Domowy wyrób wędlin i innych mięs - sprawdzone porady i przepisy
Porównując ze sobą wędliny domowe i produkty oferowane w sklepie wynik może być tylko jeden. Te pierwsze są zdecydowanie lepsze. Mają niepowtarzalny aromat i smak. Poza tym wykonując je samodzielnie nie będziemy korzystać z konserwantów. Te dwie zalety są dostateczną zachętą do rozpoczęcia wyrobu wędlin domowym sposobem. Pomogą w tym sprawdzone przepisy a jest ich całkiem sporo. Przyda się też garść cennych porad.
Domowy wyrób wędlin
Wędliny domowe przybierają rozmaite postacie. Do najpopularniejszych należą szynki, kiełbasy, polędwice, balerony i boczki. Oczywiście można też wykorzystać inne składniki. Często są to podroby, które łączy się z mięsem i tłuszczem. Warto tu też wspomnieć o sposobie obróbki. Wędliny mogą być pieczone, parzone i wędzone. Ciekawe rezultaty osiągniemy też wykorzystując szynkowar. To tanie i bardzo funkcjonalne urządzenie. Opisane przykłady jasno pokazują jak wiele możliwości mamy do wyboru. Zanim jednak przejdziemy do obróbki konieczne jest odpowiednie przygotowanie mięsa.
Wyrób wędlin w pierwszym etapie skupia się na marynowaniu lub peklowaniu mięsa. Jeśli nie mamy w tym doświadczenia warto przygotować klasyczną marynatę. Jej najważniejsze składniki to olej zmieszany z sokiem z cytryny. Do tego dodajemy przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy czy rozmaryn. W opisanej bazie umieszczamy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce. Podobnie jest w przypadku peklowania. Tu jednak składniki są nieco inne. Podstawowe to sól, saletra, cukier i przyprawy. Peklowanie można przeprowadzać na mokro lub sucho, trwa ono też dłużej od marynowania. Przybliżony przedział to 5-20 dni.
Pieczenie, parzenie i wędzenie
Peklowanie i marynowanie już za nami, czas, więc na kolejny etap obróbki. Nasze przyszłe wędliny możemy piec w piekarniku. Dokładne przepisy mówią, jaką temperaturę należy ustawić. Receptury można znaleźć na naszych stronach. Kolejnym sposobem jest wykorzystanie szynkowara. Jest to bardzo ciekawe urządzenie. Umieszcza się w nim wybrane mięso a samo naczynie wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara. Następnie całość gotujemy przez 2-3 godziny. Po tym czasie będziemy mieć soczystą i smaczną szynkę, karkówkę itp. Parzenie mięsa w ten sposób jest też zdrowsze niż na przykład smażenie. Teraz przechodzimy do pewnej sprawdzonej techniki kulinarnej.
Wędzenie pozwala na przygotowanie domowej szynki, kiełbasy, boczku. Słowem większości najpopularniejszych wędlin. Ten proces można przeprowadzić na dwa sposoby. Szybsze wędzenie odbywa się w kuchni. Do dłuższego potrzeba jest wędzarnia stojąca poza domem. Nie musi być to ogromna budowla. Wystarczy konstrukcja podobna do grilla. Powinna być wyposażona w palenisko, komorę wędzarniczą, komin i urządzenie do regulacji ilości dymu. Podczas wędzenia ważne jest utrzymywanie konkretnej temperatury. Istotną kwestią jest też wybór drewna. Zawsze jest to odmiana liściasta, lecz każdy gatunek nadaje mięsu nieco inny smak. Po więcej informacji na temat domowych wędlin zapraszamy na nasze strony.