Wino z ryżu – przepisy, jak zrobić wino z ryżu krok po kroku
Wino z ryżu to mało popularny trunek, ale mimo wszystko znajduje swoich amatorów. Jego niewątpliwą zaletą nad innymi domowymi alkoholami jest brak sezonowości. W końcu składniki na wino ryżowe są dostępne przez cały rok i można je zrobić w dowolnym momencie. Sprawdź, jakie są jego właściwości oraz poznaj przepisy krok po kroku, jak zrobić wino z ryżu.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe wina.
Produkcja wina z ryżu – co warto wiedzieć?
Wino domowe z ryżu – ciekawostki i przepisy na trunek
Nietrudno się domyślić, że kolebką wina produkowane na bazie ryżu są kraje Dalekiego Wschodu, gdzie uprawa tej rośliny jest przeprowadzana na bardzo szeroką skalę. Za tradycyjne regiony, gdzie przygotowuje się wino ryżowe, uznaje się Chiny, Koreę oraz Japonię. Alkohol określany jest powszechnie sake, jednak nazwa ta jest używana wyłącznie na japońskie wino z ryżu. W Polsce mianem sake często błędnie określa się japońską wódkę.
Jeśli chodzi o wino ryżowe pochodzące z Chin, nosi ono nazwę Huangjiu, koreański likier ryżowy to Beopju, a pochodzący z tego samego państwa, popularny napój ryżowy to Soju. Nie można zatem mylić z nimi nazwy określającej koreańskie wino z ryżu, czyli Makkeolli.
Niezależnie od kraju pochodzenia, tego typu omawiane trunki zawierają najczęściej od około 18% do 25% alkoholu, czyli są to trunki mocniejsze od tradycyjnie wyrabianych win owocowych. Wino domowe z ryżu bardziej przypomina produkcję piwa, gdyż wyrabia się je w procesie fermentacji skrobi ryżowej. Sprawdź także ten artykuł z poradami, z jakich owoców przygotować wino.
Podstawowy przepis na wino z ryżu (na naczynie około 15 litrów)
Przepis na wino domowe z ryżu wymaga przygotowania składników, których proporcje są następujące:
- 1 kg surowego ryżu,
- 2,5 kg cukru,
- 8 litrów wody,
- opakowanie rodzynek,
- drożdże winiarskie, np. Tokay lub inne do wina białego,
- opcjonalnie przyprawy wedle uznania, np. szczypta cynamonu, tymianek, gałka muszkatołowa lub mięta.
Przygotowanie: produkcja wina z ryżu rozpoczyna się od wsypania suchego składnika do balonu i zalania go wskazaną ilością przegotowanej i ostudzonej wody. Tę uprzednio gotujemy z cukrem, a po wystudzeniu i zalaniu ryżu dodajemy rodzynki, drożdże (żadne wino nie może się obyć bez drożdży) i ewentualne przyprawy wedle preferencji smakowych. Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i tak powinno leżakować przez dwa tygodnie, oczywiście w ciepłym miejscu. Po upływie wyznaczonego czasu wino ryżowe zlewany i pozostawiamy do dalszej fermentacji. Na jednej, wskazanej w przepisie porcji ryżu można raz powtórzyć proces wytwórczy na opłukanym uprzednio produkcie. Należy jednak pamiętać, że kolejne wino z ryżu będzie mocniejsze.
Dobre wino z ryżu i rodzynek to nie koniec możliwości. Przepis można dowolnie modyfikować, na przykład zamiast rodzynek dodać inne, bardziej lubiane owoce, jak wiśnie czy śliwki. Ich zastosowanie pozwana na otrzymanie ciekawych wariantów smakowych, które w Internecie mają same pozytywne opinie. Ponadto taki trunek z ryżu można dowolnie zabarwić poprzez zastosowanie przypraw lub karmelizowanego cukru. Taka swego rodzaju nalewka z ryżu saute ma bowiem jasny kolor, jak białe wino. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na wino z winogron?
Przepis na wino z ryżu i jabłek
Wino ryżowe w wersji saute to nie jedyna możliwość, gdyż można je przygotować także z dodatkiem soków owocowych, na przykład z jabłek. W tym przypadku potrzebne będą składniki, których proporcje przedstawiają się następująco:
- 1 kilogram ryżu,
- 2,5 kilograma cukru,
- opakowanie rodzynek,
- drożdże winiarskie, np. Tokay lub inne do wina białego (około 7 dkg),
- 3 litry świeżego soku owocowego, na przykład jabłkowego,
- 5 litrów wody.
Przygotowanie: jak widać, w przepisie na wino z ryżu i jabłek, woda została częściowo zastąpiona sokiem z tych owoców. Produkcja wina z ryżu jest bardzo podobna do już omówionej. Do butli wsypujemy surowy ryż i zalewamy przestudzoną wodą z uprzednio rozpuszczonym w niej cukrem. Jabłka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy z nich sok przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki. Przepis nie może się obyć bez drożdży, więc dodajemy je oraz rodzynki. Podobnie, jak w opisanym już przypadku, wkładamy korek i rurkę fermentacyjną, a następnie pozostawiamy mieszkankę na około dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Wówczas zlewamy wino ryżowe i pozostawiamy do dalszej fermentacji i sklarowania. Dobre wino z ryżu i rodzynek z dodatkiem soku jabłkowego można zrobić jeszcze raz na tym samym ryżu. Trzeba jednak go uprzednio opłukać i także w tym przypadku pamiętać, że wyjdzie ono mocniejsze. A może zainteresuje cię także przepis na wino i nalewkę z jarzębiny?
Przepis na wino z ryżu z cytryną i przyprawami
Wino ryżowe to tak naprawdę wiele możliwości eksperymentów i dobierania dodatków tak, by odpowiadało naszym preferencjom smakowym. Warto próbować nowych możliwości i pokusić się na przykład na domowy trunek z ryżu z cytryną i mieszanką przypraw. Jak zrobić wino z ryżu z dodatkami? Będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg ryżu,
- 3 kg cukru,
- 7 litrów wody,
- drożdże winiarskie, np. Tokay lub inne do wina białego,
- 3-4 cytryny w zależności od wielkości,
- po 8-10 sztuk goździków i ziaren ziela angielskiego,
- opakowanie rodzynek,
- mieszanka przypraw: cynamon, tymianek, gałka muszkatołowa, opcjonalnie piołun i mięta (każdej szczypta).
Przygotowanie: tradycyjnie już produkcja wina z ryżu rozpoczyna się od jego przesypania do balonu lub butli i zalania przegotowaną z cukrem i ostudzoną wodą. Dodać przyprawy, rodzynki i pokrojone na małe kawałki cytryny. Dla podkreślenia smaku uprzednio można otrzeć z części owoców skórkę i dodać osobno. Po około 2-3 tygodniach, czyli po czasie fermentacji, wino zlewamy i pozwalamy u jeszcze leżakować przez około 2-3 miesiące. Ta swego rodzaju nalewka z ryżu ma bardzo pozytywne opinie na forach internetowych, warto więc wypróbować przepis na nią.
Wino domowe z ryżu – podsumowanie
Dobre wino z ryżu i rodzynek przygotowane w domowych warunkach to relatywnie niski koszt w porównaniu do cen zakupu gotowych trunków. Cena za dobre wino ryżowe zaczyna się od około 20 zł za butelkę 750 ml i rośnie do powyżej 30 zł lub więcej w przypadku win koneserskich. Za taką cenę można mieć niemal wszystkie składniki potrzebne do produkcji tego trunku, z których powstanie kilka litrów tego napoju. Wziąwszy pod uwagę, że na jednej porcji ryżu można przygotować wino po raz kolejny, koszty są jeszcze niższe.
Cena za wino domowe z ryżu nie jest wygórowana, a satysfakcja z jego samodzielnego przygotowania jest nieoceniona. Odrobinę orientu Dalekiego Wschodu można mieć na wyciągnięcie ręki we własnej piwniczce z domowymi winami. Nie ma co zrażać się pierwszymi niepowodzeniami, zwłaszcza jeśli są to ogólnie nasze początki w kwestii przygotowywania domowych win. Proces ten jest jednak na tyle nieskomplikowany, że nie powinien przynieść większych trudności nawet początkującym.
Warto podkreślić na koniec, że wino ryżowe nadaje się nie tylko do picia w towarzystwie, ale także jako świetny dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Jej podwoje stoją otworem i także czekają na odkrycie.
Dowiedz się również, jak wykonać wino z winogron.
"a mi wyszła zawiesina (kisiel) jeszcze można z tym coś zrobić??" jeśli mówisz o wytrąconym oleju który nie raz służy do konserwacji rodzynek, to starczy zlać z nad osadu. najlepiej jak najszybciej, mniej smakiem przejdzie, chyba, że ktoś lubi smak słonecznika w winie XP
"czy ty kiedykolwiek robiłeś jakies wino ? Przez 20lat robię z malin, wisni,winogronu i nigdy nie dodaje drożdży!!! wiec moze sie obyc bez." i sądzisz, że drożdży dzikich tam nie ma na owocach ? lepiej zabić drożdże dzikie i dodać drożdży szlachetnych będzie smaczniejsze i mniej niechcianych produktów fermentacji się wytworzy.
"Po 2-3 tygodniach wino zlać do butelek tak ?" - hahaha nie. zlać znad osadu i zostawić na fofermentowanie. w tym etapie trzeba już pamiętać o wodzie w rurce fermentacyjnej. (przy fermentacji burzliwej gaza wystarczy)
Nie kompromituj sie do ostatecznosci. W moim komentarzu zwrocilem uwage na niekompetencje autora w temacie przepisu na sake.
Nie podawalem zadnej szczegolowej receptury na sake, ktora robilem sam, z bardzo prostego powodu; nie taki byl cel mojego komentarza, a ponadto za robienie sake biora sie zazwyczaj osoby majace juz doswiadczenie z robieniem wina, wiec nie potrzebuja informacji o dokladnych gramaturach, proporcjach, czy kolejnosci postepowania. Wystarczy informacja o innych mozliwosciach, niz tylko na samym ryzu.
Aluzja o braku informacji na temat obliczania proporcji jest niepowazna, o zwiekszeniu objetosci o 0,6 l przez 1 kg cukru - smieszna, a o rozbijaniu jagod na 2 dni dla wycisniecia soku - to juz czysta groteska.
Tak w ogole, jesli ktos pisze o mierzeniu cukru w jagodach cukromierzem, to nie jest winiarzem praktykiem, ani nawet teoretykiem, tylko zwyczajnym laikiem
Na zawartosc cukru w owocach mozna bez problemu znalezc tabele i na ich podstawie obliczyc jego ilosc w owocach uzytych do wyrobu wina. Tylko po co? Wystarczy zaczac od minimalnej ilosci cukru, czyli 1 kg na 5 l nastawy, a pozniej w trakcie fermentacji sprawdzac smak i po troche dosladzac, az do uzyskania pozadanego efektu. Dokladne obliczanie cukru moze miec sens wtedy, kiedy chce sie ustalic przyblizona zawartosc alkoholu w gotowym wyrobie, czyli po zakonczeniu fermentacji. Dokladne obliczanie proporcji czy pojemnosci tez jest calkowicie bez sensu, bo roznice w ilosci uzytych owocow (ziarna) o kilkanascie procent nie maja zadnego znaczenia dla smaku wina, a kazda fermentacja powinna odbywac sie w naczyniu z pewnym zapasem miejsca, by w trakcie jej przebiegu mozna bylo skorygowac objetosc w gore, jesli zajdzie taka potrzeba. Zaczyna sie zawsze od nieco mniejszej pojemnosci, niz docelowa.
Co do aluzji o parzeniu ryzu, kolejny dowod na nieznajomosc zagdnienia. Jesli ktos pisze wczesniej o powstawaniu alkoholu ze skrobi, to powinien wiedziec, ze ta skrobia jest wewnatrz ziarna, wiec z suchego i nieoszlifowanego ziarna zadna sila tej skrobi nie wyciagnie. Klasyczna sake robi sie z ryzu oszlifowanego i zaparzonego. Alternatywnie, z maczki ryzowej ugotowanej na kleik. Jesli chce sie uzyskac podobny smak bez mozliwosci wykorzystania procesu przeksztalacania skrobi na cukier (opisalem problem w pierwszym komentarzu), czyli z dodaniem zwyklego cukru, nalezy zastosowac ryz w takiej samej postaci, jak przy klasycznej sake.
Co do dosylania na fora winairskie, moja uwaga jest nastepujaca. Przegladam strony winiarskie, a poniewaz mam wieloletnie doswiadczenie z robieniem wina, jeszcze od czasow PRL-u (w tym roku jestem w trakcie nastawiania 13-tego rodzaju wina - aronia dojrzala i zostala przemrozona), to widze wyraznie, ze wiele porad jest bez sensu, czyli napisanych przez osoby, ktore nigdy nie robily wina, tylko poszperaly cos w sieci i usiluja zablysnac wiedza.
To właśnie przez tego typy gnioty, rozpleniło się wśród ludu "wino" z ryżu, które z winem z ryżu NIE MA NIC WSPÓLNEGO!!! Proszę sobie odpowiedzieć na jedno proste pytanie - "w którym momencie tego żałosnego przepisu, następuje zacierania skrobii ryżowej, które jest warunkiem koniecznym powstania wina z ryżu...?" Podpowiem - w żadnym. Dziękuję za uwagę.