Wino z ryżu – przepisy, jak zrobić wino z ryżu krok po kroku

Wino z ryżu to mało popularny trunek, ale mimo wszystko znajduje swoich amatorów. Jego niewątpliwą zaletą nad innymi domowymi alkoholami jest brak sezonowości. W końcu składniki na wino ryżowe są dostępne przez cały rok i można je zrobić w dowolnym momencie. Sprawdź, jakie są jego właściwości oraz poznaj przepisy krok po kroku, jak zrobić wino z ryżu.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe wina.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)

Wino ryżowe w kieliszkach

Produkcja wina z ryżu – co warto wiedzieć?

Wino domowe z ryżu – ciekawostki i przepisy na trunek

Nietrudno się domyślić, że kolebką wina produkowane na bazie ryżu są kraje Dalekiego Wschodu, gdzie uprawa tej rośliny jest przeprowadzana na bardzo szeroką skalę. Za tradycyjne regiony, gdzie przygotowuje się wino ryżowe, uznaje się Chiny, Koreę oraz Japonię. Alkohol określany jest powszechnie sake, jednak nazwa ta jest używana wyłącznie na japońskie wino z ryżu. W Polsce mianem sake często błędnie określa się japońską wódkę.

Jeśli chodzi o wino ryżowe pochodzące z Chin, nosi ono nazwę Huangjiu, koreański likier ryżowy to Beopju, a pochodzący z tego samego państwa, popularny napój ryżowy to Soju. Nie można zatem mylić z nimi nazwy określającej koreańskie wino z ryżu, czyli Makkeolli.

Niezależnie od kraju pochodzenia, tego typu omawiane trunki zawierają najczęściej od około 18% do 25% alkoholu, czyli są to trunki mocniejsze od tradycyjnie wyrabianych win owocowych. Wino domowe z ryżu bardziej przypomina produkcję piwa, gdyż wyrabia się je w procesie fermentacji skrobi ryżowej. Sprawdź także ten artykuł z poradami, z jakich owoców przygotować wino.

Podstawowy przepis na wino z ryżu (na naczynie około 15 litrów)

Przepis na wino domowe z ryżu wymaga przygotowania składników, których proporcje są następujące:

- 1 kg surowego ryżu,

- 2,5 kg cukru,

- 8 litrów wody,

- opakowanie rodzynek,

- drożdże winiarskie, np. Tokay lub inne do wina białego,

- opcjonalnie przyprawy wedle uznania, np. szczypta cynamonu, tymianek, gałka muszkatołowa lub mięta.

Przygotowanie: produkcja wina z ryżu rozpoczyna się od wsypania suchego składnika do balonu i zalania go wskazaną ilością przegotowanej i ostudzonej wody. Tę uprzednio gotujemy z cukrem, a po wystudzeniu i zalaniu ryżu dodajemy rodzynki, drożdże (żadne wino nie może się obyć bez drożdży) i ewentualne przyprawy wedle preferencji smakowych. Naczynie zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i tak powinno leżakować przez dwa tygodnie, oczywiście w ciepłym miejscu. Po upływie wyznaczonego czasu wino ryżowe zlewany i pozostawiamy do dalszej fermentacji. Na jednej, wskazanej w przepisie porcji ryżu można raz powtórzyć proces wytwórczy na opłukanym uprzednio produkcie. Należy jednak pamiętać, że kolejne wino z ryżu będzie mocniejsze.

Dobre wino z ryżu i rodzynek to nie koniec możliwości. Przepis można dowolnie modyfikować, na przykład zamiast rodzynek dodać inne, bardziej lubiane owoce, jak wiśnie czy śliwki. Ich zastosowanie pozwana na otrzymanie ciekawych wariantów smakowych, które w Internecie mają same pozytywne opinie. Ponadto taki trunek z ryżu można dowolnie zabarwić poprzez zastosowanie przypraw lub karmelizowanego cukru. Taka swego rodzaju nalewka z ryżu saute ma bowiem jasny kolor, jak białe wino. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na wino z winogron?

Przepis na wino z ryżu i jabłek

Wino ryżowe w wersji saute to nie jedyna możliwość, gdyż można je przygotować także z dodatkiem soków owocowych, na przykład z jabłek. W tym przypadku potrzebne będą składniki, których proporcje przedstawiają się następująco:

- 1 kilogram ryżu,

- 2,5 kilograma cukru,

- opakowanie rodzynek,

- drożdże winiarskie, np. Tokay lub inne do wina białego (około 7 dkg),

- 3 litry świeżego soku owocowego, na przykład jabłkowego,

- 5 litrów wody.

Przygotowanie: jak widać, w przepisie na wino z ryżu i jabłek, woda została częściowo zastąpiona sokiem z tych owoców. Produkcja wina z ryżu jest bardzo podobna do już omówionej. Do butli wsypujemy surowy ryż i zalewamy przestudzoną wodą z uprzednio rozpuszczonym w niej cukrem. Jabłka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy z nich sok przy użyciu sokowirówki lub wyciskarki. Przepis nie może się obyć bez drożdży, więc dodajemy je oraz rodzynki. Podobnie, jak w opisanym już przypadku, wkładamy korek i rurkę fermentacyjną, a następnie pozostawiamy mieszkankę na około dwa tygodnie w ciepłym miejscu. Wówczas zlewamy wino ryżowe i pozostawiamy do dalszej fermentacji i sklarowania. Dobre wino z ryżu i rodzynek z dodatkiem soku jabłkowego można zrobić jeszcze raz na tym samym ryżu. Trzeba jednak go uprzednio opłukać i także w tym przypadku pamiętać, że wyjdzie ono mocniejsze. A może zainteresuje cię także przepis na wino i nalewkę z jarzębiny?

Przepis na wino z ryżu z cytryną i przyprawami

Wino ryżowe to tak naprawdę wiele możliwości eksperymentów i dobierania dodatków tak, by odpowiadało naszym preferencjom smakowym. Warto próbować nowych możliwości i pokusić się na przykład na domowy trunek z ryżu z cytryną i mieszanką przypraw. Jak zrobić wino z ryżu z dodatkami? Będą potrzebne następujące składniki:

- 1 kg ryżu,

- 3 kg cukru,

- 7 litrów wody,

- drożdże winiarskie, np. Tokay lub inne do wina białego,

- 3-4 cytryny w zależności od wielkości,

- po 8-10 sztuk goździków i ziaren ziela angielskiego,

- opakowanie rodzynek,

- mieszanka przypraw: cynamon, tymianek, gałka muszkatołowa, opcjonalnie piołun i mięta (każdej szczypta).

Przygotowanie: tradycyjnie już produkcja wina z ryżu rozpoczyna się od jego przesypania do balonu lub butli i zalania przegotowaną z cukrem i ostudzoną wodą. Dodać przyprawy, rodzynki i pokrojone na małe kawałki cytryny. Dla podkreślenia smaku uprzednio można otrzeć z części owoców skórkę i dodać osobno. Po około 2-3 tygodniach, czyli po czasie fermentacji, wino zlewamy i pozwalamy u jeszcze leżakować przez około 2-3 miesiące. Ta swego rodzaju nalewka z ryżu ma bardzo pozytywne opinie na forach internetowych, warto więc wypróbować przepis na nią.

Wino domowe z ryżu – podsumowanie

Dobre wino z ryżu i rodzynek przygotowane w domowych warunkach to relatywnie niski koszt w porównaniu do cen zakupu gotowych trunków. Cena za dobre wino ryżowe zaczyna się od około 20 zł za butelkę 750 ml i rośnie do powyżej 30 zł lub więcej w przypadku win koneserskich. Za taką cenę można mieć niemal wszystkie składniki potrzebne do produkcji tego trunku, z których powstanie kilka litrów tego napoju. Wziąwszy pod uwagę, że na jednej porcji ryżu można przygotować wino po raz kolejny, koszty są jeszcze niższe.

Cena za wino domowe z ryżu nie jest wygórowana, a satysfakcja z jego samodzielnego przygotowania jest nieoceniona. Odrobinę orientu Dalekiego Wschodu można mieć na wyciągnięcie ręki we własnej piwniczce z domowymi winami. Nie ma co zrażać się pierwszymi niepowodzeniami, zwłaszcza jeśli są to ogólnie nasze początki w kwestii przygotowywania domowych win. Proces ten jest jednak na tyle nieskomplikowany, że nie powinien przynieść większych trudności nawet początkującym.

Warto podkreślić na koniec, że wino ryżowe nadaje się nie tylko do picia w towarzystwie, ale także jako świetny dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Jej podwoje stoją otworem i także czekają na odkrycie.

Dowiedz się również, jak wykonać wino z winogron.
, aktualizacja 11 sierpnia 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij