Wino porzeczkowe z czerwonej porzeczki

Wino pije się z różnych okazji i smakuje tym lepiej, jeśli jest to wino domowe zrobione własnoręcznie. Nic tak nie uświetni imprezy, jak samodzielnie zrobione wino porzeczkowe, wino z jeżyn czy też nalewka z czarnej porzeczki. Jak twierdzą znawcy, wino można zrobić z każdego owocu, a nawet warzyw. Przepisy na domowe wina z różnych owoców wyglądają podobnie, a o mocy trunku decydują proporcje składników.

Wino z czerwonej porzeczki jest nie tylko smaczne, lecz ma dobry wpływ na zdrowie, gdyż porzeczki zawierają witaminy C, PP, pektyny, polifenole, żelazo i garbniki. Porzeczki korzystnie wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego, pomagają przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz przy chorobach układu krążenia. W medycynie ludowej porzeczki stosowano do oczyszczania cery czy do leczenia ran.

Zarówno białe, jak i czerwone porzeczki doskonale nadają się na wino domowe. Owoce te bardzo dobrze oddają sok, zaś moszcz z porzeczek dobrze fermentuje. Wino porzeczkowe samoczynnie się klaruje. Z porzeczek można wykonać zarówno wina mocne jak i lekkie. Udają się domowe wina wytrawne, słodkie czy też półsłodkie. Ponadto porzeczki można łączyć z innymi owocami tworząc ciekawe kompozycje smakowe. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach nadających się na wino.

Przy wyrobie domowego wina z porzeczek ważne jest, aby nie rozcieńczać go nadmiernie wodą. Jest to błąd, który popełniają często początkujący twórcy swojskiego wina, gdyż moszcz wydaje im się zbyt kwaśny. Należy również pamiętać, aby nie przekraczać ilości roztworu cukrowego ponad 2 litry na litr moszczu. Jeśli porzeczki są wyjątkowo kwaśne, można stworzyć wino z mieszanki owocowej, dodając jabłka, maliny lub inne owoce.

Jak zrobić wino domowe z porzeczek krok po kroku?

Jak zrobić wino z czerwonych porzeczek? Przepisy na wykonanie domowego wina z owoców wyglądają podobnie - czy to będzie wino z białej porzeczki, wino z głogu czy też wino z czerwonej porzeczki, postępujemy podobnie.

Aby wykonać wino domowe, należy zaopatrzyć się w następujący sprzęt:

  • pojemnik fermentacyjny
  • rurka fermentacyjna
  • korek do gąsiora
  • gąsior
  • wężyk do przelewania wina z gąsiora do butelek

Należy również zaopatrzyć się w drożdże winiarskie, pożywkę do drożdży oraz pektoenzym.

Do wina należy wybrać owoce dorodne i dojrzałe. Owoce płuczemy wodą i dokładnie przebieramy, aby usunąć nadpsute. Porzeczki dobre oddają sok, lecz fermentacja wina porzeczkowego najlepiej zachodzi w miazdze. Dlatego porzeczki należy rozdrobnić. Najlepiej zrobić to przez zmiksowanie na wolnych obrotach.

Przed przystąpieniem do wykonania moszczu z porzeczek należy zrobić tak zwaną matkę drożdżową, czyli rozmnożyć drożdze. W tym celu rozgniatamy porzeczki, tak aby uzyskać około pół litra soku. Wlewamy sok do butelki i dodajemy drożdże. Całość odstawiamy na około 2 dni aby rozpoczęła się wstępna fermentacja wina. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z malin?

Rozdrobnione porzeczki należy zalać ⅓ wody według przepisu i zagotować. Gdy tak powstały moszcz z porzeczek ostygnie, należy dodać do niego zrobioną uprzednio matkę drożdżową oraz pożywkę dla drożdży. Całość wlewamy do gąsiora.

Aby fermentacja wina mogła się odbyć, potrzebny jest syrop cukrowy. Powstaje on przez rozpuszczenie cukru w gorącej wodzie w proporcji 1 litr wody na 1 kilogram cukru.  Ostudzony syrop cukrowy wlewamy do moszczu znajdującego się w gąsiorze po okresie 3-4 dni fermentacji. Jeśli chcemy zrobić wino o większej mocy, należy podzielić syrop cukrowy na pół i drugą połowę dodać dopiero po 10 dniach. Moszcz porzeczkowy mieszamy kilka razy dziennie. W tym czasie odbywa się fermentacja wina kiedy to drożdże rozkładają cukier na alkohol i dwutlenek węgla. Po zakończeniu fermentacji wino przelewamy do drugiego gąsiora, przecedzając, aby pozbyć się owoców i resztek drożdży. Wino w nowym gąsiorze, gdzie odbywa się dalsza fermentacja wina, musi stać w chłodnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie. Potem możemy przelać wino do butelek przy pomocy specjalnego wężyka, który pozwoli na przelewanie bez naruszania osadu na dnie gąsiora. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z czarnej porzeczki.

Wino z czerwonej porzeczki - przepisy

Jak zrobić wino z porzeczek? Przepisy na wino z białej porzeczki oraz czerwonej porzeczki, podobnie jak na przykład wino z czarnego bzu, różnią się ilością składników. Proporcje składników decydują o tym, czy wino będzie mocne czy lekkie. Im bardziej mocne wino chcemy uzyskać, tym większą ilość cukru i mniejszą ilość wody na tyle samo owoców dodajemy do mieszanki.

Aby uzyskać 10 litrów wina z porzeczek, możemy zastosować następujący przepis:

  • 4,5 kg porzeczek
  • 5,8 litra wody
  • 1,8 litra cukru

Przepis ten pozwoli na wykonanie wina lekkiego o mocy 12 %. Można również dodać do smaku cynamon lub wanilię.

Wino z białej porzeczki robimy tak samo, jak wino z czerwonej porzeczki. Ciekawą propozycją są przepisy na wina mieszane z porzeczki czerwonej i białej z niewielkim dodatkiem porzeczki czarnej. Jeśli mamy bardzo kwaśne owoce dobrze jest poeksperymentować z winami stanowiącymi mieszanki owocowe. Do porzeczek możemy dodać takie owoce, jak jabłka, wiśnie, maliny, truskawki czy też agrest.

Jak widać, wykonanie samodzielnie wina z czerwonej lub białej porzeczki nie jest trudne. Wystarczy nabyć odpowiedni sprzęt do produkcji domowego wina oraz drożdże winiarskie. Przy odrobinie pracy i cierpliwości będziemy mogli cieszyć się wspaniałym napojem, który uświetni niejedno przyjęcie. Ponadto wino porzeczkowe stanowi idealny sposób, aby zakonserwować zawarte w porzeczkach witaminy i cieszyć się nimi w zimowe wieczory. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z jeżyn?

ikona podziel się Przekaż dalej