Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy

Jarzębina to ozdoba lasów, parków i przydomowych ogrodów. Kwitnie w maju, ale to jesienią jest najbardziej efektowna – pojawiają się wówczas na niej szkarłatnoczerwone owoce, z których dzieci lubią robić korale. Warto mieć jednak świadomość, że poza jej estetycznymi walorami słynie ona z właściwości prozdrowotnych – m.in. pomaga uporać się ze wzdęciami i zaparciami, ma działanie moczopędne, pomaga przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz łagodzi podrażnienia wątroby. Istnieje również lecznicza nalewka z jarzębiny.

Jeśli interesują cię także przepisy na inne nalewki, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.

Ocena: 4,7/5 (głosów 19)

Nalewka z jarzębiny w kieliszku

Przetwory z jarzębiny - jakie trunki z niej przygotować?

Jarzębina czerwona – nalewka z jarzębiny i jej właściwości

Jarzębinówka to jesienna nalewka z jarzębiny. Trunek ten już za czasów naszych babć i dziadków znany był ze swoich właściwości leczniczych. Jarzębina czerwona w postaci nalewki stosowana jest przy biegunkach, chorobach pęcherzyka żółciowego oraz nieżytach jelit.

Choć wydaje się to nieprawdopodobne, jarzębina czerwona ma aż 2 razy więcej karotenu niż doskonale z tego wszystkim znana marchewka. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że owoce omawianego drzewa mimo wszystko nie cieszą się zbyt dużą popularnością w kuchni.

Wino z jarzębiny – przepis

Jarzębina ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jeśli jesteście miłośnikami win, warto w zaciszu własnego domu przygotować wino z jarzębiny.

Do zrobienia tego trunku będą nam potrzebne: ok. 4 kg dojrzałych owoców jarzębiny, 6 l wody, 3 g fosforanu amonowego, 2 g kwasu cytrynowego i ok. 3 kg cukru.

Najpierw zaczynamy od przygotowania matki drożdżowej. Przepis na nią został już omówiony w tym artykule. Następnie myjemy i osuszamy owoce. Później obieramy je i miażdżymy, by zalać je wrzącą wodą – z podanej ilości należy odlać 1 l wody i przegotować z 1 kg cukru. Po przegotowaniu połączyć moszcz z naszą wodą i cukrem oraz z fosforanem amonowym, matką drożdżową i kwaskiem cytrynowym. W tym momencie należy dokładnie wymieszać wszystkie te składniki. Umieszczamy mieszankę w butli i zamykamy korkiem z waty. Odstawiamy na około 7 dni. Po upływie tego czasu przelewamy mieszaninę przez sito i dodajemy pozostałą ilość cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości moszczu. Teraz trzeba założyć korek z rurką fermentacyjną. Po upływie 6-8 tygodniu ściągamy trunek pierwszy raz. Wino z jarzębiny dojrzewa po około roku. Wówczas należy rozlać je do butelek i umieścić w piwnicy.

Przepisy na nalewkę z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny - przepis nr I z cyklu nalewki na spirytusie

Ten przepis na nalewkę z jarzębiny wymaga zgromadzenia następujących składników: 30 dag owoców jarzębiny, 3 lub 4 suszone daktyle, 10 rodzynek, 3 łyżki cukru, 100 ml spirytusu 96% i 100 ml brandy oraz 0,8 l wódki.

Jak zrobić nalewkę? Owoce jarzębiny dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie dodajemy cukier, wlewamy spirytus i połowę wódki. Mieszamy. Na około 4 tygodnie odstawiamy naczynie z owocami i dodanymi składnikami w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu zlewamy alkohol, a owoce zalewamy resztą wódki. Ponownie odstawiamy naczynie z owocami i alkoholem. Tym razem tylko na 1 tydzień. Po upływie 7 dni przecedzamy i łączymy z wcześniej zlanym alkoholem i brandy.

Po tupływi kolejnego tygodnia filtrujemy – wystarczy do tego zwykła gaza, a następnie nalewkę z jarzębiny rozlewamy do butelek. Mocno zakręcamy butelki i stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Jarzębinówka będzie gotowa po minimum pół roku. Nalewka jarzębinowa na spirytusie to nie jedyna propozycja,  może zainteresuje cię także nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z jarzębiny - przepis nr II: nalewka z kwiatów jarzębiny

Tym razem przedstawiamy przepis na nalewkę z kwiatów jarzębiny. Trunek jest łatwy w przygotowaniu, ale należy pamiętać, aby kwiaty jarzębiny zebrać w maju lub w czerwcu.

Co będziemy potrzebowali do przygotowania tego trunku? Oto lista potrzebnych nam składników: 0,5 kg kwiatów jarzębiny, 1 l spirytusu (to rodzaj nalewki na spirytusie), 0,25 l wody, 0,25 l miodu i 1 cytryna.

Jak zrobić ten trunek? Zaczynamy od tego, że zebrane kwiaty „obieramy” z płatków. Po oczyszczeniu wkładamy je do dużego słoja i zalewamy wskazaną ilością spirytusu. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc w słoneczne miejsce. W międzyczasie regularnie doglądamy przyszłej nalewki i od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po upływie wskazanego czasu przelewamy nalewkę przez gęste sito tak, aby odcedzić trunek od kwiatów. Do płynu, który teraz nam zostanie, dodajemy mieszankę wody i miodu oraz sok z cytryny. Wlewamy płyn do czystego słoja i odstawiamy na 1 dzień.

Po upływie 24 godzin zlewamy go przez rurkę winiarską, by uzyskać klarowny płyn. Resztę filtrujemy przez gazę czy papierowy ręcznik. Klarowną nalewkę pozostaje przelać nam do butelek, szczelnie je zamknąć i zanieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia – najlepiej umieścić butelki w piwnicy. Jest gotowa już po miesiącu, ale im dłużej poleży w piwnicy, tym będzie lepsza. A może zainteresuje cię także nalewka z rokitnika?

Jeśli nie nalewka, to może dżem? Przetwory z jarzębiny

Przetwory z jarzębiny najbardziej kojarzą się nam z jarzębinówką. Dżem jarzębinowy nie jest zbyt popularny w naszym kraju. A szkoda, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Do tego bogaty jest w witaminę C, kwasy organiczne, składniki mineralne i pektyny.

Czego potrzebujemy do jego przygotowania? Oto składniki: 1 kg jarzębiny czerwonej, ¾ kg jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody mineralnej, 2 łyżeczki brandy i sok z 1 cytryny.

Najpierw trzeba pozbyć się goryczki z owoców jarzębiny. Jak to zrobić? Najprostszy sposób to włożenie owoców do zamrażarki, zaleca się mrozić je przez 48 godzin. Następnie myjemy je i zanurzamy na ok. 10 minut we wrzątku. Następnie jarzębinę wrzucamy do garnka, odlewamy wodę i gotujemy do chwili aż jej owoce zaczną nam pękać. Im dłużej ją gotujemy, tym bardziej traci cierpkość.

W następnej kolejności dodajemy wskazaną ilość cukru. Dalej gotujemy cały czas mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. W następnej kolejności myjemy jabłka, obieramy je, wydrążamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do garnka z jarzębiną. Gotujemy do momentu aż owoce staną się szkliste. Dolewamy teraz sok z cytryny, który utrwali kolor. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki brandy. Pozostaje nam włożyć gorący dżem do słoiczków, dokładnie je zakręcić, odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną. Po wystygnięciu zanosimy dżem z jarzębiny do piwnicy.

, aktualizacja 15 lipca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij