Wino z truskawek – sprawdzone przepisy na wino truskawkowe krok po kroku

Wino z truskawek

Uroki truskawkowego wina domowego

Opinie degustatorów pysznego wina z truskawek potwierdzają jednocześnie, że smakuje ono wybornie w szczególności jako wino deserowe – podawane do ciast czy lodów. Jak przygotować zapas wina na niemal cały rok?

Lista składników

  • 16 kg truskawek
  • 6 kg cukru
  • 30 g kwasku cytrynowego
  • 7 l wody
  • pożywka i drożdże (istnieją też przepisy na wino truskawkowe bez drożdży)

Pamiętaj, że zrobienie wina w domu wymaga odpowiedniego sprzętu – pojemnika fermentacyjnego z rurką fermentacyjną, balonu fermentacyjnego, rozdrabniarki do owoców (ewentualnie tłuczka czy maszynki do mielenia) i mieszadła. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach, z których warto zrobić wino.

Jak zrobić wino z truskawek – krok po kroku

  1. Umyj truskawki i usuń z nich szypułki.
  2. Czyste owoce rozdrobnij za pomocą zmielenia, ugniecenia bądź pokrojenia. Nie warto używać blendera, bo z truskawek nie może wyjść papka! W dodatku zmiażdżysz wtedy pestki i wino może stać się… gorzkie.
  3. Zmielone owoce wsyp do pojemnika fermentacyjnego. Po odfiltrowaniu owoców przelej wino do balonu.
  4. Dosyp kwasek cytrynowy – dzięki niemu wino będzie lekko kwaskowate i nie ściemnieje.
  5. Przygotuj syrop cukrowy – rozpuść 3 kg cukru w 4 l gorącej wody, odstaw do wystudzenia.
  6. Przygotuj drożdże wg instrukcji na opakowaniu. Wlej do moszczu letni bądź zimny syrop cukrowy oraz matkę drożdżową (wykonaną ok. 3-5 dni wcześniej).
  7. Wymieszaj nastaw, zamknij pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną i opisz go (data nastawu, nazwa, ilość składników).
  8. Po tygodniu dodaj syrop cukrowy (proporcje 2kg cukru na 3l wody). Zaczekaj miesiąc.
  9. Po upływie wskazanego czasu usuń cząstki truskawek oraz przelej płyn do balonu fermentacyjnego. Wino będzie fermentowało już bez udziału owoców. A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z jeżyn?

Truskawki a opinie o przetworach

Z truskawek można wykonać nie tylko przepis na wino truskawkowe. Możesz z nich zrobić bowiem także dżem, kompot czy mrożonki, a liście wysuszyć na aromatyczną herbatę. Truskawki same w sobie są doskonałe do spożycia, a w połączeniu z lodami, cukrem bądź śmietaną z całą pewnością zastąpią niejeden deser z cukierni!

Doskonale smakuje również nalewka z truskawek, którą jest bardzo prosto przyrządzić – bez udziału specjalistycznego sprzętu winiarskiego, jakie wymaga chociażby wino truskawkowe czy wino z ryżu. Co ważniejsze, nalewka z truskawek możesz zostać sporządzona bez drożdży! A to oznacza mniej czasu na sporządzenie trunku.

Wino z truskawek – sprawdzone przepisy na wino truskawkowe krok po kroku

Przepis na wino truskawkowe

Wino z truskawek

Truskawki pełne są cennych substancji – zawierają m.in. witaminę C, fosfor, żelazo czy antocyjany. Nie należą do najtańszych owoców, stąd też rzadko wykorzystuje się je do przyrządzania wina. Częściej używa ich się jako materiał kiperski, dodawany w małej ilości do win deserowych. Oczywiście, to mocno podnosi wówczas ich walory smakowe i aromat. Zastanawiasz się, jak zrobić 16% wino z truskawek i wykorzystując do tego mniejsze proporcje? Oto przepis! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.

Lista składników

  • 7 kg dojrzałych truskawek
  • 3,5 l wody
  • 3 kg cukru
  • drożdże + pożywka
  • 5 g kwasku cytrynowego

Opinie potwierdzają, że wino z truskawek najlepiej jest przyrządzić latem – owoce są wówczas bardziej aromatyczne. Jak zabrać się do zrobienia wina domowego?

Wino truskawkowe – sposób przygotowania

  1. Dokładnie przebierz i wyrzuć zgniłe oraz zepsute owoce, następnie usuń z nich szypułki.
  2. Rozgnieć truskawki w naczyniu na miazgę, dodaj połowę cukru i zalej wrzątkiem – musi on przykryć rozgniecione owoce. Daj ostygnąć całości do temperatury pokojowej.
  3. Dodaj przygotowaną uprzednio matkę drożdżową oraz pożywkę dla drożdży. Przykryj całość ściereczką i daj fermentować miazdze przez około 2, 3 dni. Pamiętaj, żeby co jakiś czas zmieszać całość – na powierzchni miazgi pod wpływem fermentacji robi się bowiem piana. Ważne, żeby w pomieszczeniu nie było zimno!
  4. Odcedź resztki owoców i wyrzuć je, a następnie przelej do balonu fermentacyjnego powstały sok.
  5. Możesz przecedzić miazgę na durszlaku, odciskając ją dodatkowo przez np. tetrową pieluchę.
  6. Dolej do balonu jeszcze resztę wody oraz cukru (w postaci syropu). Popraw smak kwaskiem cytrynowym po zakończeniu procesu fermentacji.
  7. Zlej powstałe wino z truskawek do butelek i daj mu poleżakować. Smacznego! A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino z jabłek?

Wino truskawkowe – magiczne właściwości trunku domowego

Truskawki posiadają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze, a dodatkowo mają również niewiele… kalorii. Truskawki w winie poprawiają apetyt, ale też gaszą pragnienie, lecząc ból gardła i chrypkę! Picie wina truskawkowego przynosi ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepsza trawienie – w takich przypadkach powinno się je wypijać przed lub w trakcie posiłku. Pamiętaj jednak, żeby korzystać z tego magicznego napoju z umiarem!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 95,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny