Warzywne inspiracje - idealnych latem 5 dań z warzywami w roli głównej!
Lato to pora wyjątkowo bogata w warzywa oraz owoce. Daje to wiele możliwości przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków w różnych wydaniach. Jakie dania można przygotować z letnich warzyw? Poznaj najlepsze pomysły na pożywne i smaczne potrawy na wiele sposobów. Odkryj smaki lata!
Leczo z warzywami i kiełbasą
Leczo to jedno z najbardziej popularnych letnich dań. podstawą do przygotowania tego przepysznego dania są świeże warzywa oraz dobrej jakości kiełbasa. Duży wybór dobrych składników można znaleźć w gazetkach promocyjnych https://www.gazetkowo.pl/. Jak w prosty sposób przygotować tą pyszną potrawę? W jaki sposób wzbogacić jej aromat? Poznaj łatwy przepis na leczo dzięki, któremu Twoja rodzina pokocha jego smak!
Składniki:
- 1 kg kolorowej papryki
- 1 kg cukinii
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- 200 dag kiełbasy
- bakłażan
- przecier pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Najpierw należy umyć warzywa pod bieżącą wodą, cukinię oraz cebule i czosnek obrać ze skórki. Następnie trzeba pokroić cebulę oraz kiełbasę w drobną kostkę, a następne podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. W kolejnym kroku należy usunąć z papryki, cukinii i bakłażana gniazda nasienne oraz drobno posiekać je a następnie wrzucić do garnka. Teraz dusimy warzywa pod przykryciem przez około pół godziny z przyprawami oraz solą. Gdy wszystko zmięknie wrzucamy do garnka również podsmażoną cebulę oraz przecier pomidorowy. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy jeszcze kilka minut. Po tym czasie leczo jest gotowe.
Leczo wegetariańskie
Leczo to potrawa bardzo uniwersalna, którą można przygotować także w wersji wegetariańskiej. Przy przyrządzaniu należy tylko wykonać wszystkie kroki tak jak w przepisie powyżej z pominięciem dodania kiełbasy. Potrawa jest równie smaczna. Opcjonalnie można dodać do niego pokrojone w kostkę pieczarki podsmażone na oleju. Jest to danie równie smaczne, a jednocześnie lżejsze, dlatego z pewnością warto go spróbować.
Leczo na bazie tofu
W taki sam sposób jak leczo warzywne można przygotować potrawę na bazie tofu zamiast mięsa. Wystarczy pokroić tofu i podsmażyć podobnie jak kiełbasę, po czym dodać do dania. Tofu świetnie komponuje się z kabaczkiem oraz kaparami, które opcjonalnie można dodać do tej wersji potrawy.
Sałatka z sałatą, rukolą i porzeczkami
To pyszna i bardzo zdrowa sałatka, która jest kwintesencją lata. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest wyjątkowo wyrazisty i głęboki. Najlepiej podawać ją z prażonymi nasionami słonecznika lub dyni oraz sosem sałatkowym.
Składniki:
- 200 dag mieszanki sałat i rukoli
- 5 pomidorków koktajlowych
- garść prażonych nasion słonecznika lub dyni
- 3 łyżki oleju lnianego
- łyżka cytryny
- łyżeczka miodu
- pieprz i świeże zioła
- 2 gotowane jajka
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- dwie morele
- garść czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
W miseczce wykładamy sałatę oraz pokrojone pomidorki. Jajka dzielimy na cztery części, a następnie układamy na sałacie, posypujemy nasionami, dodajemy owoce i pokrojone morele. W małym naczyniu mieszamy miód, sok z cytryny oraz olej i przyprawy, wlewamy na górę sałatki. Wszystko mieszamy. Smacznego!
Prosty chłodnik pomidorowy ze świeżą bazylią
Do przyrządzenia potrawy wystarczą zaledwie cztery składniki: cztery dojrzałe pomidory, garść świeżej bazylii, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Umyte oraz obrane warzywa wrzucamy do blendera wraz z oliwą oraz przyprawami. Włączamy urządzenie na trzy minuty. Dodajemy pokrojoną bazylię, blendujemy jeszcze około minuty. Zupę można podawać z makaronem lub ugotowanym ryżem. Smacznego!
artykuł sponsorowany