Warzywa ciepłolubne – kiedy je zbierać i jak zabezpieczać przed mrozem?

Choć początek jesieni to czas zbiorów ostatnich już warzyw sezonowych, przydomowe grządki wciąż czarują feerią barw. W ogrodowym gruncie lśnią m.in. fioletowe bakłażany, złocistopomarańczowe dynie i jej zieloni krewniacy: kabaczek i patison. Pamiętaj jednak, że jesienne spadki temperatur i pierwsze przymrozki stanowią duże zagrożenie dla wielu ciepłolubnych warzyw. Aby Twoje plony nie poszły na marne, sprawdź, które z roślin należy jak najszybciej zabezpieczyć przed mrozem.

Ocena: 0.0/5 (głosów 0)

Warzywa ciepłolubne

Jesienne warzywa kojarzą się przede wszystkim z dynią. I słusznie – to właśnie wtedy staje się ona niezwykle smaczna i gotowa do spożycia. O tym, że wnętrze dyni skrywa dojrzały miąższ, świadczą jej łodygi. Gdy robią się sztywne i stopniowo usychają, możesz być pewny, że to właściwy czas na zbiory dyni. Powinieneś jednak zdążyć przed pierwszymi przymrozkami – mogą one niekorzystnie wpłynąć na smak i możliwości przechowywania tej królowej jesiennych warzyw.

Jesień to nie tylko dynia – pamiętaj o patisonie i kabaczku

Jeśli na Twojej działce wciąż rosną patisony i kabaczki, a w szklarni – ogórki, początek października to ostatni moment na ich zbiory. Dłuższe przechowywanie tych ciepłolubnych warzyw w gruncie grozi ich przemarznięciem i znacznym obniżeniem walorów smakowych.

Pamiętaj również, że niskie temperatury całkowicie hamują wzrost bakłażana. Jeżeli w Twoim warzywniku są niedojrzałe okazy tego ciepłolubnego warzywa o fioletowej skórce, na odkrytym terenie nie zdołają one już osiągnąć dojrzałości. W warunkach szklarniowych możesz zabezpieczyć je specjalną okrywą ogrodniczą, np. z agrowłókniny.

Przeczytaj także: Jak chronić rośliny przed zimą, mrozem czy wiatrem na stronie ziemovit.pl

Październik – czas na zbiory i kopcowanie warzyw korzeniowych

W pierwszych tygodniach jesieni, jeszcze przed nadejściem przymrozków, należy też wykopać warzywa korzeniowe: ziemniaki, pietruszkę, seler, marchew i buraki. Nie wszystkie musisz spożyć od razu. Wiele zdrowych i nieuszkodzonych okazów warzyw korzeniowych wytrzyma dłuższe przechowywanie.

Jeśli chcesz zachować część plonów na zimę, umieść je w skrzynce i pozostaw w chłodnym pomieszczeniu. Zapobiegnie to ponownemu wzrostowi roślin i ich wysychaniu. Dobrym sposobem jest też kopcowanie warzyw korzeniowych, czyli umieszczenie ich głęboko w gruncie i przysypanie mieszanką ziemi, słomy, piachu oraz gałęzi.

Pojedyncze warzywa sezonowe rosnące w Twoim ogrodzie nie osiągnęły jeszcze dojrzałości? Przed wystąpieniem pierwszych przymrozków zerwij je i przechowaj w ciemnym pomieszczeniu – aż nabiorą głębokiej barwy. Rozwiązanie to sprawdzi się przede wszystkim w przypadku ostatnich w tym sezonie pomidorów. Niskie temperatury nie zaszkodzą natomiast brukselce ani jarmużowi – możesz bez obaw pozostawić je w wychłodzonym gruncie.

Zobacz również: Jak sadzić warzywa? Uprawa współrzędna na stronie ziemovit.pl

Jesienna pielęgnacja ogrodu po zbiorach warzyw

Gdy zabezpieczysz już wszystkie ciepłolubne warzywa sezonowe, zadbaj o jesienną pielęgnację ogrodu. Przede wszystkim usuń wszystkie liście, które opadły na grządki warzywne. Warto też użyźnić ziemię ogrodową, przekopując ją z kompostem (na głębokość szpadla) lub zasilając nawozem płynnym jesiennym marki ZIEMOVIT (zobacz).

Potrzebujesz więcej porad dotyczących uprawy warzyw w przydomowym ogrodzie? Zajrzyj do poradnika ZIEMOVITprzygotowanego przez ekspertów.

artykuł zewnętrzny

, aktualizacja 28.09.2017

Komentarze

Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij