Nalewka z jarzębiny w kieliszku

Przetwory z jarzębiny - jakie trunki z niej przygotować?

Jarzębina czerwona – nalewka z jarzębiny i jej właściwości

Jarzębinówka to jesienna nalewka z jarzębiny. Trunek ten już za czasów naszych babć i dziadków znany był ze swoich właściwości leczniczych. Jarzębina czerwona w postaci nalewki stosowana jest przy biegunkach, chorobach pęcherzyka żółciowego oraz nieżytach jelit.

Choć wydaje się to nieprawdopodobne, jarzębina czerwona ma aż 2 razy więcej karotenu niż doskonale z tego wszystkim znana marchewka. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że owoce omawianego drzewa mimo wszystko nie cieszą się zbyt dużą popularnością w kuchni.

Wino z jarzębiny – przepis

Jarzębina ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jeśli jesteście miłośnikami win, warto w zaciszu własnego domu przygotować wino z jarzębiny.

Do zrobienia tego trunku będą nam potrzebne: ok. 4 kg dojrzałych owoców jarzębiny, 6 l wody, 3 g fosforanu amonowego, 2 g kwasu cytrynowego i ok. 3 kg cukru.

Najpierw zaczynamy od przygotowania matki drożdżowej. Przepis na nią został już omówiony w tym artykule. Następnie myjemy i osuszamy owoce. Później obieramy je i miażdżymy, by zalać je wrzącą wodą – z podanej ilości należy odlać 1 l wody i przegotować z 1 kg cukru. Po przegotowaniu połączyć moszcz z naszą wodą i cukrem oraz z fosforanem amonowym, matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym. W tym momencie należy dokładnie wymieszać wszystkie te składniki. Umieszczamy mieszankę w butli i zamykamy korkiem z waty. Odstawiamy na około 7 dni. Po upływie tego czasu przelewamy mieszaninę przez sito i dodajemy pozostałą ilość cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości moszczu. Teraz trzeba założyć korek z rurką fermentacyjną. Po upływie 6-8 tygodniu ściągamy trunek pierwszy raz. Wino z jarzębiny dojrzewa po około roku. Wówczas należy rozlać je do butelek i umieścić w piwnicy.

Przepisy na nalewkę z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny - przepis nr I z cyklu nalewki na spirytusie

Ten przepis na nalewkę z jarzębiny wymaga zgromadzenia następujących składników: 30 dag owoców jarzębiny, 3 lub 4 suszone daktyle, 10 rodzynek, 3 łyżki cukru, 100 ml spirytusu 96% i 100 ml brandy oraz 0,8 l wódki.

Jak zrobić nalewkę? Owoce jarzębiny dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie dodajemy cukier, wlewamy spirytus i połowę wódki. Mieszamy. Na około 4 tygodnie odstawiamy naczynie z owocami i dodanymi składnikami w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu zlewamy alkohol, a owoce zalewamy resztą wódki. Ponownie odstawiamy naczynie z owocami i alkoholem. Tym razem tylko na 1 tydzień. Po upływie 7 dni przecedzamy i łączymy z wcześniej zlanym alkoholem i brandy.

Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy 2

Po upływie kolejnego tygodnia filtrujemy – wystarczy do tego zwykła gaza, a następnie nalewkę z jarzębiny rozlewamy do butelek. Mocno zakręcamy butelki i stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Jarzębinówka będzie gotowa po minimum pół roku. Nalewka jarzębinowa na spirytusie to nie jedyna propozycja,  może zainteresuje cię także nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z jarzębiny - przepis nr II: nalewka z kwiatów jarzębiny

Tym razem przedstawiamy przepis na nalewkę z kwiatów jarzębiny. Trunek jest łatwy w przygotowaniu, ale należy pamiętać, aby kwiaty jarzębiny zebrać w maju lub w czerwcu.

Co będziemy potrzebowali do przygotowania tego trunku? Oto lista potrzebnych nam składników: 0,5 kg kwiatów jarzębiny, 1 l spirytusu (to rodzaj nalewki na spirytusie), 0,25 l wody, 0,25 l miodu i 1 cytryna.

Jak zrobić ten trunek? Zaczynamy od tego, że zebrane kwiaty „obieramy” z płatków. Po oczyszczeniu wkładamy je do dużego słoja i zalewamy wskazaną ilością spirytusu. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc w słoneczne miejsce. W międzyczasie regularnie doglądamy przyszłej nalewki i od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po upływie wskazanego czasu przelewamy nalewkę przez gęste sito tak, aby odcedzić trunek od kwiatów. Do płynu, który teraz nam zostanie, dodajemy mieszankę wody i miodu oraz sok z cytryny. Wlewamy płyn do czystego słoja i odstawiamy na 1 dzień.

Najpiękniejsze karawki na nalewki w wyjątkowych cenach!

Po upływie 24 godzin zlewamy go przez rurkę winiarską, by uzyskać klarowny płyn. Resztę filtrujemy przez gazę czy papierowy ręcznik. Klarowną nalewkę pozostaje przelać nam do butelek, szczelnie je zamknąć i zanieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia – najlepiej umieścić butelki w piwnicy. Jest gotowa już po miesiącu, ale im dłużej poleży w piwnicy, tym będzie lepsza. A może zainteresuje cię także nalewka z rokitnika?

Jeśli nie nalewka, to może dżem? Przetwory z jarzębiny

Przetwory z jarzębiny najbardziej kojarzą się nam z jarzębinówką. Dżem jarzębinowy nie jest zbyt popularny w naszym kraju. A szkoda, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Do tego bogaty jest w witaminę C, kwasy organiczne, składniki mineralne i pektyny.

Czego potrzebujemy do jego przygotowania? Oto składniki: 1 kg jarzębiny czerwonej, ¾ kg jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody mineralnej, 2 łyżeczki brandy i sok z 1 cytryny.

Najpierw trzeba pozbyć się goryczki z owoców jarzębiny. Jak to zrobić? Najprostszy sposób to włożenie owoców do zamrażarki, zaleca się mrozić je przez 48 godzin. Następnie myjemy je i zanurzamy na ok. 10 minut we wrzątku. Następnie jarzębinę wrzucamy do garnka, odlewamy wodę i gotujemy do chwili aż jej owoce zaczną nam pękać. Im dłużej ją gotujemy, tym bardziej traci cierpkość.

W następnej kolejności dodajemy wskazaną ilość cukru. Dalej gotujemy cały czas mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. W następnej kolejności myjemy jabłka, obieramy je, wydrążamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do garnka z jarzębiną. Gotujemy do momentu aż owoce staną się szkliste. Dolewamy teraz sok z cytryny, który utrwali kolor. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki brandy. Pozostaje nam włożyć gorący dżem do słoiczków, dokładnie je zakręcić, odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną. Po wystygnięciu zanosimy dżem z jarzębiny do piwnicy.

Dowiedz się również, jak wykonać wino z winogron.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 91,4% czytelników artykuł okazał się być pomocny