Wino z malin – sprawdzone przepisy, jak wykonać wino malinowe domowej roboty

Nie da się ukryć, że maliny to jeden z tych owoców sezonowych, które od razu na myśl przywodzą upalne lato. A gdyby tak móc zatrzymać je na dłużej? Sposobem na to jest wino malinowe, które w czasie jesienno-zimowej słoty będzie stanowiło ciekawą ucieczkę do wspomnień o upalnej aurze. Sprawdź najlepsze przepisy na domowe wino z malin.

Jeśli szukasz więcej inspirujących przetworów, może zainteresuje cię także wino z ryżu i przepis na nie w tym artykule?

Domowe wino z malin w kieliszkach

Wino z malin – przepis i wykonanie

Domowe wino z malin – lista przyrządów i składników

Równie popularne jak wino z malin jest także wino z jeżyn, którego przygotowanie wygląda bardzo podobnie z uwagi na zbliżone właściwości owoców. Można zatem zastosować je zamiennie. Przepisy na wino malinowe, jak i inne trunki tego typu, wymagają przygotowania następującego sprzętu:

  • butla o pojemności 15-20 litrów,
  • lejek,
  • rurka do ściągania wina,
  • korek i rurka fermentacyjna,
  • duże sitko, gaza, recepturki,
  • szczoteczka do czyszczenia butli,
  • butelki i korki z korkownicą,
  • wiaderko i 5-litrowy garnek.

Przepisy na wino z malin (10 litrów) wymagają przygotowania następujących składników:

  • maliny – 7 kg dojrzałych i dorodnych owoców,
  • woda – 3,5 litra,
  • cukier – 2,5 kg,
  • drożdże winiarskie,
  • pożywka dla drożdży,
  • pirosiarczan potasu.

Sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na przetwory i nalewki.

Jak zrobić wino z malin? Opis krok po kroku

Skoro wiemy już, jakie składniki są potrzebne do zrobienia wina z malin, możemy przystąpić do wykonywania poszczególnych czynności. W pierwszej kolejności, już na dwa dni przed zamknięciem nastawu konieczne jest przygotowanie zaczynu drożdżowego, czyli ich namnożenia. Bez drożdży wino się nie uda, ale w sprzedaży dostępne są także takie ich warianty, które nie wymagają wcześniejszego przygotowywania.

Kolejny krok to przygotowanie owoców, czyli ich umycie, usunięcie szypułek i odrzucenie zepsutych malin. Pirosiarczan potasu jest niezbędny do zachowania najwyższych zasad higieny (bardzo istotnych w procesie przygotowywania domowego wina z malin czy innych owoców), dlatego wszelkie elementy, które będą miały styczność z owocami – wiaderko czy miskę, a także butlę – należy nim opłukać. Gotowe owoce rozdrabniamy przy użyciu blendera czy zwykłej łyżki wazowej lub tłuczka i przekładamy do butli.

Kolejna czynność w poradniku, jak zrobić wino z malin, to podgrzanie wody i rozpuszczenie w nim części (około ¾) zalecanego w przepisie cukru. Kiedy syrop ostygnie, wlewamy go do butli. Po tej czynności dodajemy także pożywkę, a skoro wino z malin, tak jak inne trunki tego typu, nie może się obyć bez drożdży, umieszczamy w butli także ten składnik.

Aby zabezpieczyć wino malinowe przed muszkami, wlot zabezpieczamy gazą i obwiązujemy gumką. Nastaw potrzebuje teraz około 3 dni. Po upływie tego czasu można butlę przykryć rurką fermentacyjną z korkiem. A może zainteresuje cię także artykuł o winie z winogron?

Wino z malin potrzebuje teraz około tygodnia na fermentację. Po upływie zalecanego czasu zlewamy alkohol, a pozostałe na dnie owoce przecedzamy za pomocą przygotowanego wcześniej sitka. Domowe wino z malin ląduje z powrotem w butli, za wyjątkiem około litra powstałego alkoholu, który podgrzewamy i do którego dodajemy pozostałą ¼ cukru. Studzimy, wlewamy do butli i ponownie zakrywamy korkiem z rurką.

Uwaga, jeśli interesuje nas słabsze wino o mocy mniejszej niż 15% można pominąć krok z podgrzewaniem części alkoholu z cukrem, ale wówczas należy pamiętać o dodaniu słodkiego składnika w całości na początku prac.

Wino malinowe wymaga teraz około trzech tygodni do miesiąca. Po tym czasie powinno nabrać klarowności. Kiedy tak się stanie, zlewamy je znad powstałego na dnie osadu, który wymywamy, a wino ponownie przelewamy do butli. W takiej formie potrzebuje jeszcze około miesiąca w chłodnym miejscu. Po upływie sugerowanego czasu domowe wino z malin jest już gotowe go rozlania do butelek. Jak to w przypadku alkoholu tego typu bywa, najlepiej smakuje po okresie leżakowania. Dlatego też butelki warto przetrzymać jeszcze przez minimum trzy miesiące w piwniczce.

Przepis na wino z malin bez drożdży

Ponieważ niektórzy nie mogą spożywać drożdży ze względów zdrowotnych, na przykład na skutek nietolerancji pokarmowej, ciekawym rozwiązaniem może okazać się wino malinowe bez tego składnika. Jest ono dobrą alternatywą dla osób z problemami zdrowotnymi, które jednocześnie nie chcą rezygnować z picia tego szlachetnego trunku.

Przepis na domowe wino z malin bez drożdży wymaga przygotowania tylko trzech składników w następujących proporcjach: 4 litry malin, 1 kilogram cukru i 8 litrów wody. Jak zrobić wino z malin bez drożdży? Przepis ten jest nieco inny w wykonaniu i nie wymaga użycia tylko tradycyjnego sprzętu winiarskiego w postaci butli, ale także dębowej beczułki.

Dojrzałe maliny należy oczyścić i usunąć zepsute egzemplarze. Owoce następnie lekko rozdrobnić i przełożyć do butli. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Po wystygnięciu zalewamy owoce. W takiej formie powinny pozostać odstawione do fermentacji na czas od 6 do 8 tygodniu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na wina domowe.

Następny krok wykonujemy, kiedy zakończy się fermentacja, a owoce swobodnie opadną na dno. Wówczas napój zlewamy do niewielkiej beczki, maliny przecedzamy przez sito i również dolewamy resztę płynu. Po zaszpunkowaniu baryłki należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż wino z malin musi teraz odstać aż rok. Po upływie tego czasu można już gotowy trunek rozlać do butelek, by w nich mogły jeszcze trochę poleżakować i nabrać wyrazistości smaku oraz aromatu.

Wino z malin przywodzi trochę na myśl wino z dzikiej róży i z całą pewnością jest mniej cierpkie w smaku niż na przykład mniej popularne wino agrestowe. Tego rodzaju alkohol, zarówno w wersji tradycyjnej z drożdżami, jak i w tej zmodyfikowanej bez drożdży, warto mieć w swojej piwniczce. Po pierwsze jest zdrowe, a po drugie satysfakcja z samodzielnego przygotowania trunku nie może się równać ze spożywaniem wina po prostu zakupionego w sklepie lub u lokalnych dostawców. Poza tym domowe wino z malin, jak każdy inny alkohol samodzielnie przygotowany, to doskonały pomysł na oryginalny prezent dla rodziny i znajomych, którzy na pewno docenią trud włożony w jego wykonanie.

Dowiedz się również, jak wykonać wino z winogron.

Ocena: 4,7/5 (głosów 23)
, aktualizacja 23 sierpnia 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij