Jak suszyć grzyby w piekarniku? Szybki poradnik

Do suszenia nadaje się wiele gatunków jadalnych grzybów. Najpopularniejsze, cenione przez grzybiarzy i dostępne także w sprzedaży, to borowiki szlachetne, podgrzybki, koźlarze, rydze, maślaki, pieczarki łąkowe i wiele innych. Do suszenia grzybów przeznaczone są specjalistyczne suszarki, szafy suszące i suszarnie ogrodowe. W domowych warunkach można wykorzystać kaloryfery, piece kaflowe oraz piekarniki. Najstarszym sposobem suszenia grzybów jest ich nawleczenie na nitkę i umieszczenie w pobliżu źródła ciepła.

Zanim przystąpimy do suszenia grzybów, musimy je odpowiednio przygotować. Do suszenia nadają się okazy młode i zdrowe, więc odpowiednia selekcja grzybów jest czynnością bardzo ważną. Robaczywe grzyby wyrzucamy, a pozostałe dokładnie czyścimy z piasku i ściółki. Z maślaków ściągamy lepką skórkę. Trzony grzybów przycinamy. Uwaga! Grzybów nie płuczemy! Mokre grzyby suszą się bardzo długo i, najczęściej, zaczną pleśnieć.

Niewielkie grzyby można suszyć w całości, natomiast większe kroimy w plastry, a ich trzony – w słupki. Grzyby układamy równomiernie, na blasze lub siatce, w piekarniku z termoobiegiem, co pozwoli na ich równomierne ususzenie. Temperaturę piekarnika ustawiamy na 50 stopni Celsjusza i uchylamy drzwiczki, by grzyby nie zaczęły się przypiekać. Suszenie grzybów trwa około 3 godzin. Co pewien czas warto je przemieszać. Właściwie ususzone grzyby łamią się pod mocniejszym naciskiem. Jeśli nie są łamliwe – musimy je dosuszyć, by nie zaczęły pleśnieć. Przesuszone grzyby zmielmy na proszek grzybowy, który jest wyrazistą i aromatyczną przyprawą. Możemy przechowywać suszone grzyby, w postaci proszku, w niewielkich szczelnych słoiczkach. Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak suszyć grzyby w domu.

Jak przechowywać suszone grzyby? Skuteczne sposoby

Dobrze wysuszone grzyby przechowywano dawniej w lnianych woreczkach. Niestety, takie woreczki z grzybami, umieszczone nawet w przewiewnym i suchym miejscu, nie zabezpieczały suszu przed dostępem powietrza – grzyby mogły zostać zaatakowane przez robaki i pleśń. Taki sam los spotykał często wianuszki suszonych grzybów, zawieszone przy kuchennych piecach lub w domowej spiżarni.

Jak przechowywać suszone grzyby, by móc cieszyć się ich smakiem i aromatem przez długi czas? Oczywiście, bez dostępu powietrza i światła. A w czym trzymać suszone grzyby? Najlepiej nadają się do tego szczelnie zamykane pojemniki - metalowe puszki, plastikowe pudełka oraz szklane zamykane słoje, zaopatrzone w uszczelkę. Mole spożywcze w suszonych grzybach odstraszymy, wkładając do pojemników z suszem kilka laurowych liści.

Wilgoć obecna w powietrzu i zbyt wysoka temperatura otoczenia sprzyjają pleśnieniu grzybów, dlatego tak istotną sprawą jest wiedza, w czym trzymać suszone grzyby. Pojemniki z suszem przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Mole spożywcze w suszonych grzybach pojawiają się w nieszczelnych pojemnikach. Zanieczyszczone ich odchodami i jajeczkami grzyby najlepiej wyrzucić.

Wyjątkowe właściwości suszonych kurek – jak przechowywać suszone grzyby?

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) to nazwa popularnych kurek, obficie występujących w lasach liściastych i iglastych, od czerwca do października. Charakterystycznymi wyróżnikami grzybów jest intensywnie żółty kapelusz, żółte listwy i jaśniejszy trzon. Smakosze cenią smak kurek, które są wyborne smażone, duszone, marynowane i kiszone. Nie zaleca się suszenia całych grzybów, bowiem tracą swoje wizualne walory. Najlepiej sporządzić z suszonych pieprzników mączkę grzybową.

Kobieta susząca grzyby oraz jak przechowywać suszone grzyby i w czym trzymać suszone grzyby
Jak przechowywać suszone grzyby, czyli w czym trzymać suszone grzyby

Pieprznik jadalny zawiera leczniczą hitinmannozę i kwas trametonolinowy. Właściwości lecznicze grzybów wykorzystywała medycyna ludowa:

  • kurki mają właściwości przeciwpasożytnicze,
  • działają przeciwzapalnie,
  • pomagają w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych,
  • poprawiają ostrość widzenia.

Przepis na suszone kurki:

  • Składniki: kurki – 1 kg

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy z piasku i ściółki, po czym rozkładamy na blasze.
  2. Kurki suszymy w piekarniku, w niskiej temperaturze, aż zrobią się ciemne.
  3. Wysuszone grzyby mielimy na proszek i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Proszek grzybowy jest doskonałą i zdrową przyprawą do potraw, podawanych na zimno, bowiem wysoka temperatura niszczy lecznicze właściwości kurek. Posypujmy grzybowym proszkiem sałatki, mieszajmy je z twarogiem – wzmacniając smak i dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Kurki bogate są w witaminy A, C, E, PP, B1, B2 oraz D2, a także w składniki mineralne, między innymi wapń, magnez, potas, sód, fosfor, żelazo, miedź, cynk i selen. Są niskokaloryczne – w 100 g znajduje się jedynie 19 kcal, co jest ważne dla osób dbających o dietę.

ikona podziel się Przekaż dalej