Wino z jabłek – sprawdzone przepisy jak zrobić domowe wino z jabłek

Wino z jabłek to doskonały trunek na jesienną lub zimową porę, kiedy za oknem jest chłodno. Alkohol wytworzony własnoręcznie z całą pewnością umili niejeden szary wieczór! Przepis na wino z jabłek – czy oby na pewno istnieje tylko jeden?

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.

Wino z jabłek – sprawdzone przepisy jak zrobić domowe wino z jabłek

Przepis na wino jabłkowe

Jak zrobić słodkie wino z jabłek?

Wino z jabłek zacznij od przygotowania owoców. Najlepsze będą odmiany zarówno jesienne, jak i zimowe. Pamiętaj, żeby owoce były dojrzałe i nie robaczywe! Do przygotowania tego najprostszego przepisu na jabłkowy trunek świetnie posłużą szare renety bądź antonówki. Warto również zwracać uwagę na intensywne zabarwienie owoców – wino będzie wówczas koloru… złocistego!

Przepis na wino z jabłek - lista składników

  • 3 kilogramy dojrzałych jabłek
  • 1 kilogram cukru
  • 2 litry wody źródlanej
  • 5 dag rodzynek
  • matka drożdżowa
  • pożywka dla drożdży
Jak wybrać odpowiednie drożdże?

Jednym z kluczowych składników każdego wina są drożdże. Wybór nieodpowiednich może zepsuć smak trunku, dlatego warto wybierać produkty specjalnie przeznaczone do produkcji wina.

Polecamy drożdże, które możesz zamówić w tym miejscu.

Zanim zaczniesz wytwarzać swoje wino z jabłek pamiętaj o tym, że matkę drożdżową należy przygotować na 5 dni przed rozpoczęciem robienia trunku! Wystarczy wycisnąć z jabłek szklankę naturalnego soku, dodać do tego łyżkę cukru oraz szczyptę pożywki dla drożdży. To wszystko gotuj (ok. 15 minut), a następnie ostudź wywar i dodaj do niego winne drożdże. Zatkaj całość korkiem z waty i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upływie tego czasu przegotuj oraz ostudź 2 szklanki soku, zmieszaj z 3 łyżkami cukru oraz szczyptą pożywki i dodaj „miksturę” do odstawionego wcześniej wywaru. Matka drożdżowa będzie gotowa po pięciu dniach! Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach, z których warto zrobić wino.

Kiedy przygotujesz już matkę drożdżową oraz wszystkie wymienione wyżej składniki, pora na kolejny krok, jakim jest własnoręczne wytworzenie wybornego domowego wina! Nadal zastanawiasz się, jak zrobić wino z jabłek? No to startujemy!

Przepis na wino z jabłek – sposób przygotowania krok po kroku

  1. Umyj jabłka i wyciśnij z nich sok – możesz to zrobić przy pomocy sokowirówki.
  2. Umyj, a następnie wyparz butlę – wlej do niej sok, dodaj rodzynki oraz wcześniej przygotowaną matkę drożdżową.
  3. Wymieszaj cukier z przegotowaną wodą, następnie ostudź całość i dodaj do reszty płynu.
  4. Przytkaj butlę owiniętą w gazę watą bądź korkiem z rurką fermentacyjną.
  5. Teraz trzeba odczekać aż… 2 miesiące! Po tym czasie przelej wino do czystych, szklanych butelek i odstaw je w ciemne miejsce (np. do piwnicy) na miesiąc.
  6. Słodkie wino z jabłek będzie jeszcze bardziej wyraziste, kiedy dodasz do niego rodzynki, jarzębinę bądź gruszki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z jeżyn?

Podsumowanie

To najprostszy przepis na wino jabłkowe, które może przyrządzić dosłownie każdy – oczywiście pod warunkiem posiadania odpowiedniego sprzętu. W bardzo podobny sposób przyrządzisz również inny smaczny trunek jesienny, jakim jest wino z winogron. Zmieniając proporcje możesz też przygotować ze składników przepis na bimber z jabłek!

Wino z jabłek – sprawdzone przepisy jak zrobić domowe wino z jabłek

Wino z soku jabłkowego

Alternatywa przy braku sokowirówki

Jeżeli nie posiadasz w domu sokowirówki, wino z jabłek możesz przygotować nie tylko z samych owoców – wystarczy bowiem do tego… sok jabłkowy.  Żeby zrobić naprawdę prosty i smaczny trunek alkoholowy będziesz potrzebować niewielu składników – połączenie ich ze sobą zagwarantuje uzyskanie znakomitego domowego wina na jesienne spotkania ze znajomymi. Z poniższej listy składników przygotujesz aż 5 litrów jabłkowego „nektaru”.

Jak ułatwić sobie pracę?

Dobra prasa do owoców ułatwia i przyspiesza przygotowanie trunku. Wybierając prasę zwróć uwagę na materiał (koniecznie stal nierdzewna!), łatwość czyszczenia i solidność konstrukcji.

Dobrym wyborem w atrakcyjnej cenie będzie na przykład ta prasa.

