Wino śliwkowe

Wino domowe powstaje nie tylko z winogron. Do wyrobu domowego wina można wykorzystać dowolne owoce, a nawet warzywa. Wspaniałe może być wino z czarnej porzeczki, z renklod czy też domowe wino ze śliwek.

Wino ze śliwek posiada doskonały smak i aromat, pasuje do wielu potraw. Jednak jest ono trudniejsze do wykonania, dlatego że śliwki trudniej oddają sok. Wykonanie tego wina poleca się   osobom cierpliwym, które mają już doświadczenie w wyrobie win domowych.

Jakie owoce wybrać na domowe wino ze śliwek? Owoce muszą być zdrowe i dorodne. Do wyrobu wina najlepsze są odmiany śliwek zawierające dużo soku. Dobrze udaje się wino ze śliwek węgierek oraz z renklod. Co ciekawe, można zrobić również wino z mirabelek, które są często niedocenianie.

Ze śliwek można wykonać wino domowe o mocy od 10 do 17%. Aby zrobić wino śliwkowe 10% dodajemy 700 ml wody oraz 200 g cukru na kilogram owoców. Aby uzyskać wino o większej mocy, dodajemy mniej wody i więcej cukru. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach nadających się na wino.

Wino ze śliwek - jak zrobić?

Składniki na wino śliwkowe

Wino ze śliwek robi się podobnie jak wina z innych owoców. Jednak oprócz drożdży winiarskich oraz pożywki dla drożdży potrzebne będzie również 3 ml pektoenzymu, który ułatwia wyciskanie soku ze śliwek.

Pracę nad winem śliwkowym rozpoczynamy od wykonania tak zwanej matki drożdżowej. W tym celu potrzebujemy:

  • szklankę soku wyciśniętego ze śliwek rozcieńczonego wodą w równych proporcjach
  • łyżkę cukru
  • odrobinę pożywki do drożdży winnych
  • opakowanie drożdży winiarskich

Wino ze śliwek krok po kroku - przygotowanie

  • Składniki mieszamy i pozostawiamy w ciepłym i ciemny miejscu przez 3 dni. Pamiętaj, aby słoik z drożdżami był zakryty gazą, aby był dostęp powietrza, a jednocześnie nie dostały się muszki owocówki. Gotową matkę poznamy po intensywnym zapachu drożdży i mętnym kolorze.
  • Owoce do wyrobu wina należy umyć, a następnie pozbawić pestek i pokroić na kawałki. Najtrudniej będzie wykonać wino z mirabelek i renklod, gdyż w tych owocach pestka trudniej odchodzi.
  • Wydrylowane i pokrojone owoce umieszczamy w pojemniku do fermentacji, zasypujemy cukrem i odstawiamy na półtorej godziny. Następnie zalewamy gorącą wodą i dodajemy pektoenzym. Gdy mieszanka ostygnie dodajemy matkę winiarską. Całość odstawiamy na 5 dni i mieszamy codziennie rano i wieczorem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z malin?
  • Po 5 dniach całość wlewamy do gąsiora, który zamykamy rurką fermentacyjną. Po około 2 miesiącach wino zlewamy do butelek lub słoików, odcedzając przez drobne sitko. Wino śliwkowe osiąga pełnię smaku i nadaje się od picia po leżakowaniu przez około 12 miesięcy. Jeśli w tym czasie okaże się, że wino nie jest klarowne i ma dużo osadu, ponownie przecedź je przez drobne sitko i rozlej do butelek lub słoików.

Domowe wino ze śliwek - przepisy

Przepisy na wino ze śliwek węgierek, mirabelek czy renklod różnią się proporcją składników, w zależności od tego jakiej mocy mocy wino chcemy uzyskać. Najprostsze do wykonania jest wino ze śliwek węgierek, czyli najpopularniejszej odmiany śliwek. Potrzebne będą następujące składniki:

Kieliszek wina śliwkowego i śliwki
Wino śliwkowe - sprawdzone przepisy jak zrobić wino ze śliwek krok po kroku

  • 7,5 kg śliwek węgierek
  • 4,5 litra wody
  • 1,7 kg cukru
  • 1 opakowanie drożdży do produkcji wina
  • pożywka dla drożdży
  • 3 ml pektopolu

Wyżej wymienione proporcje składników pozwalają na wykonanie wina o mocy 12 %. Proces wykonania wina opisaliśmy powyżej.

Bardzo popularne jest wino z mirabelek. Mirabelki najbardziej nadają się do robienia mocnego słodkiego wina deserowego. Oto typowy przepis, do którego potrzebna są następujące składniki:

  • 8 kg śliwek mirabelek
  • 3,8 litra wody
  • 2,3 kg cukru
  • 1 opakowanie drożdży do produkcji wina
  • pożywka dla drożdży
  • 3 ml pektopolu

Przepis ten pozwoli na uzyskanie wina z mirabelek o mocy 16 %. Proces wykonania wina z mirabelek nieco się różni. Otóż cukier dzielimy na dwie równe części. Połową cukru zasypujemy mirabelki w momencie zalania ich wrzątkiem. Natomiast drugą połowę cukru wsypujemy, gdy mieszanka postoi już 5 dni. Wino z mirabelek długo się klaruje, dlatego, zdaniem specjalistów, jest ono najlepszy po 2 -3 latach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z jeżyn?

Nalewka śliwkowa

Aby cieszyć się smakiem owoców sezonowych w zimie, można zdecydować się na łatwiejsze zadanie, jakim jest nalewka śliwkowa, nalewka z mirabelek czy też nalewka z czarnej porzeczki.

Przepisy na nalewki z różnych owoców, czy będzie to nalewka z żywokostu czy też nalewka z mirabelek, są podobne, gdyż proces wyrobu nalewki wygląda podobnie. Aby zrobić nalewkę ze śliwek potrzebujemy:

  • 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • pół kg cukru
  • 1 litr spirytusu

Śliwki umieszczamy w dużym słoju i przesypujemy cukrem. Do smaku możemy dodać cynamon, goździki czy też wanilię. Po 2 dniach zalewamy owoce alkoholem i odstawiamy na 2 - 3 tygodnie, mieszając od czasu do czasu. Po upływie tego czasu nalewką zlewamy do butelek. Aby nalewka śliwkowa nabrała właściwego smaku musi leżakować co najmniej 3 miesiące. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę ze śliwek węgierek.

ikona podziel się Przekaż dalej