Warzywa cebulowe - popularne odmiany, przykłady, porady uprawne

Warzywa cebulowe są powszechnie uprawiane i cenione. Są podawane w potrawach przygotowywanych na całym świecie. Jest to spowodowane tym, że te rośliny wykazują specyficzne walory smakowe. Ważne jest też to, że cebula czy szczypiorek nie są zbyt wymagające, jeśli chodzi o uprawę. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad.

Cebulowate - przedstawiciele tej ciekawej grupy

Warzywa cebulowe wchodzą w skład popularnej rodziny czosnkowatych. Większość gatunków tych ciekawych roślin uprawia się w ogrodach, przydomowych ogródkach czy też na polach. Najczęściej są wykorzystywane, jako rośliny przyprawowe. Dodaje się je do różnego rodzaju potraw. Jest to spowodowane tym, że zazwyczaj spożywa się je z niewielkich ilościach. Wyjątek od tej reguły stanowi cebula oraz por. Cebulowate mają niewielkie wymagania w stosunku do temperatury. Jednakże potrzebują sporych ilości składników odżywczych oraz wody. Te warzywa zawierają wiele składników pożytecznych dla zdrowia.

Chyba każdy jest w stanie wymienić najpopularniejsze warzywa cebulowe. Należy do nich między innymi czosnek o wielu właściwościach zdrowotnych. Występuje w różnych odmianach, jest to na przykład czosnek zwyczajny lub askaloński. Kolejny na liście jest wspomniany już wcześniej szczypiorek. Zaraz za nim plasuje się por. Oczywiście należy też przytoczyć różne gatunki cebuli jadalnej.

Zdecydowanie najczęściej spotykana w domowej uprawie jest cebula zwyczajna. Można ją też nabyć w każdym sklepie spożywczym. Warto też dodać, że zawiera liczne pożyteczne dla zdrowia składniki. Jej smak jest bardzo intensywny, dlatego też wiele osób woli inną odmianę. Jest nią cebula czerwona. Jakie pozostałe gatunki cebuli jadalnej możemy wymienić? W kuchniach wykorzystywana jest cebula szalotka oraz dymka zwana również zieloną cebulką. Oprócz nich uznaniem ciszy się cebula siedmiolatka.

Uprawa warzyw cebulowych

Warzywa cebulowe charakteryzują się tym, że ich części jadalne to cebule oraz liście zwane szczypiorem. By móc cieszyć się ich smakiem trzeba wiedzieć jak uprawiać te rośliny. Optymalne stanowisko powinno być nasłonecznione. Najlepsza gleba dla cebulowych jest żyzna, średnio zwięzła oraz próchniczna. Warto też wiedzieć, że dobrym przedplonem cebulowatych są buraki, pomidory, groch i fasola. Nie powinny być jednak uprawiane po ziemniakach, pietruszce, selerze i bobie.

Do prawidłowego rozwoju warzywa cebulowe nie potrzebują wysokich temperatur. Na początku wzrostu wystarczy 12°C. W okresie formowania się główek optymalna temperatura to 16-20°C. Co ważne te rośliny są odporne na spadki temperatury poniżej zera. Niektóre z nich mogą nawet zimować w gruncie. Oprócz tego, ważna jest też pielęgnacja. Często to od niej zależy to czy uprawa warzyw cebulowych powiedzie się.

Opisywane rośliny mają dość zróżnicowane wymagania dotyczące nawodnienia. Podlewanie musi być intensywne w okresie formowania się cebuli i wzrostu szczypioru. Najczęściej trwa to od połowy czerwca do końca lipca. Jednakże w czasie dojrzewania cebul dostarczanie wody trzeba ograniczyć. Pozostała pielęgnacja polega na częstym odchwaszczaniu i nawożeniu pogłównym. Widać, więc, że uprawa tych warzyw nie należy do skomplikowanych.