Leczo z warzywami i kiełbasą

Leczo to jedno z najbardziej popularnych letnich dań. podstawą do przygotowania tego przepysznego dania są świeże warzywa oraz dobrej jakości kiełbasa. Duży wybór dobrych składników można znaleźć w gazetkach promocyjnych https://www.gazetkowo.pl/. Jak w prosty sposób przygotować tą pyszną potrawę? W jaki sposób wzbogacić jej aromat? Poznaj łatwy przepis na leczo dzięki, któremu Twoja rodzina pokocha jego smak!

Składniki:

  • 1 kg kolorowej papryki
  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki wody
  • 200 dag kiełbasy
  • bakłażan
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Najpierw należy umyć warzywa pod bieżącą wodą, cukinię oraz cebule i czosnek obrać ze skórki. Następnie trzeba pokroić cebulę oraz kiełbasę w drobną kostkę, a następne podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. W kolejnym kroku należy usunąć z papryki, cukinii i bakłażana gniazda nasienne oraz drobno posiekać je a następnie wrzucić do garnka. Teraz dusimy warzywa pod przykryciem przez około pół godziny z przyprawami oraz solą. Gdy wszystko zmięknie wrzucamy do garnka również podsmażoną cebulę oraz przecier pomidorowy. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy jeszcze kilka minut. Po tym czasie leczo jest gotowe.

Warzywne inspiracje - idealnych latem 5 dań z warzywami w roli głównej!
Warzywne inspiracje - idealnych latem 5 dań z warzywami w roli głównej!

Leczo wegetariańskie

Leczo to potrawa bardzo uniwersalna, którą można przygotować także w wersji wegetariańskiej. Przy przyrządzaniu należy tylko wykonać wszystkie kroki tak jak w przepisie powyżej z pominięciem dodania kiełbasy. Potrawa jest równie smaczna. Opcjonalnie można dodać do niego pokrojone w kostkę pieczarki podsmażone na oleju. Jest to danie równie smaczne, a jednocześnie lżejsze, dlatego z pewnością warto go spróbować.

Leczo na bazie tofu

W taki sam sposób jak leczo warzywne można przygotować potrawę na bazie tofu zamiast mięsa. Wystarczy pokroić tofu i podsmażyć podobnie jak kiełbasę, po czym dodać do dania. Tofu świetnie komponuje się z kabaczkiem oraz kaparami, które opcjonalnie można dodać do tej wersji potrawy.

Sałatka z sałatą, rukolą i porzeczkami

To pyszna i bardzo zdrowa sałatka, która jest kwintesencją lata. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest wyjątkowo wyrazisty i głęboki. Najlepiej podawać ją z prażonymi nasionami słonecznika lub dyni oraz sosem sałatkowym.

Składniki:

  • 200 dag mieszanki sałat i rukoli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • garść prażonych nasion słonecznika lub dyni
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • łyżka cytryny
  • łyżeczka miodu
  • pieprz i świeże zioła
  • 2 gotowane jajka
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • dwie morele
  • garść czerwonych porzeczek

Przygotowanie:

W miseczce wykładamy sałatę oraz pokrojone pomidorki. Jajka dzielimy na cztery części, a następnie układamy na sałacie, posypujemy nasionami, dodajemy owoce i pokrojone morele. W małym naczyniu mieszamy miód, sok z cytryny oraz olej i przyprawy, wlewamy na górę sałatki. Wszystko mieszamy. Smacznego!

Warzywne inspiracje - idealnych latem 5 dań z warzywami w roli głównej!
Warzywne inspiracje - idealnych latem 5 dań z warzywami w roli głównej!

Prosty chłodnik pomidorowy ze świeżą bazylią

Do przyrządzenia potrawy wystarczą zaledwie cztery składniki: cztery dojrzałe pomidory, garść świeżej bazylii, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Umyte oraz obrane warzywa wrzucamy do blendera wraz z oliwą oraz przyprawami. Włączamy urządzenie na trzy minuty. Dodajemy pokrojoną bazylię, blendujemy jeszcze około minuty. Zupę można podawać z makaronem lub ugotowanym ryżem. Smacznego!

artykuł sponsorowany

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny