Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to grupa skupiająca rośliny pochodzące z różnych rodzin. Takie okazy jak pietruszka czy marchew należą do rodziny baldaszkowatych. Tymczasem burak ćwikłowy reprezentuje już grupę komosowatych. Korzeniowe mają też pewne cechy wspólne. Po pierwsze wszystkie są roślinami dwuletnimi. Po drugie i najważniejsze ich częścią jadalną jest zgrubiały korzeń. Warto też dodać, że najczęściej uprawia się je z siewu wprost do gruntu.
Topinambur (słonecznik bulwiasty) - uprawa, pielęgnacja, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Topinambur (słonecznik bulwiasty) - uprawa, pielęgnacja, sadzenie, właściwości, zastosowanie
Szparag lekarski w ogrodzie – sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania, porady
Szparag lekarski w ogrodzie – sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania, porady
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Sok z buraków - przepis, przygotowanie, działanie, właściwości lecznicze
Nowalijki wiosenne w przydomowym ogrodzie – uprawa, pielęgnacja, terminy sadzenia
Nowalijki wiosenne w przydomowym ogrodzie – uprawa, pielęgnacja, terminy sadzenia

Warzywa korzeniowe - rodzaje i przegląd najpopularniejszych warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe odgrywają ważną rolę w niemal każdej kuchni. Ciekawe jest też to, że są w niej obecne przez cały rok. Marchew czy burak ćwikłowy to najpopularniejsi przedstawiciele tej grupy. Jednakże nie tylko te rośliny korzenne można uprawiać w przydomowych ogródkach. Do dyspozycji są jeszcze inne rodzaje warzyw.

Warzywa korzeniowe i ich charakterystyka

Warzywa korzeniowe to grupa składająca się z roślin pochodzących z różnych rodzin. Takie gatunki jak pietruszka czy marchew należą do rodziny baldaszkowatych. Tymczasem popularny burak ćwikłowy reprezentuje już grupę komosowatych. Mamy, więc do czynienia z dość dużym zróżnicowaniem. Korzeniowe rodzaje warzyw mają też oczywiście pewne cechy wspólne. Pierwszą z nich jest to, że wszystkie są roślinami dwuletnimi. Zdecydowanie ważniejsze są jadalne części warzyw. U wszystkich gatunków z tej grupy są to zgrubiałe korzenie spichrzowe.

Oprócz wspomnianej marchwi, pietruszki i buraka popularnością cieszy się seler korzeniowy i pasternak zwyczajny. Zanim przejdziemy do opisu najczęściej spotykanych gatunków, kilka słów o wymaganiach uprawowych. Rośliny korzenne zazwyczaj hoduje się z siewu bezpośrednio do gruntu. Jedynym wyjątkiem jest tu seler korzeniowy, który jest uprawiany z rozsady. Jeśli zaś chodzi o termin sadzenia to zależy on od konkretnej rośliny. By nieco uogólnić tę kwestię można stwierdzić, że korzeniowe sieje się od marca aż do czerwca.

Warzywa korzeniowe są bardzo tolerancyjne w stosunku do gleby. Wyrosną w wielu podłożach, lecz mają swoje ulubione mieszanki. Najlepsza dla nich ziemia jest dość żyzna, przepuszczalna i stale lekko wilgotna. Dlatego też te rodzaje warzyw należy uprawiać w drugim roku po oborniku. Wyjątkiem jest seler, on powinien być sadzony w pierwszym roku po oborniku. Ten opis nie będzie pełny bez wspomnienia o płodozmianie. Korzenne bardzo dobrze rosną po warzywach dyniowatych oraz kapustnych.

Jadalne rośliny korzenne powinny rozwijać się na nasłonecznionych stanowiskach. Ich wymagania cieplne są zróżnicowane. Marchew i burak ćwikłowy niezbyt dobrze znoszą spadki temperatur poniżej 0. Tymczasem na pietruszce i selerze takie wahania nie robią dużego wrażenia. Pietruszka może nawet zimować w gruncie. Ważne jest też to, że korzeniowe wykazują duże zapotrzebowanie na wodę. Nie można dopuszczać do przesuszenia. W przeciwnym razie jadalne części warzyw będą się rozwidlać.

Popularne rośliny korzenne i warzywa bulwiaste

Wymieniając rośliny korzenne należy wspomnieć o pewnej kwestii. Otóż warzywa bulwiaste są do nich bardzo podobne. Jadalne części warzyw z obu grup znajdują się pod ziemią. Bulwy to często korzenie przekształcone w nieco inno formę. Dlatego też niektóre gatunki roślin są zaliczane do obu grup. Najlepszymi przykładami na potwierdzenie tych słów są bataty i maniok jadalny. W niektórych klasyfikacjach podaje się, że marchew jest i korzeniowa i bulwiasta.

Marchew jest chętnie uprawiana w ogrodach i przydomowych ogródkach. Zawiera spore ilości karotenu i węglowodanów. Jest też bogata w witaminę C, błonniki oraz kwas foliowy. Równie popularny jest burak ćwikłowy. Sprawdza się, jako baza zup i surówek, może być też spożywany w całości bez gotowania. Największą zaletą buraka jest to, że wzmacnia układ krwionośny. Zaleca się go osobom, u których stwierdzono anemię. Podobnie jak marchew, zawiera witaminę C oraz A, E i K. Te składniki są wspomagane przez wapń, żelazo czy też fosfor.

W przydomowych uprawach ważne miejsce zajmuje pietruszka korzeniowa. Jej uprawa nie sprawia wielu problemów. Te białe warzywa, oprócz zastosowania w kuchni, pomagają pozbyć się dolegliwości układu pokarmowego. Wymieniając korzenne rodzaje warzyw nie należy zapominać o selerze korzeniowym. On również reprezentuje białe warzywa, ponieważ po oczyszczenia ma właśnie taki kolor. W kuchni może z powodzeniem zastąpić sól, jest do tego niskokaloryczny. Co ciekawe seler pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz zapaleń stawów.

Czas na rośliny korzenne dopiero zdobywające uznanie w naszym kraju. Tu bez wątpienia wyróżnia się topinambur reprezentujący przy okazji warzywa bulwiaste. Topinambur coraz częściej jest wykorzystywany w kuchni. To pożyteczna tendencja, ponieważ ta roślina obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi. Na uwagę zasługują też okazy pochodzące z Ameryki Środkowej. Chodzi oczywiście o bataty, które już w zasadzie bez problemu można zdobyć w naszym kraju. Zawierają wiele pożytecznych składników jak na przykład magnez, fosfor i potas.

Białe warzywa korzeniowe i nie tylko

Jadalne rośliny korzenne tworzą zróżnicowaną grupę. Mogą pochodzić z różnych rodzin, lecz mają cechy wspólne. Po pierwsze jadalne części warzyw znajdują się pod ziemią. Po drugie poszczególne gatunki wykazują zbliżone wymagania uprawowe. Lubią przepuszczalne gleby i nasłonecznione stanowiska. Do prawidłowego rozwoju potrzebują stale lekko wilgotnej gleby. Poza tym nie sprawiają żadnych kłopotów.

Nie ma znaczenia czy chodzi o białe warzywa korzeniowe czy te w innych kolorach. Warto uprawiać opisywane okazy. Po posadzeniu nie potrzebują skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. W zupełności wystarczy regularne podlewania i usuwanie chwastów. Dobrze traktowane korzeniowe z własnego ogródka potrafią się odwdzięczyć. Zawierają w swoim składzie wiele witamin i składników odżywczych bardzo pożytecznych dla zdrowia.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij