Wino z jeżyn – przepis i przygotowanie domowego wina krok po kroku

Zbiór leśnych owoców dla wielu osób jest prawdziwą przyjemnością. Jeszcze większa, jeżeli przygotowujemy z nich domowe przysmaki. Do najpopularniejszych owoców leśnych zaliczają się jagody. Jednak jeżyny również zaczynają być bardziej doceniane, szczególnie jeżeli chodzi o smaczne wina, które możemy przygotować z tych czarnych owoców.

Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.

Wino z jeżyn – przepis i przygotowanie domowego wina krok po kroku

Jeżyny – leśne owoce o cennych właściwościach

Jeżyny bardzo rzadko pojawiają się w naszych przydomowych uprawach. Zdecydowanie częściej możemy spotkać dziko rosnące krzewy na skraju dróg, lasów oraz leśnych polan. Dlatego, jeżeli mamy okazję dokonać ich zbioru, nie powinniśmy zbyt długo się zastanawiać. Jest to owoc wyróżniający się cennymi właściwościami zdrowotnymi i walorami smakowymi.

Składniki zawarte w jeżynach doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za powstawanie nowotworów. Ponadto są niesamowitym źródłem błonnika, dlatego zalecane są osobom, które walczą z niepotrzebnymi kilogramami. Regularnie spożywane jeżyny są świetnym sposobem na profilaktykę w przypadku chorób oczu, a dokładniej zwyrodnienia plamki żółtej. Dzieje się to dzięki bogactwu witaminy C i E. Dodatkowo owoce zawierają w sobie fitoestrogeny, które łagodzą dolegliwości kobiece, zarówno związane z napięciem przedmiesiączkowym, jak i również w procesie menopauzy. Oprócz tych wszystkich właściwości ostrężyna wyróżnia się niesamowitymi walorami smakowymi, dlatego jest polecana do wyrobu domowego wina. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino z malin?

Wino z jeżyn – przepis i przygotowanie domowego wina krok po kroku

Wino z jeżyn – przepisy

Wino domowe jest jednym z przetworów, które wymagają sporej cierpliwości, ale za to są w stanie się odwdzięczyć niebywałym smakiem oraz aromatem. Przepis na wino z jeżyn wcale nie jest trudny do wykonania. Należy zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki, wykonać krok po kroku należyte czynności, a następnie odczekać odpowiedni czas, by móc się rozkoszować własnym wyrobem. Wino domowe z jeżyn wyróżnia się słodkim smakiem, przyjemnym aromatem oraz ładnym kolorem. Przykładowy przepis obejmuje wykonanie wina z 5 kg owoców. Do tego celu potrzebujemy 4 kg cukru, a także 5 litrów wody. Do fermentacji niezbędne są również drożdże winiarskie. Sprawdź także ten artykuł o przygotowaniu wina z winogron.

Oczywiście wino z ostrężyn przygotowujemy w specjalnym balonie.

Jak ułatwić sobie pracę?

Dobra prasa do owoców ułatwia i przyspiesza przygotowanie trunku. Wybierając prasę zwróć uwagę na materiał (koniecznie stal nierdzewna!), łatwość czyszczenia i solidność konstrukcji.

Dobrym wyborem w atrakcyjnej cenie będzie na przykład ta prasa.

Wino jeżynowe będzie jeszcze lepsze, gdy wcześniej zajmiemy się przygotowaniem drożdży. Robienie wina zatem zaczynamy od zalania drożdży letnią wodą w półlitrowym słoiku. Koniecznie w wieczku musimy wykonać niewielką dziurkę. Kolejnego dnia do mikstury dodajemy łyżeczkę cukru. Czekamy 3 dni, by móc przejść do dalszych czynności. Kolejny etap, który składa się na robienie wina, jest zmiażdżenie lub zmiksowanie owoców. Wtedy wino jeżynowe będzie efektywniej puszczało sok. Owoce zasypujemy 2 kg cukru. Po dwóch dniach możemy zauważyć sok, który należy odcedzić. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na wino z ryżu.

Jak wybrać odpowiednie drożdże?

Jednym z kluczowych składników każdego wina są drożdże. Wybór nieodpowiednich może zepsuć smak trunku, dlatego warto wybierać produkty specjalnie przeznaczone do produkcji wina.

Polecamy drożdże, które możesz zamówić w tym miejscu.

Wino z jeżyn następnie przygotowujemy z odcedzonego soku oraz cukru, który rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dopiero na tym etapie dodajemy mieszankę drożdżową. Całość odstawiamy w balonie do miejsca, w którym panuje temperatura pokojowa. Wino z ostrężyn jest gotowe już po czterech miesiącach. Po tym czasie możemy odlać je do specjalnie przygotowanych butelek. Oczywiście wino z ostrężyn nie jest jedynym wyrobem, jaki możemy przygotować w domowych warunkach. Do nich zalicza się również nalewka na alkoholu również z jeżyn, czy też wino z czernic. Zarówno nalewka z jeżyn, z czernic lub innych owoców leśnych, może być wykorzystywana w celach leczniczych. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie jeżyny bezkolcowej?

Ocena: 4,8/5 (głosów 15)
, aktualizacja 30 października 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij