Wino z jeżyn – sprawdzone przepisy na pyszne wino domowej roboty

Jak wiadomo, produkcja wina zawsze jest nieco pracochłonna – niezależnie od tego, jakie owoce chcesz do tego wykorzystać. Mimo to, początkujący winiarze nie powinni mieć żadnych problemów z przyrządzeniem trunku. Wino z jeżyn jest dość niewymagające, warto więc zapoznać te najbardziej według nas pyszne i proste przepisy na dobre wino jeżynowe. Jak przyrządzić smaczne wino z czernic?

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.

Wino z jeżyn – sprawdzone przepisy na pyszne wino domowej roboty

Wino z jeżyn

Domowe wino jeżynowe

Wino z ostrężyn znane bardziej jako po prostu wino jeżynowe jest alkoholem dość słodkim i wyrazistym, z kolei jego aromat jest bardzo intensywny – zresztą podobnie, jak chociażby wino malinowe czy wino z ryżu.  Czego będziesz potrzebować, aby przygotować samodzielnie wino?

Lista składników na wino z jeżyn

  • 5 kg jeżyn
  • 5 l wody
  • 4 kg cukru
  • drożdże winiarskie

Rzecz jasna, żeby przygotować wino z czernic musisz posiadać również balon z rurką fermentacyjną. To w nim będzie odbywał się bowiem całym proces fermentacji owoców oraz alkoholu. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach, z których warto zrobić wino.

Wyrób wina z jeżyn – sposób przygotowania

  1. Swoją pracę musisz zacząć od przygotowania matki drożdżowej. Musisz zatem wsypać do słoika (może być półlitrowy) swoje jeżyny i zalać je letnią, najlepiej wcześniej przegotowaną wodą (do ok. ¾ słoika). Zamieszaj, zakręć i zrób w zakrętce niewielką dziurkę (np. przy użyciu gwoździa). Odstaw na jeden dzień w suche i zacienione miejsce.
  2. Po wyznaczonym czasie dodaj do drożdży łyżkę cukru oraz odstaw ponownie na ok. 3 dni.
  3. Dorodne oraz zdrowe owoce przełóż do miski i zmiażdż za pomocą np. drewnianego tłuczka. Zasyp połową cukru, zakryj ściereczką i odstaw na ok. 2 dni.
  4. Po upływie wskazanego czasu przecedź jeżyny, natomiast powstały sok umieść w balonie winiarskim.
  5. Rozpuść pozostały cukier we wrzątku, zamieszaj i połącz z moszczem (sokiem) – wówczas utworzy się tzw. nastaw.
  6. Dodaj do mieszanki matkę drożdżową, zmieszaj i zakryj balon korkiem z rurką fermentacyjną. Zostaw do sfermentowania na ok. 4 miesiące, najlepiej w pokojowej temperaturze.
  7. Po wspomnianym wyżej czasie ściągnij wino znad osadu do butelek i przechowuj je w pozycji leżącej. Wino może leżeć nawet… kilka lat. Pamiętaj, że wino im jest starsze, tym lepsze!

Magiczne działanie wina z owoców leśnych

Jeżyna wykazuje dość silne działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz napotne. Warto zatem pić wino z jeżyn zwłaszcza w okresie infekcji oraz gdy masz gorączkę! A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z jeżyn?

Wino z jeżyn – sprawdzone przepisy na pyszne wino domowej roboty

Wino z ostrężyn bez drożdży

Wino jeżynowe a właściwości zdrowotne

Domowe wino jeżynowe jest świetnym trunkiem alkoholowym. Nie dość, że smakuje całkiem słodkawo (może nie tak słodko, jak nalewka z pigwy – ale jest równie smaczne), to w dodatku wykazuje silne właściwości zdrowotne. Jeżyny zawierają w sobie bowiem mnóstwo antyoksydantów, które pomagają w chorobach serca czy walce z nowotworem.

Oczywiście musisz pamiętać jednak o tym, że trunek trzeba pić z umiarem. Najbardziej bezpieczna i prozdrowotna porcja wynosi nie więcej, jak 250 ml dziennie!

Lista składników

  • 10 l jeżyn
  • 10 l wody
  • 100 g rodzynek
  • 5,2 kg cukru

Wyrób wina z jeżyn wymaga posiadania odpowiedniego sprzętu, o którym wspomnieliśmy w poprzednim przepisie. W omawianym teraz jest jednak wielki plus – nie ma drożdży, a więc czas przygotowania na pewno znacznie się skróci! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.

Te rzeczy są Ci niezbędne do wyrobu wina - sprawdź ceny!

Domowe wino jeżynowe bez drożdży – sposób przygotowania

  1. Zdrowe oraz dojrzałe jeżyny wsyp do butli razem z rodzynkami. Zalej ciepłą (nie przegotowaną!) wodą – wcześniej musisz rozmieszać w niej cukier.
  2. Zamknij butlę korkiem z rurką fermentacyjną. Po procesie fermentacji przelej wino przez sito, wyrzuć owoce i wlej ponownie płyn do butli – możesz dolać wodę z cukrem (proporcje 2l wody na 1/kg cukru). Odstaw do fermentacji na ok. 6 tygodni.
  3. Rozlej wino do butelek. Powinieneś uzyskać ok. 28 butelek po 0,7l wina!

Wino z jeżyn dobre dla kobiet

Jeżynowy alkohol na pewno pomoże przy nadwyrężonych strunach głosowych, chrypce bądź w czasie rekonwalescencji po operacji czy chorobie. Dodatkowo posłuży kobietom, które cierpią na zapalenie pęcherza moczowego! Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu wina z winogron.

Wino z jeżyn – sprawdzone przepisy na pyszne wino domowej roboty

Wino z owoców leśnych

Wino malinowo-jeżynowe

Domowe wino z malin i jeżyn jest wręcz idealne na długie jesienne i zimowe wieczory. Przepisy na dobre wino z tych dwóch owoców dają rewelacyjny aromat i smak, którym będziesz delektować się każdą chłodną porą roku.

Lista składników

  • 2,5 kg owoców
  • 2,5 l wody
  • 1 kg cukru

Podane proporcje pozwalają uzyskać około 5l pysznego trunku. No, to zaczynamy!

Wino z jeżyn i malin – sposób przygotowania

  1. Umyj owoce i wsyp osuszone do butli.
  2. Zagotuj wodę z cukrem, wystudź i wlej do balonu. Zatkaj korkiem z rurką fermentacyjną, odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce i daj wywarowi sfermentować (ok. 3 tygodnie).
  3. Odciśnij owoce przez gazę lub szmatkę, a czyste wino przelej znowu do butli. Zakorkuj i zostaw na kolejne 3 tygodnie.
  4. Przelej wino do butelek i daj mu przeleżakować.

Pamiętaj, że…

W tym przepisie niekonieczne są drożdże – wino bez nich i tak wyjdzie dobrze sklarowane i rewelacyjne w smaku! Im dłużej będziesz zwlekać z jego wypiciem, tym więcej walorów smakowych i zdrowotnych wino nabierze! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wino z głogu.

Ocena: 4,4/5 (głosów 24)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
wino domowe przetwory przepisy
Komentarze (2)
  • 26 maja 2019 07:05 - ~ania napisał(a) ocena: 0 głosowało: 4

    bzdety jakich mało slyszałem :)robcie tak jak pisza i do zlewu ,lub w kibel

  • 27 lipca 2019 08:07 - ~Sonik napisał(a) ocena: 1 głosowało: 1

    Ten kto pisał pierwszy przepis nie ma pojęcia o robieniu wina. Po pierwsze moszcz lub sok zalewa się wystudzonym syropem cukrowy a nie wrzątkiem bo dymion może pęknąć. Po drugie jeśli nie pęknie to podniesie temperaturę nastawu powyżej 40 st. C co zaowocuje tym że matka drożdżowa wyginie. Po trzecie jeśli jakoś przetrwa chociaż część drożdży to skutecznie wykończyć ją tak chora ilość cukru dodana w jednej partii. A potem już tylko tak jak koleżanka wyżej napisała kibel. I po czymś takim ktoś zaczynający przygodę z domowym winiarstwem może skutecznie się zniechęcić. Pogratulować autorowi artykułu fachowej wiedzy.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij