Jakie wino na lato – kwestia koloru

Zastanawiając się, jakie wino do grilla wybrać, dobrze jest zacząć od podstaw. Dopiero potem zagłębimy się w kraje i regiony winiarskie, a także wymienimy najciekawsze szczepy. Zacząć wypada od koloru wina na lato. I od razu uwzględnijmy, że zagadnienie to stwarza dość duże pole do radosnych dywagacji. Jeśli bowiem szukamy przede wszystkim wina lekkiego, orzeźwiającego, świetnego na aperitif, idealnym wyborem będzie wino białe. Niezobowiązujące spotkania w przydomowym ogrodzie czy nad rzeką (w miejscach, gdzie degustacja jest dozwolona!) uprzyjemni oczywiście też wesołe wino różowe. A co z winem czerwonym na lato? Po to powinniśmy sięgnąć zwłaszcza wtedy, gdy poszukujemy towarzysza dla rozmaitych dań mięsnych o bardzo wyrazistym smaku. Takich jak potrawy z grilla właśnie.

Jakie wino do grilla? Czerwone!

W pierwszej kolejności na tapet weźmy zatem krwiste czerwone wino od www.winnicalidla.pl. Głęboka barwa trunku sugeruje nam, że specjał ten stworzy atrakcyjne połączenie smakowe z czerwonym mięsem. I możemy mu zawierzyć w tej kwestii. Zastanawiając się, jaki alkohol na grilla przygotować, koniecznie powinniśmy pamiętać o paru butelkach wina wytrawnego lub półwytrawnego w rubinowej odsłonie. Garbniki, odpowiadające za charakterystyczną cierpkość wina, świetnie odnajdują się w towarzystwie tłuszczu i białek zwierzęcych. Jakiś konkretny typ wina na grilla? Sprawdzi się np. włoskie Primitivo, pachnące ciemnymi owocami, z domieszką czekolady. Inny wybór, do którego ciężko się przyczepić, to dojrzały Merlot z Chile, który pokocha zarówno kiełbasę czy karkówkę z grilla (również na ostro), jak i wędliny czy średnio twarde sery, jeśli to właśnie nimi postanowimy wzbogacić ogrodową ucztę. Jako wino do potraw z grilla na szybko polecić możemy też węgierski Cabernet Franc czy australijski Shiraz.

Białe wino do potraw z grilla

Skoro już oddaliśmy cesarzowi, co cesarskie, możemy skupić się na innej kategorii win do grilla. A zatem na winach białych. Jedną z najchętniej przyrządzanych przez Grill Masterów potraw jest pieczona pierś drobiowa. Do niej świetnie pasować będzie zaś wino Chardonnay. Nam do gustu przypadło szczególności to z południowej półkuli, o wybitnie egzotycznych charakterze. Polecamy zatem np. Chardonnay z Australii lub Chile. Uniwersalne Chardonnay polubi się oczywiście także z warzywami czy grillowaną rybą. Jeśli natomiast planujemy zaskoczyć naszych przyjaciół i wrzucić na ruszt kalmary – radzimy postawić na kwaskowe, pachnące m.in. marakują, Sauvignon Blanc – na przykład to z Nowej Zelandii. Na jaki trunek natomiast mogą postawić wegetarianie, którzy marzą o pysznych grillowanych warzywach? Dajemy słowo, że świetne efekty kulinarne uzyskamy, zestawiając je z Pinot Gris. I znowu właściwym wyborem okażą się specjały z Nowej Zelandii. Przed dokonaniem ostatecznego wyboru, sprawdź też, jakie białe wino na winnicalidla.pl możesz zarezerwować!

Wino na lato – różowe

A co z różowym? Czy także wina od www.winnicalidla.pl o łososiowej barwie mogą uprzyjemnić nam klasycznego, polskiego grilla? To oczywiście pytanie retoryczne. Różowe wina do potraw z grilla odnajdą się zarówno jako dodatek do lekkich przekąsek, jak i jako towarzysz drobiu czy ryby. Wszyscy poszukujący pysznego wina na lato w ciemno mogą stawiać np. na włoskie Negroamaro. Sprawdzonym wyborem okaże się też Hiszpańskie Garnacha, które umiejętnie podkreśli nie tylko smak dań na bazie białego mięsa, lecz również walory wieprzowiny.

Planując kolejne wakacyjne przyjęcia ogrodowe, miejmy na uwadze, że dobrze dobrane wino do potraw z grilla uczyni mięsne (i nie tylko!) przysmaki jeszcze pyszniejszymi. A pomijając już kwestie foodpairingowe – nie zapominajmy, że serwowane w odpowiedniej temperaturze wino na lato, szczególnie białe i różowe, nie tylko orzeźwi w największe upały… lecz także przyda się do stworzenia pysznych wakacyjnych koktajli!

artykuł sponsorowany

ikona podziel się Przekaż dalej