Dobry plan podstawą udanych zbiorów

Pierwszym krokiem do stworzenia uprawy doniczkowej na balkonie jest odpowiednie przygotowanie. Dlatego wymarzony warzywnik (sprawdź na: leroymerlin.pl) warto najpierw zaprojektować na kartce lub w programie graficznym.

Plan powinien uwzględniać metraż oraz rozmieszczenie roślin względem mebli i innych elementów wyposażenia balkonu. Należy też przemyśleć, jakie gatunki roślin znajdą się w mini ogródku. Po ukończeniu projektu można przejść do następnego etapu, czyli przygotowania przestrzeni pod uprawę roślin.

Warto wiedzieć, że niektóre kwiaty pomagają w utrzymaniu zdrowych plonów. W pobliżu sadzonek można posadzić np. nasturcje. Te rośliny są dobrym wabikiem na mszyce, które żerują na młodych pędach i osłabiają warzywa.

Uprawa warzyw na balkonie
Warzywnik na balkonie. Jak go rozplanować i zorganizować?

W czym posadzić warzywa?

Kiedy plan działania jest już gotowy, należy pomyśleć o pojemnikach na sadzonki. Do wyboru jest kilka opcji:

  • drewniane skrzynie,

  • ceramiczne donice,

  • plastikowe skrzynki.

W przypadku bardzo małego balkonu dobrym rozwiązaniem jest stworzenie pionowego warzywnika. Jego podporę stanowią kratki przymocowane do ściany. Konstrukcja będzie idealna do powieszenia skrzynek, koszyczków czy półek z doniczkami.

Jeżeli na balkonie będą uprawiane wyłącznie zioła, warto postawić na doniczki układane pod kątem, jedna na drugą. To estetyczne rozwiązanie, które dodatkowo pozwala zaoszczędzić przestrzeń.

Rośliny, które można uprawiać na balkonie

Praktycznie na każdym balkonie można urządzić warzywnik. Sprawdzą się tam jednak tylko wybrane gatunki roślin. Do uprawy w doniczkach na pewno nie nadają się warzywa kapustne, korzeniowe i dyniowate (oprócz ogórka). Co zatem można posadzić w mini ogródku?

  • Pomidory koktajlowe– małe pomidorki są smaczne, łatwe w uprawie i świetnie nadają się do przydomowej hodowli. Najlepiej będą rosły w dobrze nasłonecznionym miejscu. Sadzi się je od marca do końca kwietnia, w dużych, co najmniej 5-litrowych pojemnikach z otworami.

  • Rzodkiewka i sałata – charakteryzują się krótkim okresem wegetacyjnym. Nie są trudne w uprawie, należy jedynie zadbać o odpowiednią wilgotność podłoża. Warzywa wysiewa się na przełomie marca i kwietnia, a później na przełomie lipca i sierpnia.

  • Cebula i szczypior – aby uzyskać najlepsze plony, warto ustawić donice z cebulą i szczypiorkiem w słonecznym miejscu. Warzywa nie potrzebują dużego pojemnika do upraw, jednak warto je posadzić w żyznej glebie bogatej w azot i cynk.

  • Zioła – mięta, oregano, bazylia, rozmaryn czy majeranek to idealne gatunki do uprawy na balkonie. Można je sadzić zarówno w pojedynczych doniczkach, jak i w większych skrzyniach. Większość ziół najlepiej rośnie w miejscach dobrze nasłonecznionych. Natomiast mięta, melisa czy pietruszka preferują stanowiska półcieniste.

  • Ogórki – do uprawy doniczkowej najlepiej nadają się odmiany z oznaczeniem F1. Gatunki z tym symbolem charakteryzują się wysoką plennością i odpornością na choroby. Do hodowli można użyć skrzynek, toreb polipropylenowych lub plastikowych i glinianych donic zaopatrzonych w otwory na dnie. Wysiew należy rozpocząć w drugiej połowie kwietnia.

Uprawa warzyw na balkonie
Warzywnik na balkonie. Jak go rozplanować i zorganizować?

Właściwa pielęgnacja

Posiadanie warzywnika na balkonie jest satysfakcjonujące, jednak wymaga odrobinę więcej pracy niż w przypadku tradycyjnej uprawy.

Najważniejszą sprawą jest oczywiście właściwe podlewanie! Warzywa i zioła trzeba podlewać obficie i regularnie. W upalne dni czynność należy wykonać dwa razy dziennie, a kiedy jest chłodniej – co kilka dni. Zapasy wody należy uzupełnić za każdym razem, kiedy warstwa wysuszonej ziemi sięga ok. 2 cm głębokości.

Ważne jest też prawidłowe usytuowanie donic lub skrzynek. Najlepszym miejscem będzie jasne stanowisko, ale nie bezpośrednio nasłonecznione. Dlatego warzywnik powinien być ustawiony w stronę wschodnią lub zachodnią.

Przy zakładaniu ogródka balkonowego nie można zapomnieć o odpowiednim podłożu. Do uprawy warzyw i ziół najlepiej wybrać glebę do roślin balkonowych lub warzyw. Ma ona w swoim składzie wszystkie niezbędne składniki mineralne, które zapewnią sadzonkom właściwy rozwój. W czasie intensywnego wzrostu roślin warto też stosować nawóz. Tutaj doskonale sprawdzi się naturalny biohumus. Wystarczy użyć go raz w tygodniu.

Balkonowy warzywnik w donicach
Warzywnik na balkonie. Jak go rozplanować i zorganizować?

Sezon czas zacząć!

Uprawa roślin jadalnych na balkonie staje się coraz popularniejsza. To rozwiązanie idealne dla osób, które nie mają ogrodu lub działki, a chcą cieszyć się smakiem samodzielnie wyhodowanych warzyw.

Założenie warzywnika nie jest trudne, a przy odrobinie wysiłku można uzyskać zdrowe plony. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak odpowiednie ustawienie donic, dobranie właściwych gatunków roślin oraz częste podlewanie i nawożenie sadzonek. Powodzenia!

ikona podziel się Przekaż dalej