Najciekawsze artykuły w temacie wędzonki
-
Wędzarnia z beczki krok po kroku – wyjaśniamy, jak zrobić prostą wędzarnię
Wędzarnia z beczki własnej roboty krok po kroku. To poste, sprawdź. Poznaj porady i wskazówki, jak wykonać wędzarnię z beczki.
-
Wędzenie boczku krok po kroku. Oto 3 ważne zasady
Domowe wędzenie boczku krok po kroku: marynowanie, parzenie oraz wędzenie na gorąco. Sprawdź, jak uwędzić najsmaczniejszy i najbardziej soczysty boczek!
-
Jakie drewno do wędzenia wybrać? Poradnik praktyczny
Drewno do wędzenia to bardzo ważny element całego procesu, gdyż do od niego zależą właściwości wędzonek. Sprawdź, jakie drewno do wędzenia wybrać do wędzarni.
-
Jaką sól peklującą wybrać i jak ją prawidłowo stosować? Radzimy
Sól peklująca to niezbędny element przy peklowaniu mięsa, na przykład szynki czy boczku przed planowanym wędzeniem. Sprawdź, jak wybrać peklosól i czym się kierować przy zakupie.
-
Przygotowanie i peklowanie mięsa do wędzenia krok po kroku
Peklowanie mięsa, w tym peklowanie szynki i peklowanie boczku to proces przygotowujący te produkty do wędzenia. Sprawdź, jak przebiega peklowanie na mokro oraz peklowanie na sucho.