawdzają.
Użyźnianie gleby – preparat nawozowy
Są także inne skuteczne sposoby użyźniania, chociaż nie zawsze jest to ekologiczne wyjście. Rośliny użyźniające glebę wymagają sporo czasu, a zastosowanie preparatu nawozowego nie – tak naprawdę może przysłużyć się nawet obecnym plonom. Preparat nawozowy powinien być dobrany do potrzeb gleby. Analiza z laboratorium powinna zawierać informacje o tych, jakich składników brakuje w ziemi.
Najczęściej jest to azot lub fosfor i potas. Może także brakować mikroskładników odżywczych roślin, jak magnez, selen, żelazo czy wapń. Możesz je podać na dwa sposoby – kupić nawóz w formie granulek do rozpuszczania w wodzie lub w formie proszku (mączki). Ten pierwszy przypadek dobrze sprawdza się, jeśli chcesz nawieźć rośliny. Składniki w formie wodnej są szybko wchłaniane, ale raczej nie zostają w glebie. Jeśli chcesz poprawić żyzność podłoża na dłużej, lepiej wmieszaj w ziemię trochę mączki nawozowej na głębokość 20-30 cm jesienią lub wczesną wiosną. W ten sam sposób możesz regulować kwasowość gleby, zasypując ją wapnem. Wapnowanie to najszybszy sposób na przygotowanie ziemi pod uprawy. Zabieg i ogólne użyźnianie gleby najlepiej robić co roku, by nie dopuścić do wyjałowienia podłoża. A może zainteresuje cię także ten artykuł o torfie do ogrodu?