Lista składników na wino z soku jabłkowego

  • 4 litry soku jabłkowego 100%
  • 0,75 kilograma cukru
  • 1 łyżeczka pożywki dla drożdży
  • pół łyżki pektoenzym (gdy sok nie jest filtrowany)
  • 0,5g pirosiarczanu potasu
  • 5g drożdży (np. Fermivin, ok. 4zł w sieci marketów spożywczych Carrefour)

Składniki takie jak pirosiarczan potasu znajdziesz m.in. w sklepach z zaprawkami do alkoholi i jest to koszt rzędu ok. 3 zł za 10g (np. Biowin). Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.

Wino z soku jabłkowego – sposób przygotowania

  1. Sok jabłkowy przelej do garnka i dodaj do niego cukier – jeśli nie będzie chciał się rozpuścić, to przez chwilę podgrzej sok.
  2. Przelej uzyskany wywar do fermentatora bądź balonu winiarskiego. Kiedy uzyskasz temperaturę pokojową maksymalną do 30 stopni dodaj do „mikstury” drożdże i dokładnie wymieszaj całość, zatykając uprzednio fermentator korkiem z rurką fermentacyjną.
  3. Zlej wino do fermentatora wtórnego po upływie około 2 tygodni.
  4. Poczekaj na opadnięcie drożdży na dno i dodaj do wina pirosiarczan potasu po to, by trunek się ustabilizował.
  5. Czas na odczekanie… kolejnych 2, maksymalnie 3 tygodni. Przez ten czas domowe wino z soku jabłkowego wyklaruje się.
  6. Po upływie wspomnianego czasu rozlej wino do butelek i pozostaw do leżakowania przez minimum 3 miesiące.

Podsumowanie

Pamiętaj o tym, że pektoenzymy nie zawsze rozwiązują problem mętnego wina – stąd też pojawiający się często osad w butelkach. Pozostaje albo się z tym pogodzić, albo dać trunkowi sporo czasu na opadnięcie w nim wszystkich mętów. Przepis na wino z jabłek może więc śmiało zostać zastąpiony sokiem 100% - nadal będzie to bardzo słodkie wino z jabłek, tyle że w nieco… uproszczonej wersji.

Wino z jabłek – sprawdzone przepisy jak zrobić domowe wino z jabłek

Nalewka z jabłek

Kiedy przepis na wino jabłkowe to za mało…

Gdy wino z jabłek, soku jabłkowego czy przepis na bimber z jabłkiem już się nudzą, zawsze możesz zrobić sobie… nalewkę! Jest ona mniej popularna od wymienionych alkoholi domowych, jednak naprawdę warto wypróbować przepis właśnie na nią – żadna inna nalewka nie potrafi tak rozgrzać i nie ma tak intensywnego, korzennego smaku. To propozycja dla prawdziwych smakoszy, którzy na pewno będą często do niej wracać. Niektórzy mówią nawet, że jest ona o wiele bardziej wyrazista w smaku, jak chociażby słodkie wino z jabłek.

Lista składników na nalewkę z jabłek

  • 1 kilogram jabłek
  • 0,75 l spirytusu
  • 1 szklanka wody
  • 0,3 kilograma cukru
  • 5 goździków
  • 0,5 laski wanilii
  • kora cynamonu

Nalewka z jabłek jest niezwykle prosta w przygotowaniu – ludzie uważają, że przepis na nią jest łatwiejszy, niż przepis na wino jabłkowe czy przepis na bimber z jabłek! Jaka jest jedyna trudność w wykonaniu tej nalewki? Cóż, trzeba poczekać na jej spożycie nawet kilka tygodni. Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu wina z winogron.

Nalewka z jabłek – sposób przygotowania

  1. Wrzuć pokrojone jabłka do możliwie dużego słoika.
  2. Dodaj do środka pokrojoną korę cynamonu, wanilię, cukier oraz goździki – następnie zalej całość ciepłą wodą ze spirytusem.
  3. Przetrzymaj mieszankę w ciepłym miejscu przez około 6 tygodni.
  4. Przelej uzyskaną nalewkę do ładnych butelek i trzymaj je wyłącznie w zaciemnionym miejscu.
  5. Jeżeli wolisz nalewki smakujące wytrawnie – zmniejsz ilość dodawanego cukru!

Podsumowanie

Jak widzisz, przyrządzenie nalewki jest krótkie i nieskomplikowane, a także nie wymaga zbyt wielkiej wiedzy czy sprzętu (jakiego potrzebuje do realizacji przepis na wino z jabłek). Po miesiącu trunek nalewkowy będzie gotowy – a im dłużej go „przytrzymasz”, tym lepsza będzie późniejsza degustacja!

Przy wyborze owoców na wino z jabłek, nalewkę czy bimber zawsze decyduj się na zdrowe i dojrzałe jabłka!  Sekret trunków tkwi głównie w… dodatkach. To dzięki nim wino z winogron, wino z soku jabłkowego czy nalewka jabłkowa ma wyrazisty smak! Nie bój się zatem dodawać goździków, wanilii czy cynamonu. A może migdały i kardamon? W tak „doborowym towarzystwie” dodatków z całą pewnością polubisz chłodne pory roku!

Ocena: 4,9/5 (głosów 22)
, aktualizacja 6 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij