Wino z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski, czyli mniszek pospolity, popularnie zwany mleczem, jest dobrze znaną rośliną, która wiosną zdobi nasze trawniki żółtymi kwiatami. Mniszek pospolity przez wielu uważany za zwykły chwast ma jednak właściwości lecznicze. Ponadto jest to roślina jadalna. Do jedzenia nadają się kwiaty i młode listki. Z powodzeniem można używać go do sałatki czy zupy, robić syropy, nalewki i wino. Jeśli chcesz zakonserwować na zimę cenne witaminy i składniki mineralne z roślin, możesz pokusić się o niespotykany trunek jak wino z mniszka lekarskiego czy też wino z czarnego bzu.

W Polsce mniszek pospolity jest mylnie nazywany mleczem, który nie jest uważany za roślinę jadalną. Mlecz i mniszek pospolity to dwie różne rośliny. Można odróżnić je w ten sposób, że mniszek wyrasta z podłoża w postaci pęku łodyg i liści, na każdej łodydze jest jeden kwiat lub jeden liść. Natomiast mlecz ma jedną łodygę, od której odchodzą liście. Tak więc zamiast wino z mleczy powinno się mówić wino z mniszka lekarskiego.

Wino z mniszka lekarskiego zawiera witaminy A,E i D, sole mineralne i flawonoidy. Korzystnie działa na układ pokarmowy i oczyszcza organizm z toksyn. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach nadających się na wino.

Do wyrobu domowego wina z mleczy wykorzystujemy płatki kwiatów i trzeba ich zebrać sporo. Ważne jest jednak, aby zbierać kwiaty mniszka pospolitego z miejsc, gdzie nie jest on pryskany i gdzie nie ma spalin i zanieczyszczeń.

Przepis na wino z mniszka lekarskiego

Wino z różnych owoców czy roślin robi się podobnie. Czy będzie to wino z winogron, wino z majówek czy też wino z dzikiej róży, przepis na wino różni się przeważnie tylko głównym składnikiem, zaś wykonanie wina wymaga tych samych przyborów.

Przepis na wino z mleczy, a raczej z mniszka lekarskiego wygląda następująco. Do wina z majówek potrzebne będą takie składniki, jak:

  • 2 litry płatków z kwiatów mniszka,
  • 1 kg cukru,
  • 1 łyżeczka drożdży winiarskich,
  • pożywka do drożdży winiarskich
  • 3 litry wrzącej wody,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 pomarańcze,
  • 200 g rodzynek.
Wino z mniszka lekarskiego czy też wino z mleczy w kieliszku i żółte kwiaty, a także przepisy na wino mniszkowe
Wino z mniszka lekarskiego - sprawdzone przepisy na wino z kwiatów mlecza
  • Mylnie nazywane wino z mleczy rozpoczynamy od uzbierania płatków mniszka lekarskiego i zalania ich 3 litrami wrzącej wody. Garnek z mniszkiem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
  • Przygotuj syrop cukrowy. Zalej 1 kg cukru 1 litrem wrzącej wody i rozmieszaj, aby cukier się rozpuścił. Odstaw do wystygnięcia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z malin?
  • Po 3 dniach łączymy ostudzone składniki. Wodę z płatkami mniszka przelej do balona. Możesz również na tym etapie usunąć płatki mlecza. Dodaj syrop cukrowy, koniecznie ostudzony. Dodaj drożdże winiarskie przygotowane według instrukcji na opakowaniu oraz pożywkę do drożdży. Na tym etapie dodaj sok z cytryny, miazgę pomarańczową, startą skórkę z cytryn i pomarańczy. Inny przepis mówi, że te dodatkowe składniki można dodać do płatków mniszka już na początku.
  • Wino z majówek fermentuje około 7 dni. Po tym czasie można go przelać do butelek. Na dno każdej butelki wsypujemy trochę rodzynek. Wino z mniszka będzie dojrzałe po 6-12 miesiącach.

Wino z korzenia mniszka lekarskiego

Wino można zrobić także z korzenia mniszka. Nie będzie to tradycyjne wino, lecz raczej napój zdrowotny, który pomaga przy niestrawności, problemach z wątrobą i reumatyzmie. Wino z korzenia mniszka działa odtruwająco na organizm oraz wspomaga odchudzanie.

Przepis na wino z korzenia mniszka:

  • 50 g rozdrobnionych suchych korzeni mniszka
  • butelka (3/4 l) białego wina gronowego

Korzeń mniszka zalej winem i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Wino należy codziennie wstrząsać. Po tym czasie przecedź wino przez gazę, aby usunąć resztki korzenia.

Takie wino należy, przy problemach zdrowotnych, pić 2-3 razy dziennie po małym kieliszku. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z mniszka lekarskiego.

Nalewka z mleczy

Nic tak nie smakuje w długie zimowe wieczory, jak wspaniała nalewka z mleczy, nalewka z aronii czy też nalewka z czarnego bzu. Nalewki te nie tylko świetnie smakują i rozgrzewają, lecz także są łatwe do zrobienia. Nalewka z mniszka jest szczególnie dobra na problemy z drogami moczowymi oraz z zapaleniem pęcherzyka żółciowego.

Aby zrobić nalewkę z mniszka, wystarczy duży słój i trochę czasu. Do nalewki z mleczy potrzebne ci będzie:

  • 5 dkg płatków mniszka,
  • 150 g miodu akacjowego,
  • 1 litr wódki (40 proc.).

Wysuszone płatki mniszka zalej wódką i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie odcedź płyn, dodaj miód i całość dokładnie wymieszaj, aby miód się rozpuścił. Całość odstaw, aby nalewka dojrzała.  Nalewka z mniszka będzie gotowa do spożycia po 6 miesiącach.

Jak widać, wykonanie wina z mniszka nie jest trudne. Zaś wykonanie nalewki jeszcze łatwiejsze. Dlaczego nie wykorzystać pospolicie rosnących kwiatów, aby stworzyć smaczny napój, który poprawia zdrowie? A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z jeżyn?

ikona podziel się Przekaż dalej