Wino z agrestu – sprawdzone przepisy na wina z agrestem krok po kroku
Agrest to owoc, który swoim smakiem przypomina owoce winogron. Spośród naszych polskich owoców zawiera również największą ilość… cukru! Dlatego wino z agrestu jest zawsze smaczne – w szczególności półsłodkie bądź słodkie. Przepisy na ten wyjątkowy trunek są zróżnicowane, a my przedstawimy trzy najciekawsze z nich.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.
Wino z agrestu półsłodkie
Kiedy zrywać owoce?
Najlepiej w momencie, gdy nie są do końca dojrzałe. Pamiętaj, że agrest jest dość kwaśny (podobnie jak wino z porzeczek i wino z jabłek), dobrze jest więc przemyć go i zmiażdżyć dowolną metodą przed rozpoczęciem przygotowywania wina. Proporcje będą dotyczyły nastawu na ok. 10l trunku.
Lista składników
- 6 kg świeżych owoców agrestu
- 5 kg cukru
- 5 l wody
- drożdże
Jeżeli jednak zdecydujesz się na użycie dojrzałych owoców, dodaj na każdy ich kilogram sok z 1 cytryny!
Przepis na wina z agrestu – sposób przygotowania
- Zalej owoce wodą z rozpuszczonym cukrem (proporcje 3l wody, 2kg cukru, 5kg agrestu). Zostaw na 3 dni. Agrest będzie fermentował.
- Przygotuj matkę drożdżową.
- Po upływie 3 dni wlej do wyciskarki agrest i rozpocznij tłoczenie.
- Przelej moszcz do balonu fermentacyjnego, dodaj wodę, cukier i matkę drożdżową.
- Zostaw na okres fermentacji w ciemnym, ale możliwie ciepłym miejscu. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach, z których warto zrobić wino.
Lecznicze wino z agrestu
Niemal każdy przepis na wina z agrestu nie tylko jest niesamowity w smaku, ale wykazuje wiele właściwości zdrowotnych! Dlatego koneserzy domowych trunków tak bardzo lubią je przygotowywać. Zwłaszcza, że agrest wzmacnia… serce!
Wino agrestowo-porzeczkowe
Przepisy na domowe wino wieloowocowe
Wino z porzeczek czy wino z jabłek są prawdziwymi wakacyjnymi winami. A co powiesz na jeszcze jeden wakacyjny trunek w postaci wina z agrestu i porzeczki? Domowe wino wieloowocowe to wymagający alkohol, potrzebujący do produkcji odpowiedniego sprzętu – pojemnika fermentacyjnego z rurką fermentacyjną, mieszadła, tłuczka czy wiadra. Mimo, że jest trudniejsze w przygotowaniu niż chociażby nalewka z aronii, warto jest je zrobić samodzielnie i delektować się smakiem przez całą zimę. Oto przepis na aż 25l wina! A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z jeżyn?
Lista składników
- ok. 15 kg agrestu i porzeczek
- 7 kg cukru
- drożdże (mogą być np. Aromatic Wine Complex, ok. 6zł / szt)
Oczywiście, pierwszym krokiem będzie pozyskanie owoców – najlepiej zbierz je własnoręcznie! Dokładnie umyj agrest i porzeczki, opłucz, oczyść i usuń szypułki oraz liście. Przygotuj pojemnik fermentacyjny i… do dzieła!
Wino agrestowo-porzeczkowe – sposób przygotowania
- Rozdrób agrest, używając np. tłuczka do ziemniaków. Nie może być to jednak gładka miazga, więc blender nie wchodzi w grę.
- Wrzuć agrest do pojemnika fermentacyjnego i następnie lekko zmiażdż porzeczki. Wsyp do pojemnika i wymieszaj całość.
- Przygotuj syrop cukrowy – rozpuść 4 kg cukru w ok. 7 l wody. Wlej syrop do nastawi i zamieszaj. Dodaj drożdże.
- Zamknij pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną. Warto opisać na etykiecie swój pojemnik.
- Dodaj po tygodniu syrop, zrobiony z 3 kg cukru. Odstaw na miesiąc.
- Usuń owoce tak, aby wino zaczęło pracować już bez nich.
Domowe wino wieloowocowe – najlepiej w… sezonie!
Przepis nie jest bardzo skomplikowany, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu i miejsca. Wykorzystaj sezon na owoce użyte w trunku, żeby jego smak był jak najbardziej naturalny i wyrazisty. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.
Wino z agrestu z cytryną
Orzeźwiający napój alkoholowy
Wino agrestowe z cytryną to świetna propozycja dla fanów dość lekkich trunków. To orzeźwiające wino, które jest swego rodzaju letnim koktajlem.
Lista składników
- 3 kg agrestu
- 5 l wody
- 10 szklanek cukru
- 2 szt. cytryny
- matka drożdżowa
Pamiętaj, żeby dokładnie umyć owoce!
Wino agrestowo-cytrynowe – sposób przygotowania
- Przeciśnij owoce przez maszynkę i postaraj się odcisnąć z nich sok.
- Powstałą miazgę zalej wrzącą wodą i zamieszaj. Zostaw na noc, a następnie zmieszaj sok z wyciśniętym płynem z miazgą. Zmierz całość i dodaj matkę drożdżową (trzeba ją przygotować około 5 dni wcześniej).
- Zostaw do fermentacji w temperaturze pokojowej, najlepiej w balonie fermentacyjnym wraz z rurką fermentacyjną na ok. 2 miesiące.
- Gdy osad osiądzie a płyn stanie się dość przejrzysty na jego powierzchni, ściągnij wino do butli za pomocą rurki oraz gumowego węża.
- Naczynie z młodym winem wypełnij do całej objętości, przykryj korkiem z rurką fermentacyjną tak, by fermentacja trwała jeszcze ok. 3 miesiące.
- Po upływie wskazanego czasu ściągnij wino do wyparzonych butelek i szczelnie zamknij. Butelki ułóż w leżącej pozycji – najlepiej w suchym, czystym oraz możliwie zacienionym miejscu. Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu wina z winogron.
Pamiętaj, że…
Agrest jest owocem, którego właściwości i wartości odżywcze powinny bardzo docenić zwłaszcza te osoby, które skarżą się na zmęczone oczy. Wino z agrestu to ogromna skarbnica luteiny, która wspomaga pracę narządu… wzroku! Zatem jest to trunek świetny dla „biurowców”. Poza tym agrestowe wino zawiera liczne witaminy oraz takie składniki mineralne, dzięki którym organizm uodparnia się na różne infekcje. Warto zatem pić je zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na wszelkie wirusy i bakterie!